Cultivarea varietăţilor şi a soiurilor de prun în zona montană

Prunul (Prunus domestica) este un pom fructifer foarte răspândit în livezile fermierilor din întreaga zonă montană. Varietăţile de prun cele mai cultivate în grădinile fermierilor din zona montană sunt: Prunus domestica, Prunus laucerasus, Prunus rotundifolia etc. Soiurile de prun cele mai cultivate la ora actuală în livezile fermierilor din zona montană sunt: Stanley, Anna Spath, Tuleu Gras, Vânăt Românesc şi President. Aceste varietăţi şi soiuri de prun găsesc condiţii foarte bune de creştere şi de productivitate în livezile din zona montană pe solurile brun-roşcate de pădure, acide, calcaroase şi negre de fâneaţă, cât şi pe solurile fertile, bine lucrate şi bogate în humus şi cu expoziţie solară sud-vestică.

Prunul se înmulţeşte prin puieţi, butaşi, marcotaj şi prin altoire. Lucrările care se pretează la cultura prunului în perioada de vegetaţie sunt: administrarea îngrăşămintelor minerale şi organice, efectuarea de praşile manuale în jurul pomului şi menţinerea terenului liber de buruieni, irigarea prin picurare şi prin brazde, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente pe piaţa agricolă şi recoltarea fructelor în luna septembrie.

Cercetările horticole şi naturiste au scos în evidenţă că prunele au multe efecte terapeutice. Consumul proaspăt de prune vindecă tensiunea arterială, cancerul, diabetul, durerile stomacale, infecţiile gripale etc. Pe de altă parte, prunele sunt folosite în bucătăriile fermierilor din zona montană la prepararea dulceţurilor, a magiunurilor, a ţuicii şi a prăjiturilor. Datorită efectelor terapeutice deosebite, prunul merită să fie cât mai mult extins în grădinile şi în livezile fermierilor din toată zona montană a României. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: