Deputatul PNL Ioan Bălan, în Parlament, către ministrul pentru Mediul de Afaceri:

Sărăcia din regiunea nord-est este generată de lipsa investiţiilor publice, absenţa infrastructurii rapide de transport şi inexistenţa investiţiilor străine majore

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a cerut ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, să explice ce demersuri a făcut pentru atragerea de investiţii străine în regiunea nord-est şi dacă pregăteşte un pachet de facilităţi pentru investitorii majori.

„Potrivit evaluărilor Euro-stat şi ale Institutului Naţional de Statistică al României, regiunea de nord-est a României conduce în topul regiunilor cele mai sărace din Uniunea Europeană. Indicatorul de bază după care se fac aceste evaluări este produsul intern brut pe locuitor, care pentru regiunea de nord-est a României reprezintă numai 39% din media europeană. Explicaţiile privind PIB-ul pe locuitor atât de scăzut sunt legate de ritmul modest de realizare a investiţiilor publice în această regiune, absenţa infrastructurii rapide de transport rutier şi feroviar, precum şi ritmul aproape inexistent al amplasării investiţiilor străine, care să genereze un spor de valoare adăugată brută, locuri de muncă bine plătite, ofertă directă la nivel naţional şi transfer de cunoaştere” a explicat Ioan Bălan.

El a spus că la nivelul Guvernului există două structuri care ar trebui să stimuleze locarea investiţiilor străine directe în această regiune, respectiv Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, respectiv Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat.

Ioan Bălan a adăugat că, din punct de vedere administrativ, România are instituţiile necesare care ar trebui să faciliteze amplasarea investiţiilor străine directe în regiunea de nord-est.

În acest sens, parlamentarul liberal sucevean a solicitat ministrului să precizeze volumul total al investiţiilor străine directe, în perioada 2012-2019, la nivelul regiunii nord-est şi câte investiţii străine directe cu o valoare mai mare de 25 milioane de euro s-au locat în regiunea de nord-est în perioada 2012-2019.

El cere acestuia să spună ce demersuri concrete a făcut ministerul în acest sens şi cu ce investitori strategici a purtat negocieri.

„Având în vedere intenţiile exprese ale unor investitori strategici din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii de a face investiţii majore în România, vă solicit să precizaţi pentru câte dintre acestea aţi purtat negocieri astfel încât ele să fie amplasate în regiunea de nord-est. Vă solicit să precizaţi dacă la nivelul ministerului pe care îl conduceţi aveţi în vedere să promovaţi un pachet de facilităţi pentru investitorii străini majori, astfel încât produsul intern brut pe locuitor să crească în mod consistent şi într-un ritm rapid” a mai solicitat Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: