Antologia Voievozilor de Obcină

La începutul lunii septembrie 2019 s-a petrecut la Câmpulung Moldovenesc un eveniment memorabil în viaţa urbei noastre. Sub egida Cenaclului literar-umoristic „Ţara de Sus”, Constantin Tiron, preşedinte de onoare al acestul cenaclu, a lansat „Antologia Voievozilor de Obcină”, care cuprinde nu numai membrii cenaclului, ci şi alţi creatori din vechiul Ocol al Câmpulungului Moldovenesc şi chiar din alte localităţi (Gura Humorului şi Iaşi).

Cunoscut ca un priceput şi talentat organizator de activităţi culturale, afirmându-se nu numai ca textier, ci şi ca un talentat interpret în spectacole satirice sau de teatru, câmpulungenii l-au descoperit pe Constantin Tiron şi ca pe un un adevărat om de cultură, care a contribuit în bună măsură la viaţa spirituală a oraşului nostru.

Actorul Constantin Tiron (a absolvit între timp Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti) şi-a îmbogăţit an de an palmaresul cu premii şi distincţii pentru creaţie şi interpretare primite la festivalurile de umor din ţară şi de peste hotare. Vorbesc despre aceasta cele patru sute douăzeci şi şase de premii naţionale şi internaţionale, adunate de-a lungul anilor – cel din recent fiind adus de la Techirghiol („Scena lui Tănase”), dar şi titlurile onorante pe care le-a primit – „Campion al Umorului Românesc” (2010), „Doctor Humoris Causa” (2016), „Veteran al Umorului Românesc” (2016) sau „Cavaler Senior al Umorului Românesc” (2018) şi altele.

Subliniem însă activitatea organizatorică, pe cea de iniţiator al unor activităţi deosebite care îmbogăţesc viaţa spiritulă a Câmpulungului Moldovenesc, precum Festivalul de interpretare pentru copii „În lumea lui Creangă”, ajuns la a cincea ediţie, înfiinţarea Revistei de cultură a municipiului, „Însemnări Bucovinene”; continuarea activităţii cenaclului literarar-umoristic „Ţara de Sus” (acum condus de Marcel-Nicolae Flocea), ş.a.

În acest context se înscrie şi cartea la care ne referim, „Antologia Voievozilor de Obcină”. Cartea este un vis mai vechi al acestui neastâmpărat om de cultură. El a putut prinde viaţă cu sprijinul membrilor Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din vechiul Ocol al Câmpulungului, creatori care fac parte din cenaclul „Ţara de Sus”, dar şi din cenaclul „Nectarie” de la Vama şi alţi autori care, prin materialele puse la dispoziţie, justifică şi denumirea de „Antologie a Voievozilor de Obcină”. Acest titlu sugestiv este inspirat, de bună-seamă, cum sublinia şi Luminiţa Ignea, una dintre cei patruzeci de autori cuprinşi în antologie – din poezia cu acest titlu a regretatului George Bodea, care a condus ani de zile cenaclul literar „Ţara de Sus” de pe lângă Casa de cultură a sindicatelor din Câmpulung Moldovenesc.

Trebuie să subliniem şi meritul celui care a avut şi a realizat viziunea grafică a cărţii, Constantin Tiron jr., efortul deosebit pe care l-au depus la tehnredactare Traian Gabriel Ojog şi ca lectori corectori prof. dr. Luminiţa Ţăran şi prof. Valerian Bedrule, toţi membri ai cenaclului amintit.

Aşa cum precizam, volumul cuprinde patruzeci de autori între care şi câţiva colaboratori ai revistei „Însemnări Bucovinene”, printre care Georgeta Tudora şi Adrian Voica din Iaşi, Paraschiva şi Ioan Abutnăriţei din Vatra Dornei, Gheorghe Solcan din Gura Humorului.

Primele pagini sunt ocupate, după cum era şi firesc, de iniţiatorul şi coordonatorul antologiei, Constantin Tiron, apoi de scriitorii Ion Filipciuc, Casian Balabasciuc, Gabriel Cheroiu, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi; Ioan Popoiu, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Nu puteau să lipsească din antologie autori cunoscuţi şi apreciaţi prin cărţile publicate, precum Ioan Mugurel Sasu, Valerian Bedrule, Tucu Moroşan, Vasile Ursachi, Alina Andruhovici şi Filon Lucău, Paraschiva şi Ioan Abutnăriţei, Ioan Grămadă, Mihai Burduja, Artemisia Ignătescu, Constantin Rusu Bucovineanu, membri ai Societăţii Scriitorilor Bucovineni, sau alţi autori de carte sau condeieri cunoscuţi precum Luminiţa Ignea, Victor Ionescu, Aurora Sârbu şi Traian Nistiriuc, Doru Guşu, Simion Tudorean, Ana Andronicescu.

Cititorul îi va cunoaşte mai bine din notele biografice şi fragmentele din opera lor care însoţesc autorii cuprinşi în antologie, pe poetul Marcel Nicolae Flocea, preşedintele Cenaclului „Ţara de Sus”, pe preotul consilier Petru Crăciun, autor al unor interesante articole în revistele de specialitate, precum „Candela” şi altele, pe poeţii Cornel Dănăilă, Adrian Pârlogeanu, Lucian Piticari, Elena Peiu sau pe tinerele condeie Andreea Bianca Ionică, Diana Daşchievici şi Karina Cristian.

Nu puteau să lipsească din antologie autori de literatură apreciaţi şi care vor rămâne mereu printre noi, deşi au plecat în veşnicie, George Bodea, Constantin Badersca şi Graţian Jucan, un alt autor contemporan cu noi, dar decedat, profesorul Anghel Popa, fiind evocat în proza lui Tucu Moroşan.

La lansare, volumul a fost prezentat într-un mod original de către prof. dr. Luminiţa Ţăran, prezentă şi dânsa în antologie cu eseuri, studii, care a evidenţiat meritele fiecărui autor în parte, citînd fragmentele cele mai semnificative din scrisul acestora.

Vorbind despre George Bodea, neuitatul preşedinte al cenaclului, Luminiţa Ignea a citit poezia acestuia „Voievod de Obcină” precum şi pe cea care i-a dedicat-o post-mortem, „Poeţii nu mor”. Cei ce au luat cuvântul, Alina Andruhovici, Aurora Sârbu, Ana Bodea, Valerian Bedrule, Doru Guşu, Vasile Ursachi, Ioan Popoiu, Paraschiva Abutnariţei, Ion Grămadă, Gheorghe Solcan, Constantin Simirea, Constantin Rusu Bucovineanu, Marcel Flocea (care a şi moderat întreaga activitate), subsemnata şi alţii, vorbind despre calităţile cărţii lansate au apreciat iniţiativa şi activitatea lui Constantin Tiron şi a tuturor acelora care au trudit pentru ca această antologie să apară.

Autorul principal, Constantin Tiron, mulţumind celor prezenţi, i-a invitat să se pregătească de pe acum pentru antologia ce va apărea în anul 2020, anunţând totodată că dânsul lucrează la almanahul Revistei „Însemnări Bucovinene”. Cu acest prilej, cei prezenţi au fost invitaţi pe data de 3 octombrie la lansarea unei noi cărţi a lui Valerian Bedrule, care se va desfăşura la Pojorâta în organizarea Primăriei din localitate.

Nu dorim să ne repetăm, dar nu putem să nu evidenţiem faptul că publicul prezent a plecat şi de astă dată mai bogat spiritual, cu bucuria că la Câmpulung se petrec din ce în ce mai multe evenimente culturale memorabile.

Foto: MARCEL NICOLAI FLOCEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: