Bucovina din telefonul mobil

 Încă de pe la sfârşit de martie, de când aerul începe să miroase a iarbă verde şi a muguri proaspeţi de frunză, şi până târziu, în toamnă, când ceaţa umedă şi rece întunecă lumina, Bucovina toată e străbătută de autocare cu turişti din ţară şi din străinătate. Vara, mai ales, în timpul concediilor, nu este zi în care să nu vezi câte un autocar oprit pe lângă o biserică ori mănăstire, pe lângă o pajişte înflorită, pe lângă o poiană luminoasă de pădure, pe lângă un pârâu ce-şi saltă undele strălucitoare printre pietre, în timp ce turiştii îşi încarcă plămânii cu aerul ozonat al obcinelor, iar telefoanele mobile cu imaginile care le încântă ochii şi sufletul. Şi aşa, faguri mici şi aromaţi din peisajul nostru natural şi cultural ajung să colinde lumea, pe toate meridianele şi continentele.

Şi tot vara se umple ţara cu fiii şi fiicele ei, oameni în toată firea, plecaţi peste an să-şi caute rostul în toată lumea. Se întoarce diaspora şi pentru câteva săptămâni toată atmosfera satelor şi oraşelor se luminează şi freamătă de viaţă şi de bucurie.

Dar zilele curg repede şi vine iarăşi ceasul despărţirii. Agenţiile turistice se aglomerează cu cei care îşi procură bilete de călătorie în străinătate, aeroporturile fac cu greu faţă fluxului de călători, cozile pe la vămile de ieşire din ţară devin interminabile. Înainte de plecare, unii îşi mai pozează casele de cărămidă, cu etaj, cu multe camere, cu dotările interioare, construite din banii agonisiţi ani la rând în străinătate şi le lasă în paza rudelor. Alţii îşi mai fac nişte poze la umbra răcoroasă a nucului din grădină ori sub perii încărcaţi de poame zemoase. Toţi îşi iau în telefonul mobil imaginea unui tată încovoiat de ani şi de griji, a unei mame cu faţa zbârcită, cu palmele bătătorite şi cu mărgele fierbinţi atârnând de gene, în multe cazuri fiind ultima amintire cu ei încă vii…. Cei mai mulţi îşi mai iau, în aparat şi în suflet, zâmbetul ofilit al unui băiat sau al unei fetiţe rămaşi să-i mai aştepte încă un an şi să le mai audă glasul prin telefon, ori să se mângâie prin ecranul calculatorului.

Şi, cu această încărcătură, mai grea decât toate bagajele, pleacă iar să-şi încovoaie spinarea şi să-şi istovească mintea şi braţele în ţări din care nu se ştie dacă se vor mai întoarce…

  TRAIAN REI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: