Bram Stoker şi-a imaginat castelul Dracula în Munţii Călimani, iar strănepotul scriitorului, Dacre Stoker, a descoperit locul exact

Dacre Stoker, strănepotul lui Bram Stoker (irlandezul care a scris la sfârşit de veac XIX romanul „Dracula”, publicat pe 26 mai 1897), împreună cu Casa Răzeşului din satul Drăgoiasa, comuna Panaci şi Administraţia Parcului Naţional Munţii Călimani, au organizat, duminică, 8 septembrie, o expediţie în zona Vârful Izvorul, la o altitudine de 2.033 de metri, în Munţii Călimani. Este locul unde autorul romanului Dracula şi-a imaginat că s-ar afla castelul temutului vampir. Expediţia a pornit de la cele mai recente notiţe descoperite şi care aparţin lui Bram Stoker şi a avut ca scop identificarea, după coordonatele din însemnările cunoscutului autor, a zonei în care acesta a amplasat castelul contelui transilvănean şi montarea unei plachete în zona respectivă.

„Bram a fost un om foarte precis, organizat, a fost un om cu foarte multă imaginaţie, dar a făcut multă cercetare, a citit foarte mult şi a văzut că aici, în Munţii Călimani, trebuie să fie castelul lui Dracula. Ştim din notiţele lui că a avut 28 de cărţi care descriau această zonă. În anii 1800, această zonă era plină de mister, lumea se oprea la Budapesta, iar zona Carpaţilor era plină de mistere, superstiţii. Multe lucruri se leagă: prezenţa lui Dracula, superstiţiile, vulcanul şi această zonă incredibilă. De asta a ales acest loc chiar dacă nu a fost niciodată aici. S-a informat din cărţi, hărţi. Cred că principala atracţie a fost localizarea zonei vulcanice şi superstiţiile pe care le avea”, consideră Dacre Stoker.

Cu ajutorul unor hărţi vechi aparţinând colecţionarului de hărţi Cezar Amariei din Galaţi, s-a putut identifica zona în care se află locaţia castelului. Şi Bram Stoker a avut acces la astfel de hărţi când a făcut cercetarea pentru romanul Dracula. Ele sunt foarte interesante pentru turismul pe care îl promovează Turism Dracula Responsabil.

Dacre a prezentat şi câteva lucruri legate de castelul Bran din Braşov şi importanţa acestuia în această poveste din Munţii Călimani.

O natură desăvârşită, o natură extraordinară, neafectată de intervenţia omului

Drumul până la Vârful Izvorul nu este unul foarte greu şi se poate parcurge pe jos sau călare, pe drumuri forestiere apoi pe poteci montane, peisajul oferit fiind fabulos în urma dislocării, în epoci de mult apuse, a unui volum important de magmă fluidă, a munţilor intens crestaţi cu vârfuri cu altitudini de peste 2000 m, a versanţilor abrupţi, a grohotişurilor de o mare frumuseţe, dar şi a vegetaţiei, formată la început din brazi parcă desenaţi, apoi din pajişti alpine, cu insule de jneapăn şi smirdar sau bujor de munte cum mai este cunoscut şi care a înflorit a doua oară în acest an, anunţându-ne că vom avea o toamnă lungă, adevărate comori ale parcului, dar şi multe merişoare, afine şi licheni pe roci silicioase.

„Suntem bucuroşi ca după un an de când ne-am cunoscut la Centrul de Vizitare a Parcului Naţional Călimani din Comuna Şaru Dornei să vă avem alături, să ajungem împreună şi să identificăm locaţia descrisă în romanul Dracula de Bram Stoker, să amplasăm o plachetă omagială în acea locaţie şi în primul rând să arătăm tuturor o natură desăvârşită, o natură extraordinară, neantropizată. Important pentru Parcul Naţional Călimani este să dezvolte trasee tematice. Aşa cum avem un traseu tematic spre 12 Apostoli, ne dorim să avem un traseu tematic spre locul în care Bram şi–a imaginat că ar fi fost castelul lui Dracula. Ne dorim un turism responsabil în zona ariei protejate, ne dorim o colaborare foarte bună cu comunităţile locale şi din acest motiv am fost foarte încântat să avem alături Răzeşul din Panaci, cum este cunoscut de toată lumea Liviu Bazarcă, şi sunt convins că o bună colaborare va duce la un turism controlat, la un turism adecvat ariei naturale protejate în sensul de a organiza grupuri care să fie ghidate şi să derulăm o vizitare responsabilă, cum ne dorim să avem într-o arie protejată în care toată lumea să se bucure de frumuseţile naturii”, este dorinţa directorului Parcului Naţional Călimani, Basarab Bârlădeanu.

Emoţiile parcurgerii traseului au fost mari, mai ales pentru Dacre Stoker, care, împreună cu Liviu Bazarcă –„Răzeşu”, au ajuns călare pe caii împrumutaţi de localnicii din Drăgoiasa, cai obişnuiţi cu turiştii pentru că zona oferă oportunităţi pentru turismul ecvestru, activitate atractivă cu pachete pe grade de dificultate, începând de la două ore şi până la şase zile, cu ghizi montani specializaţi. La un scurt popas, urmaşul lui Bram Stoker a precizat că, comportamentul animalelor arată că este un loc straniu, mai ales că nu foarte departe, se vedea fosta exploatare de sulf cu al său peisaj selenar.

„Se simte ceva aici, o putere supranaturală. Ne apropiem de Castelul lui Dracula, iar caii ştiu asta. Trebuia să iau nişte usturoi ca să mă protejeze de vampiri”, a spus Dacre Stoker.

„Turism Dracula Responsabil”

Expediţia a scos în evidenţă şi buna colaborare între urmaşii lui Bram Stoker, o fundaţie Dracula Turism Responsabil, un reprezentant al comunităţii locale şi un om foarte implicat în dezvoltarea agroturismului şi a ecoturismului în zona Panaci, o zonă mai puţin cunoscută de la limita dintre judeţele Suceava şi Harghita şi o nouă modalitate de promovare a Parcului Naţional Călimani.

Radu Oprea, reprezentantul Fundaţiei Bram Stoker în România, a explicat că Dracula are două componente, cea de istorie şi cea de ficţiune, duminică fiind explicată latura fictivă şi care va fi pusă în valoare.

„Împreună cu Dacre promovăm un concept foarte util ţării noastre şi anume Turism Dracula Responsabil. Asta înseamnă că vrem să atragem turiştii străini la noi în ţară folosind practic acest brand de facto al României în străinătate şi pe urmă să le arătăm şi alte frumuseţi care există pe lângă această poveste frumoasă Dracula, gastronomie, ospitalitate, alte obiective turistice.

Anul trecut a fost o întâmplare fericită să ne întâlnim cu Răzeşul care practic ne-a salvat din masivul Călimani. Important este că împreună am făcut un efort privat să aducem povestea Dracula aici, în Munţii Călimani, posibil ca pe viitor să atragem şi câteva finanţări europene. Profităm de prezenţa lui Dacre care, practic, ne ajută şi certifică poveştile care însoţesc obiectivele importante din acest turism Dracula Responsabil: pe de o parte, avem partea fictivă dată de roman şi noi ne-am strâns astăzi ca să dezvoltăm şi să explicăm această latură fictivă a turismului Dracula iar de cealaltă parte avem latura istorică, de care deocamdată nu ne atingem”, a precizat Radu Oprea.

Radu Oprea, a mai spus că următorul pas al proiectului „Turism Dracula Responsabil” va fi marcarea traseului de la Panaci până la „locaţia secretă a castelului”.

Cu Răzeşul la castelul lui Dracula

Un alt partener al acestui proiect este Liviu Bazarcă, administratorul pensiunii „Casa Răzeşului” din Drăgoiasa. El care speră ca prin acest proiect, pasionaţi de legenda lui Dracula să ajungă şi la castelul fictiv al contelui Dracula din Munţii Călimani.

„Am pus mare preţ pe agroturism şi pe produsele tradiţionale răzeşeşti, cele făcute în casă, şi astfel am ajuns să avem mulţi turişti din străinătate, americani, din Thailanda, Mexic, Jamaica, Dubai etc., care vin să vadă tradiţiile din zona Bucovinei. Aşa cum a precizat Dacre Stoker, traseul pe care îl parcurgem până la locaţia castelului Dracula, îl numim «Cu Răzeşul la castelul lui Dracula». Turiştii vor fi ghidaţi şi plimbaţi pe traseul respectiv cu caleaşca, până în zona subalpină, după care îi vom urca pe cai şi călare vom ajunge până la locaţia Castelului lui Dracula din Călimani Izvor, mai ales că avem şi sprijinul celor de la Parcul Naţional Călimani.

Oaspeţilor care o să ne calce pragul casei le transmit să aibă încredere în noi, le putem oferi un turism ecvestru completat cu gastronomia locală dar şi alte activităţi. În afară de mâncare şi băutură mai avem rafting, plimbări în Parcul Naţional Călimani, vizite la mănăstirile din Bucovina, pot vedea şi Maramureşul însoţiţi de mine, putem sta la poveşti la izvoarele de apă minerală carbogazoasă, comuna Panaci fiind tărâmul izvoarelor sau borcut (apă proaspătă)”, sunt propunerile răzeşului Liviu Bazarcă, pentru turiştii care vor ajunge în această zonă.

Un proiect pe termen lung de a atrage turiştii

Liviu Bazarcă şi Radu Oprea nu se aşteaptă ca într-o perioadă scurtă să vină un aflux mare de turişti. Pentru ei este important să analizeze experienţele lor, mersul cu caleaşca, urcatul pe cal, fotografiile pe care le fac, să analizeze feedback-ul celor care vor ajunge în această locaţie, să intervină acolo unde este nevoie şi dacă aceste experienţe vor fi promovate, şi aici există şi sprijinul lui Dacre, uşor, uşor va fi generat un număr tot mai mare de turişti.

„Un număr foarte mare de turişti poate dăuna, fiind vorba de un parc naţional, o arie protejată, poate că nu este pregătită nici infrastructura din punct de vedere al cazării. Proiectul nostru «Turism Dracula Responsabil» este cu viziune, este un proiect pe termen lung şi în câţiva ani această poveste poate aduce un număr mare de turişti pentru că ne interesează şi partea economică. Turismul trebuie să susţină economia românească, avem multe resurse în domeniul acesta, îi atragem cu povestea Dracula la Bran, în Călimani şi în alte locaţii, le arătăm şi alte lucruri, gastronomie, alte obiective turistice şi aşa ne facem şi datoria de cetăţeni”, susţine Radu Oprea.

Un an de căutări a locaţiei secrete a Castelului Dracula din Munţii Călimani

Liviu Bazarcă i-a întâlnit pe Dacre Stoker şi pe Radu Oprea în urmă cu un an, în Călimani, când aceştia căutau locaţia secretă a contelui Dracula.

„Anul trecut, împreună cu un prieten am plecat într-o expediţie în Munţii Călimani. Aproape de vârful muntelui ploua torenţial, temperatura era de aproape cinci grade Celsius şi când ajungem în zona staţiei meteo văd în depărtare un grup de şapte oameni zburliţi, ciufuliţi, plouaţi, obosiţi, neîncrezători. M-am oprit la ei şi i-am întrebat ce e cu ei în Călimani pe vremea aceasta. Nu îi cunoşteam. Radu Oprea mi-a povestit că sunt într-o expediţie în căutarea castelului Dracula din aceşti munţi după coordonatele prezentate de Dacre. Cum Răzeşul nu pleacă neechipat la drum, i-am invitat la staţia meteo, şi mulţumesc personalului că a răspuns pozitiv solicitării noastre, le-am împărţit bucatele tradiţionale pe care le aveam, un sirop, o gură de apă. Fiind în vârful muntelui le-am dat şi câte o palincă. Şi-au uscat din haine, am povestit, după care i-am invitat la Casa Răzeşului, unde au fost încântaţi de ceea ce au găsit. De aici a plecat o strânsă colaborare cu Dacre şi cu echipa sa.

Anul acesta am primit un telefon în luna iunie de la Radu şi mi-a spus că Dacre s-a hotărât să vină în România, să vină la mine la Drăgoiasa şi să căutăm castelul lui Dracula din masivul Călimani. Luând în serios această propunere, având datele din însemnările lui Bram Stoker, am luat la colindat Munţii Călimani şi după coordonate, după GPS, cu ajutorul rangerilor de la Parcul Naţional Călimani, am descoperit locaţia şi aşa zisele ruine ale castelului Dracula şi acum suntem la un început de proiect care sperăm să fie de bun augur”, a încheiat Răzeşul povestea găsirii castelului contelui din Munţii Călimani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: