Solca – 69,51 mp de spaţii verzi pe cap de locuitor, cea mai mare suprafaţă din judeţul Suceava

>În clasament urmează, în ordine descrescătoare, Vatra Dornei, cu 37 mp pe cap de locuitor, Broşteni – 28,5 mp, Milişăuţi – 26,61 mp, Suceava – 25,12 mp, Câmpulung Moldovenesc – 24 mp şi Fălticeni – 23,02 mp >Până la finele lui 2013, primăriile aveau obligaţia asigurării a 26 mp/locuitor, creşterea cu 103 ha a suprafeţei totale din judeţ nereprezentând o extindere, ci o mai bună luare în evidenţă a terenurilor din această categorie

În ultimii 7 ani, suprafeţele de spaţii verzi din localităţile judeţului au urmat o tendinţă crescătoare. „Se constată o creştere importantă a suprafeţei totale de spaţii verzi din mediul urban, în perioada analizată, creştere ce ar putea fi datorată, mai degrabă, unei mai bune evidenţe a acestora, odată cu constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, decât unei extinderi reale a acestora” relifează Raportul privind stare mediului în anul 2018, dat recent publicităţii de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava.

Astfel, dacă în 2011 suprafaţa totală de spaţii verzi din oraşele şi municipiile sucevene era de 519 ha, în 2018 aceasta ajunsese la 622 ha, crescând cu 103 hectare.

Raportul privind starea mediului al Agenţiei pentru Protecţia Mediului arată că în judeţ, conform datelor furnizate de primăriile localităţilor urbane, suprafaţa spaţiilor verzi este cuprinsă între 2,06 mp şi 68,51 mp pe cap de locuitor. În 2018, mult sub norma pe locuitor aveau localităţile Cajvana (2,06 mp), Liteni (3,89 mp), Frasin (4,08 mp), Rădăuţi (7,44 mp) şi Dolhasca (8 mp). Siret era înregistrat cu suprafaţa de 12,42 mp pe cap de locuitor, Gura Humorului – 14,09 mp, Salcea – 15,97 mp, iar Vicovu de Sus cu 16,13 mp.

Cea mai mare suprafaţă de spaţii verzi pe cap de locuitori este cea din Solca, una de 69,51 mp. În clasament urmează, în ordine descrescătoare, Vatra Dornei, cu 37 mp pe cap de locuitor, Broşteni – 28,5 mp, Milişăuţi – 26,61 mp, Suceava – 25,12 mp, Câmpulung Moldovenesc – 24 de mp şi Fălticeni – 23,02 mp.

Potrivit OUG din 195 din 2005 privind protecţia mediului, autorităţile administraţiei publice locale aveau obligaţia de a asigura, din terenul intravilan, până la data de 31 decembrie 2013, o suprafaţă de spaţiu verde de minim 26 mp/locuitor.

În linii mari, spaţiile verzi se compun din terenuri din intravilanul localităţilor, cum ar fi parcuri, scuare, fâşii plantate, spaţiile verzi publice de folosinţă specializată cum ar fi muzee în aer liber, dar şi spaţiile verzi aferente dotărilor publice, respectiv grădiniţelor, creşelor, unităţilor sanitare, unităţilor de protecţie socială, instituţii, edificii de cult, cimitire, baze sau parcuri sportive pentru practicarea sporturilor de performanţă. La acestea se adaugă bazele de agrement, complexurile şi bazele sportive, spaţiile verzi pentru protecţia lacurilor şi cursurilor de apă, culoarele de protecţie faţă de structura tehnică şi, în cele din urmă, pădurile de agrement.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: