Alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în mod direct, aviz negativ la Comisia pentru drepturile omului

> Cătălin Nechifor: Viorica Dăncilă şi-ar fi dorit o nouă formulă de baronizare a judeţelor

 Vicepreşedintele pentru administraţie al Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, membru al Comisiei pentru drepturile omului, a anunţat, marţi, că legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 40/2019 prin care se prevedea revenirea la alegerea uninominală a preşedinţilor de consilii judeţene a fost avizată negativ la Comisia pentru drepturile omului.

„Guvernul Dăncilă şi-ar fi dorit o nouă formulă de baronizare a judeţelor, mizând pe capacitatea preşedinţilor de consilii judeţene PSD de a obţine un vot semnificativ la alegerile locale, atunci când sunt direct interesaţi. Expunerea de motive a ordonanţei de urgenţă conţine doar referiri la adresele UNCJR (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România), în care PSD deţine o largă majoritate, aducându-se în vedere nevoia de a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate şi stabilitate preşedinţilor de consilii judeţene” a arătat Nechifor.

El a spus că, în realitate, constată un „trafic de influenţă mascat sub o formă legală”, pentru că Viorica Dăncilă vrea sa îşi ţină alături baronii locali, copiind modelul impus în 2011 de PDL, din perioada în care acesta controla, la fel, majoritatea judeţelor din România.

„Solicităm tuturor partidelor democratice din Parlament să voteze împotriva acestei ordonanţe, astfel încât exerciţiul democratic să poată fi asigurat în funcţionarea autorităţilor publice judeţene, care trebuie să ţină cont de toţi cei care locuiesc în acele teritorii şi nu doar de membrii de partid ai unei anumite formaţiuni politice” a mai spus Nechifor.

El a menţionat că Senatul a aprobat tacit, la începutul lunii septembrie, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 40/2019, dar că în acest domeniu Camera Deputaţilor este for decizional. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: