Speculanţii suferinţei şi disperării

 Multă suferinţă mai este în lume şi, dacă nu bate izbitor la ochi, e pentru că necazurile nu-i lovesc pe toţi oamenii deodată. În timp ce unele familii au parte de boli chinuitoare şi înmormântări, altele petrec cu botezuri, onomastici şi nunţi şi aşa viaţa devine suportabilă, pentru unii, pe anumite perioade, chiar foarte plăcută şi fericită. Că viaţa aşa-i făcută, din miere şi din cucută.

Înţelepciunea populară ne avertizează că norocul este urmat de nenoroc, iar bucuriile de durere, aşa cum ziua urmează nopţii şi noaptea zilei. Nu ştiu cum se face însă că unii parcă se mută de la un pol al Pământului la altul şi trăiesc aproape într-o continuă zi polară, iar alţii aproape într-o nesfârşită noapte.

Pe unii, din ce în ce mai mulţi, bucuria îi îmbie cu paharul, iar necazurile se răstoarnă peste ei cu carul, pe când altora li se întâmplă exact contrariu.

Luptând cu suferinţa, oamenii din popor au găsit de-a lungul vremii tot felul de leacuri, iar apoi oamenii de ştiinţă au descoperit medicamente şi proceduri cu care să diminueze durerea şi chiar să vindece multe boli. Şi aşa s-a născut speranţa în salvare.

De acest lucru profită însă tot mai mulţi falşi vindecători şi comercianţi, speculanţi ai suferinţei şi disperării, adevăraţi şacali vânători de viitoare cadavre. Emisiunile radio şi tv, internetul, paginile ziarelor şi revistelor sunt pline de promisiuni tentante, menite să-i păcălească pe naivi şi să stoarcă ultimii bănuţi de la cei cu dureri insuportabile, ameninţaţi cu moartea şi cuprinşi de disperare, în stare să se agaţe până şi de un pai ca ultim mijloc de salvare.

Dacă unele anunţuri şi reclame sunt binevenite şi de ajutor populaţiei, informând corect despre efectul unor medicamente testate şi omologate de autorităţile în drept, alte reclame sunt de-a dreptul fanteziste şi recomandă tot felul de produse miraculoase, fără girul autorităţilor competente, fiind vândute de nişte firme care îşi dau numai nişte numere de telefon şi adrese online pentru comenzi. Iată câteva astfel de anunţuri, alese la întâmplare: „Debarasaţi-vă definitiv de artroza mâinilor (fără medicamente)! Cu mănuşile ANTI-ARTROZĂ Arthro-Magnet”, „Descoperiţi cum această surprinzătoare formulă vă va regenera articulaţiile şi durerile vor dispărea”, „Bea una pe zi şi vei uita pentru totdeauna de problemele articulare”, „Nu mai sta pe gânduri. Sună acum la…”, „Această invenţie genială îţi repară vederea în 7 milisecunde”. (Acest anunţ de la începutul paginii este completat la sfârşitul paginii cu menţiunea: „Mulţumită Asistentului Binocular pentru Ochi, în 2 săptămâni scapi de defectele vederii, indiferent de vârstă şi tipul defectului”).

Dând curs anunţului: „CERCETĂTORII RAPORTEAZĂ: Îţi regenerezi articulaţiile şi învingi durerea în 4 săptămâni”, o persoană din familie a comandat produsul profesorului D. Zygler, fără a i se da denumirea şi a plătit 199 lei. A primit două cutii de Flexa Plus, însoţite de patru hârtii, în care se menţionează că acestea constituie numai prima etapă a tratamentului, fiind obligatorii încă două etape. Pentru a doua etapă trebuie plătiţi 302 lei, iar pentru a treia preţul avea să fie anunţat după urmarea celei de-a doua etape. Cumpărătorul este avertizat acum (nu înainte de a face prima comandă) că, dacă nu-şi procură imediat tratamentul pentru a doua etapă, îşi pierd efectul medicamentele luate în prima etapă şi trebuie s-o ia de la început. Se mai precizează că, pentru a returna produsul de care eşti nemulţumit, trebuie să comanzi întâi „un pachet de reclamaţii”, în care se explică toate procedurile şi condiţiile returnării.

Cum vedeţi, aceşti distribuitori se comportă exact ca traficanţii de droguri, care oferă la început produsele psihotrope destul de ieftin, până ce persoanele prinse în cursă devin dependente de aceste substanţe şi sunt în stare să facă şi crimă pentru a şi le procura. Lipsiţi de orice urmă de conştiinţă şi de compasiune, aceşti suboameni, aceste animale de pradă vor să-i facă pe bolnavi captivi până ce îşi dau duhul şi vor să le stoarcă până şi bănuţii pentru ortul popii.

Mă întreb dacă autorităţile care se ocupă de protecţia consumatorilor, precum şi cele care avizează punerea în circulaţie a medicamentelor şi a altor produse nu pot face nimic în astfel de cazuri. Mă tem însă că, toate aceste autorităţi aflate sub comandă politică nu vor fi stimulate să acţioneze, atâta vreme cât înşişi oamenii politici, diriguitorii ţării şi ai destinelor noastre, sunt cei mai mari vânzători de iluzii şi, prin tot felul de tertipuri şi pomeni electorale, vor ca populaţia să rămână mereu în starea narcotică a promisiunilor, putând fi astfel mai uşor supusă şi manipulată.

 TRAIAN REI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: