Emoţii la început de an şcolar

S-a deschis un nou an de învăţământ şi la Şcoala Postliceală Sanitară din cadrul Fundaţiei Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Suceava, Filiala Rădăuţi. Iar la festivitatea din 9 septembrie am avut onoarea să fiu invitat de prof. Paula-Tamara Ciobîcă, directoarea şcolii.

Şi de data aceasta, şcoala a fost pregătită cu minuţiozitate; nici covorul roşu n-a fost uitat. În curtea şcolii a fost pusă o masă lungă, pe care tronau buchete de flori. Elevii umpluseră curtea şcolii cu mult înainte de începerea programului, discutând grupuri-grupuri, împărtăşindu-şi impresii din vacanţă.

La un moment dat, în curte au intrat numeroase cadre didactice, cele care urmau să predea elevilor în acest an şcolar. În careul format se aflau şi cursanţii din primul an de studiu. Se cunoştea după privirea lor că sunt „străini”, dar, anticipam că vor fi primiţi cu braţele deschise, atât de colegii mai mari, cât şi de cadrele didactice, medicii şi farmaciştii care-i vor instrui.

Imediat a apărut şi directoarea şcolii, însoţită de prof. dr. Viorel Enea, directorul general al fundaţiei; Nistor Tătar, primarul urbei, Bogdan-Adrian Nicolae, consilier local; prof. Marcel Colibaba, directorul Şcolii „Gh. Popadiuc”, gazda manifestării.

După ce a răsunat din difuzoare Imnul de Stat al României, prof. dr. Viorel Enea a salutat asistenţa, precum şi oaspeţii, vorbind apoi despre rolul Centrului Rădăuţi şi nu numai în pregătirea unor cadre formate temeinic pentru practicarea specialităţilor respective. A trecut în revistă rezultatele obţinute în anii care au trecut de la înfiinţarea şcolii, condiţiile în care elevii au învăţat, despre asigurarea acestor condiţii de conducere a şcolii şi de autorităţile locale. A transmis mulţumirile sale şi ale conducerii fundaţiei către Spitalul Rădăuţi, clinicile medicale şi farmaciile care au asigurat condiţii excelente pentru pregătirea cursanţilor. A promis că-n anii următori se va mări numărul calificărilor. Apreciază că acest centru a devenit unul de elită, ceea ce constituie o mare bucurie pentru conducerea fundaţiei, ministerul de resort, autorităţile judeţene şi locale. A transmis salutări în numele conducerii consorţiului (format din nouă unităţi), arătând că acesta are relaţii cu peste 120 de parteneri din lume. Recent au fost afiliaţi la Consiliul Şcolilor independente de la Haga.

Nistor Tătar, primarul municipiului Rădăuţi, a arătat că e bucuros că participă la o asemenea festivitate, spunând că această unitate şcolară este de perspectivă, că Spitalul Municipal Rădăuţi, clinicile şi farmaciile au asigurat pregătirea temeinică cursanţilor. În ultimii 2-3 ani, municipalitatea a dezvoltat baza materială a şcolii, iar investiţiile vor continua. A anunţat „investiţii mari” şi la spital.

Bogdan-Adrian Nicolau, reprezentantul consilierilor municipali, a felicitat la rândul său conducerea şcolii, cadrele didactice şi elevii pentru rezultatele obţinute, urându-le succes în noul an şcolar.

Prof. Marcel Colibaba, directorul Şcolii „Gh. Popadiuc”, şcoală care asigură spaţiul pentru şcoala postliceală, ca aceasta să-şi desfăşoare procesul instructiv-educativ în condiţii foarte bune, a arătat şi că a făcut tot ce este posibil pentru ca învăţământul sanitar să se desfăşoare în condiţii foarte bune. A specificat colaborarea foarte bună cu conducerea fundaţiei şi a şcolii postliceale, „colaborare care se va întări în viitor”. Prof. dr. Viorel Enea a revenit pentru a arăta că la această şcoală este un colectiv didactic excelent pregătit. Pentru toate rezultatele foarte bune, a felicitat colectivul, pe prof. Paula-Tamara Ciobîcă, directorul şcolii, şi pe prof. Mircea Ciobîcă, soţul ei, care-i este un ajutor de nădejde.

Prof. Paula Ciobîcă le-a chemat în faţa careului pe tinerele Gabriela Crăciun şi Ana Chelba, absolvente ale şcolii în vara acestui an, deja încadrate în muncă, pentru că la examenul de diplomă au obţinut ambele nota 10. Le-a urat succes în profesie şi le-a înmânat câte un buchet de flori. A informat apoi că-n acest an şcoala are 420 de cursanţi, instruiţi de 30 de cadre.

Adaug că am rămas profund impresionat de citatele afişate pe pereţi; am reţinut doar unul: „Sănătatea este darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă” (Michel de Montaigne).

prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: