DSP Suceava

Anchetă finalizată

> Copiii din Olt, cazaţi la o pensiune din Mănăstirea Humorului, care au ajuns la spital cu toxiinfecţii alimentare, au suferit un episod de indigestie şi de reacţii vegetative exagerate, după ce au consumat dulciuri în exces

 Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava anunţă, printr-un comunicat de presă, că a finalizat ancheta privind posibilitatea existenţei unui focar de toxiinfecţie alimentară în localitatea Mănăstirea Humorului.

Amintim că un grup de 16 copii şi doi însoţitori din municipiul Slatina din judeţul Olt, cazaţi la o pensiune din Mănăstirea Humorului, au ajuns, în data de 30 august, la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, după ce doi dintre ei au avut dureri abdominale şi vărsături, medicii constatând că şi alţi opt copii din grup au suferit toxiinfecţii alimentare.

Astfel, potrivit directorului executiv al DSP Suceava, Liliana Grădinăriu, ancheta instituţiei a constat că „o parte dintr-un grup de copii din judeţul Olt, cazat într-o unitate din localitatea Mănăstirea Humorului, a acuzat dureri abdominale, greaţă şi vărsături. Au fost evaluaţi toţi membrii grupului în camera de gardă a Spitalul Orăşenesc Gura Humorului. Forma de boală a fost uşoară, li s-a administrat tratament simptomatic, aceştia părăsind spitalul în stare bună”.

Totodată, sursa susţine că grupul a consumat alimente preparate doar la unitatea de cazare, din care au fost păstrate corespunzător probe alimentare. Unitatea nu este autorizată sanitar pentru alimentaţie publică. De asemenea, copiii au declarat că au consumat dulciuri în exces, achiziţionate dintr-un hipermarket.

DSP arată că au fost analizate în Laboratorul de Diagnostic şi Investigare în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene Suceava probe din alimente gătite, din dulciurile preambalate cumpărate din hipermarket, din fântână, teste de sanitaţie din bucătăria unităţii, coproculturi recoltate de la pacienţi.

Astfel, ancheta relevă că „proba de apă provenită din sursa proprie nu se încadrează din punct de vedere microbiologic în parametri prevăzuţi de legislaţie, dar încărcătura microbiană şi cu germeni patogeni este minimă, neputându-se constitui în sursă de îmbolnăvire conform normelor epidemiologice. În coproculturile recoltate de la pacienţi nu a fost identificată prezenţa unor agenţi patogeni”.

Prin urmare, „ţinând cont de simptomatologia clinică uşoară apărută doar la o parte din membrii grupului, remisia rapidă sub tratament simptomatic, consumul exagerat de dulciuri, rezultatele testelor de laborator, concluzionăm că în acest caz a fost vorba despre un episod de indigestie şi de reacţii vegetative exagerate (prin simpatie) a copiilor din grup” concluzionează ancheta DSP Suceava.

Totodată, urmează a fi aplicate sancţiuni contravenţionale, conform prevederilor legale, urmând a fi dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate a unităţii în care a fost cazat grupul. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: