Cristian Pîrghie, din cadrul USV, cu o prezentare la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară

> Ea s-a referit la un detector care poate fi folosit pentru căutare de antimaterie

 Lectorul univ. dr. fiz. Cristian Pîrghie, aflat într-o vizită de lucru la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), a participat şi la evenimentul CERN Open-Days (14-15 septembrie), în cadrul căruia a prezentat Detectorul Large Hadron Collider beauty (LHCb) şi modul în care acesta este folosit pentru căutarea de antimaterie, potrivit unui comunicat de presă al universităţii sucevene.

LHCb-ul este unul dintre cele patru mari experimente de la CERN, alături de ALICE, ATLAS şi CMS, un loc unde se caută răspunsuri la întrebări despre universul foarte timpuriu, în primele secunde după Big-Bang, precizează sursa citată.

Oficialii de la CERN se aşteptau la peste 35.000 de vizitatori pe zi, dornici să vadă cel mai mare accelerator de particule din lume, un tunel de 27 km, situat la o adâncime de 100 de metri sub pământ.

România este stat membru CERN din 2016, alături de alte 22 de state.

Comunicatul USV mai menţionează că la evenimentul CERN s-au reunit eforturile a peste 17.500 de cercetători, în încercarea de a depăşi împreună frontierele actuale ale cunoaşterii universului.

Cristian Pîrghie este cercetător în cadrul proiectului de cooperare dintre România şi Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare, care este coordonat, în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, de prof. univ. dr. Mihai Dimian.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: