Camera Deputaţilor a adoptat legea prin care persoanele fără CNP vor avea acces la serviciile medicale

Camera Deputaţilor, în calitate de forum decizional, a adoptat miercuri, 18 septembrie a.c., cu 281 de voturi pentru, legea prin care persoanele fără CNP vor avea acces la serviciile medicale.

Dr. Maricela Cobuz deputat PSD de Suceava, ne informează: „În calitate de coiniţiator am votat pentru adoptarea proiectului de lege (PL-x 660/2018) care prevede accesul la serviciile medicale pentru copiii cu vârsta până la 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele de sănătate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele care sunt victimele traficului de persoane, în cazul în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civilă şi nu deţin cod numeric personal”.

Deputatul PSD precizează că, anual, în România, sunt abandonaţi în maternităţi sau spitale de pediatrie copii care nu au identitate. Conform datelor unui studiu efectuat de UNICEF, aproximativ 60% din nou-născuţii abandonaţi în maternitate nu aveau identitate. De asemenea, 10% dintre minorii aflaţi în centrele de plasament nu au un certificat de naştere.

În prezent, conform statisticilor, în România sunt peste 7.300 de persoane care nu au CNP, majoritatea fiind copii cu vârsta cuprinsă între 30 de zile şi un an. Peste 160 de mii de români nu au carte de identitate, aceştia având un certificat de naştere şi CNP, dar n-au mers să-şi facă şi acest document.

„În calitate de medic pediatru, salut decizia adoptării de către Parlament a proiectului de lege şi consider că accesul la serviciile medicale este un drept fundamental pentru fiecare român” a declarat dr. Maricela Cobuz.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: