Optimismul este preferabil…

Brânză. Un tip, un bucureştean îngâmfat (o fi… pleonasm!?) merge în Apuseni şi îi zice unui cioban: Bă, nene, da‘ sărăcie mare e pe aici! Sunteţi înapoiaţi rău! Zi-mi şi mie o adresă de unde să iau nişte brânza! Ciobanul deschide telefonul, apasă pe ecran şi zice: www.branza-de-oaie.ro.

Copac. „Ca să fie mai convingător, la următoarea ieşire în natură, abatele Luscher şi-a propus să-şi sperie puţin elevii. «Nimeni n-a putut fi vreodată convins să facă bine, dacă n-a fost speriat cu o posibilă pedeapsă!» – Vedeţi acest copac? Uitaţi cât este de scorburos! Şi cât este de putred… Dar de căzut tot nu cade. Încă! El rămâne să mai sufere pentru greşelile sale. – Ce greşeli?! – Greşelile pe care le-a făcut cât a fost copac şi înainte de a fi fost copac. – Ce a fost copacul acesta înainte de a fi fost copac? După culoare, eu cred că înainte de a fi fost copac, a fost şopârlă. – Tu n-ai de unde să ştii asta! Poate că a fost un om rău, după cum trebuie să se chinuiască arborele acum. – Păi, dacă i s-a dat o nouă şansă, ce fapte bune ar fi putut face acum, cât e copac? – Toate fiinţele pot face fapte bune: sunt nenumărate pilde în care ni se povesteşte cum un peşte mare a salvat un prunc gata de a se îneca, cum un lup a avut grijă de un alt prunc, de unul rătăcit în pădure. Chiar nu de mult, ziarele au relatat un asemenea caz. Ori, de pildă, cum un copac a oferit refugiu unui bărbat încolţit de animale sălbatice gata să-l sfâşie. – Nu toţi copacii au o asemenea şansă! Dacă nu-şi găseşte nimeni adăpost în coroana lor, ce vină au ei? a exclamat Al Nouăzeci şi Cincilea. Copacul acesta poate că n-a avut niciun prilej de a face nici fapte bune şi nici fapte rele. Iată o ipostază fără nici un rost!” (Gheorghe Schwartz)

Fericire. „Fericirea nu este un dar, un cadou, o pleaşcă. Ea este o meserie: trebuie învăţată, deprinsă, exersată mereu.” (Marie Laforet)

Încurcătură. „2.VIII.1986. Din gura medicului-şef al spitalului republican Moşneaga, Anatol Codru a reţinut un caz zguduitor, poate că tragicomic, însă aproape nemaipomenit, dar întru totul din vremurile noastre. O familie de la sat primeşte cruda veste că la spitalul republican a decedat tatăl ei. Se întâmplase că venise în ospeţie, din Siberia, fratele răposatului. El şi cu soţia acestuia, cumnata adică, iau maşină din colhoz, vin la spital să ridice decedatul. Dar femeia se miră ce mult se schimbase fostul soţ, cum «l-a uscat» vrăjmaşul acela de rac (cancer). Printre lacrimi, fratele se miră de acelaşi lucru. Însă iau răposatul şi pleacă. A doua zi, de asemenea zguduiţi de durere, vin alţi oameni, să-şi ia de la morgă ruda decedată, însă încremenesc: cel dat drept ruda lor e cu totul alt om! Personalul medical – îngrozit! Iese că în ajun ceilalţi săteni nu-şi luaseră ruda lor, ci pe a celor sosiţi azi. A doua zi, o maşină cu reprezentanţii spitalului şi răposatul… adevărat goneşte spre satul unde a fost dus decedatul străin, luat alaltăieri. Ajung! Însă funeraliile deja se încheiaseră, răposatul străin fusese dat pământului! Problemă de anchetă penală, nu alta! Ca să nu alerteze rudele, reprezentanţii spitalului parcă ar muşamaliza cazul. Noaptea, plătesc doi oameni, aceştia dezgroapă sicriul, în loc punând răposatul «de sat». Astfel, în urma acestor dramatice peripeţii se iese din situaţie. Înstrăinarea din timpurile noastre: nu ne mai recunoaştem rudele, apropiaţii!” (Leo Butnaru, „Jurnal”)

Mârlănie. „Să fim obraznici cu consecvenţă, până ce mârlănia va deveni brand de ţară.” (Ovidiu Pecican)

Mijloc. Dacă nu poţi fi un realist, e preferabil să fii un optimist care uneori se înşeală decât un pesimist care are întotdeauna dreptate.

Sânge. Se zice că sângele apă nu se face! Dar nici apa… sânge!

Şah. Pentru a înţelege diferenţa între un bărbat şi o femeie, ar fi de-ajuns să ne gândim la şah… Regele poate muta doar câte un pătraţel…, dar regina face tot ce vrea.

Taxă. Amenda este taxa pentru ceea ce ai făcut greşit. Taxa este o amendă pentru ceea ce ai făcut bine.

Trumpisme (în politica externă). 1. Nu putem lăsa China să continue să ne violeze ţara! 2. Bineînţeles că aş dori să văd produsele Apple fabricate în Statele Unite şi nu în China. Mi-ar plăcea să aibă uzine aici. Cel puţin o parte. Nu fac practic nimic în SUA. 3. Statele Unite trebuie să rămână în Irak, pentru a putea păstra petrolul. 4. Referitor la Gaddafi: I-am închiriat o bucată de teren. Mi-a plătit pentru o noapte mai mult decât valora terenul pentru doi ani. Şi apoi, nu l-am lăsat să folosească acel teren. Aşa ar trebui procedat! Nu vreau să utilizez cuvântul „a i-o trage”, dar i-am tras-o bine de tot lui Gaddafi! 5. Mulţi sunt de acord că cel mai rău lucru care se poate întâmpla este ca Rusia şi China să se apropie. 6. Lumea s-ar purta mai bine dacă foştii dictatori Saddam Hussein şi Gaddafi ar fi încă la putere.

Ţel. „Pentru a-şi atinge ţelul, până şi Diavolul citează din Sfânta Scriptură.” (Shakespeare)

Variante. Bărbatul e singurul mascul care-şi bate femela. Asta înseamnă fie că el e cel mai brutal dintre toţi masculii, fie că femeia e cea mai afurisită femelă. (Georges Courteline)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: