Slujbe arhiereşti la Parohia Volovăţ şi la Biserica Militară „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” Suceava

 Sâmbătă, 14 septembrie 2019, de sărbătoarea Înălţării Sf. Cruci, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Volovăţ, jud. Suceava.

Aşteptat cu bucurie de întreaga suflare ortodoxă a comunei, arhiereul a fost întâmpinat cu pâine şi sare de către gospodarii aşezării.

 Soborul format din preoţi şi diaconi a slujit Sf. Liturghie în biserica mare a parohiei – ctitorie ştefaniană.

 Credincioşii au participat cu tot sufletul la serviciul divin, s-au împărtăşit şi au ascultat cu atenţie cuvântul de învăţătura al ÎPS Părinte Pimen.

 Răspunsurile la strană au fost date de corul satului.

 La sfârşitul Sf. Liturghii, s-a slujit şi un parastas în memoria ctitorilor, a ierarhilor trecuţi la Domnul şi a preoţilor care au slujit aici, la Sf. Altar.

 Biserica monument istoric al Parohiei Volovăţ este ctitorie ştefaniană, ridicată între anii 1502-1504 şi are un singur hram, „Înălarea Sf. Cruci”.

Paraclisul de iarnă, având ca hramuri sărbătorile „Sf. Ioan Rusu” şi „Binecredinciosul Ştefan cel Mare şi Sfânt” a fost ridicat din lemn între anii 2003-2014, numai prin contribuţia sătenilor din Volovăţ, din dorinţa de a proteja mai mult biserica de piatră.

În acelaşi timp, noua construcţie de cult, rememorează vechea bisericuţă de lemn, construită în 1353 de către Dragoş Vodă, pe care Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, în 1468, a mutat-o cu multă pioşenie, în cimitirul ctitoriei sale de la Putna.

Duminică, 15 septembrie 2019, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica Militară din Suceava şi a sfinţit racla de argint în care vor fi aşezate moaştele Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul pompierilor militari.

Sfintele părticele au fost aduse la Suceava în anul 2007.

Racla a fost lucrată la Monetăria Statului Român şi este din argint masiv.

Printre invitaţii participanţi s-au numărat preoţii militari din eparhie, comandanţi de detaşamente de la pompieri şi alte persoane din structura MAI.

 Ierarhul a fost întâmpinat de o gardă de onoare şi primit cu Sf. Evanghelie, pâine şi sare după tradiţia locului.

Sf. Liturghie s-a slujit în sobor de preoţi şi diaconi, în biserica mare.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt de la Dorna Candrenilor.

La finalul serviciului divin, slujitorii bisericii militare i-au oferit în dar Înaltului Pimen un engolpion.

Bucuria zilei de hram s-a încheiat cu o agapă frăţească la care au fost invitaţi toţi credincioşii veniţi la hramul bisericii.

Biserica militară sau „Catedrala MAI” din Suceava are două hramuri: „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” şi „Sf. Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”, 2 iulie.

Este cea mai mare biserică militară din ţară.

Piatra de temelie a fost aşezată la 16 aprilie 2000, iar târnosirea locaşului de cult s-a făcut la 17 septembrie 2013. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: