DSP Suceava organizează o campanie de informare dedicată Zilei Mondiale pentru Siguranţa Pacientului

Anul acesta, pentru prima dată, în România va fi organizată o campanie dedicată Zilei Mondiale pentru Siguranţa Pacientului.

Tema campaniei este „Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă”, iar aceasta are ca scop „conştientizarea profesioniştilor din domeniul furnizării serviciilor de sănătate, precum şi a pacienţilor asupra importanţei îngrijirilor medicale de calitate cât şi asupra siguranţei pacienţilor”, arată un comunicat al DSP Suceava.

Potrivit directorului executiv al DSP Suceava, Liliana Grădinariu, în judeţul Suceava se organizează următoarele acţiuni: > postarea documentelor informative pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene Suceava (https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/); > transmiterea, în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie, furnizorilor de servicii medicale din sistemul public şi privat de sănătate; > multiplicarea şi distribuirea de materiale informative (pliante, afişe, broşuri) specifice temei prin asistenţii medicali comunitari, mediatorii sanitari, reţeaua de medicină şcolară, cabinetele medicilor de familie; > postarea de grafică tematică în sălile de aşteptare a cabinetelor medicilor de familie; > diseminarea de informaţii pentru populaţie cu sprijinul mass-mediei locale, într-un efort comun de a contribui la o sănătate mai bună a cetăţenilor din judeţ.

Sursa citată precizează că, la nivel naţional, obiectivele campaniei sunt: > informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă; > conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse; > informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.

Strategia naţională de sănătate 2014 – 2020 şi Planul de acţiuni pe perioada 2014 – 2020 prevede o serie de direcţii strategice de acţiune şi măsuri, printre care şi creşterea gradului de siguranţă a pacientului şi a calităţii serviciilor medicale în unităţile sanitare prin: > introducerea evaluărilor de rutină ale performanţei la toate nivelurile de îngrijire folosind protocoale de estimare a performanţei pe diferite niveluri de îngrijire; > implementarea la nivel naţional a conceptului de siguranţă a pacientului precum şi a instrumentelor/procedurilor aferente, bazate pe evidenţele/bunele practici internaţionale (OMS, UE); > elaborarea şi implementarea unui plan strategic naţional cuprinzând măsuri generale pentru îmbunătăţirea siguranţei pacientului; > dezvoltarea şi implementarea programelor de raportare, investigare şi concluzionare privind evenimentele adverse; > dezvoltarea unor programe de cercetare privind siguranţa pacientului; > informarea-educarea populaţiei împotriva abuzului de antibiotice, se arată în comunicatul DSP Suceava.

În octombrie 2004, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii (2002), care solicita Organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul WHO Patient Safety îşi propune să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre OMS şi pentru a acţiona ca o forţă majoră la îmbunătăţirea siguranţei acestora. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: