Marii datornici suceveni pot scăpa de povara majorărilor de întârziere

>„Consider că prin acordarea acestor facilităţi fiscale încasările la bugetul local vor înregistra o creştere care să permită finalizarea unor obiective de investiţii aflate în derulare”, arată primarul Ion Lungu > Creanţele certe ale bugetului sunt de 13 milioane de euro, cu majorările de întârziere de 3,36 de milioane de euro, iar de pe urma acordării scutirilor Primăria ar încasa 9,3 milioane de euro

Majorările de întârziere datorate de firmele din Suceava şi locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ vor putea fi anulate, însă doar dacă, mai întâi, contribuabilii în cauză îşi onorează obligaţiile de plată restante pe care le au către bugetul local. Aşa prevede un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local, conform căruia persoanele fizice şi persoanele juridice pot depune cerere de anulare a accesoriilor datorate ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată principale restante cumulate până pe 31 decembrie 2018. Dar, cu menţiunea că demersul va fi posibil numai în momentul în care toate obligaţiile principale, inclusiv chirii, redevenţe şi amenzi, sunt stinse, prin orice modalitate. De asemenea, până la înaintarea cererii de anulare vor fi stinse şi toate obligaţiile de plată principale aferente anului 2019. Totodată, obligatorie este şi achitarea majorărilor de întârziere calculate în anul 2019 pentru debitele restante pe 31 decembrie 2018, dar şi la cele restante pentru perioada trecută din anul 2019.

La momentul depunerii cererii, contribuabilii care vor să beneficieze de facilităţile acordate de autorităţile administraţiei publice locale sucevene vor trebui să aibă făcute toate declaraţiile fiscale, lucru valabil doar dacă obligaţiile fiscale nu au fost stabilite deja prin decizie de impunere. În cazul în care au fost achitate toate debitele reprezentând creanţe bugetare cu termene de plată până pe 15 decembrie 2019, dar nu s-au plătit accesoriile aferente, autorul cererii poate beneficia de anularea accesoriilor calculate la 31 decembrie 2018 pentru debitele adunate până la această din urmă dată.

De precizat este că, pentru a iniţia procedura, contribuabilii vor notifica organul fiscal despre intenţia de a beneficia de facilităţi, până cel târziu în ziua depunerii cererii de anulare a accesoriilor. Dacă această condiţie este îndeplinită, accesoriile sunt amânate la plată în vederea anulării, iar procedura de executare silită este suspendată sau, după caz, nu mai începe. Ultima zi de depunere a cererii de amânare la plată a accesoriilor este 15 decembrie 2019. „Scopul proiectului este, în primul rând, de a sprijini contribuabilii persoane fizice şi cei persoane juridice, în vederea achitării obligaţiilor de plată restante, luând de pe umerii acestora povara accesoriilor. În al doilea rând, consider că, prin acordarea acestor facilităţi fiscale, încasările la bugetul local vor înregistra o creştere care să permită finalizarea unor obiective de investiţii aflate în derulare”, arată Ion Lungu, primarul Sucevei, în expunerea la proiectul de hotărâre de Consiliul Local. Potrivit lui Ion Lungu, creanţele certe ale bugetului municipiului sunt de 6,06 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 13 milioane de euro, majorările de întârziere reprezentând 16,75 de milioane de lei (3,36 de milioane de euro). La cele amintite se adaugă creanţele incerte, în valoare de circa 5 milioane de euro, pe care bugetul local le are la firmele în insolvenţă sau faliment. După aprobarea în Consiliul Local şi acordarea scutirilor la plata majorărilor de întârziere, Primăria Suceava ar putea încasa în jur de 9,3 milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: