LA ITM Suceava

Şaptesprezece agenţi înregistraţi pentru plasarea de forţă de muncă în străinătate

> Înainte de semnarea contractului, persoanele amatoare trebuie să înţeleagă care sunt obligaţiile lor şi ale furnizorului serviciului de mediere, dar şi care sunt prevederile clauzelor contractuale

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) atenţionează pe sucevenii care vor să muncească peste graniţă să-şi ia minime măsuri preventive în momentul în care apelează la un agent de plasare a forţei de muncă. Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava, recomandă ca, mai întâi, cei care vor să plece la muncă în afara României să solicite firmei de intermediere dovada înregistrării la Inspectoratul Teritorial de Muncă, precum şi oferta fermă de locuri de muncă din partea angajatorului străin. La această dată, potrivit paginii web a instituţiei, ITM are în evidenţe 17 agenţi de plasare a forţei de muncă, dintre care active sunt 15 firme specializate, în timp ce una are activitatea suspendată, iar alta şi-a schimbat codul CAEN.

„Persoanele care semnează un contract de mediere trebuie să citească cu atenţie conţinutul acestui document, să pună întrebări pentru a înţelege care sunt obligaţiile sale şi ale furnizorului serviciului de mediere, dar şi toate celelalte elemente şi clauze ale contractului” explică şeful ITM Suceava, reliefând că agenţii de ocupare sunt obligaţi să asigure încheierea contractelor de muncă inclusiv în limba română, înainte de plecarea din România.

Romeo Btunariu mai informează pe cei interesaţi că agentul de plasare nu are dreptul legal de a percepe tarife de mediere, comisioane sau alte taxe, „plata de sume de bani pentru încheierea unui contract de mediere, reprezentând un risc major, asumat de către cel aflat în căutarea unei slujbe”.

De menţionat este faptul că domeniile de activitate în care, de regulă, sucevenii s-au angajat în străinătate sunt agricultura, industria alimentară, transporturile şi construcţiile, cei mai căutaţi fiind agricultorii, şoferii, muncitorii calificaţi şi muncitorii necalificaţi în construcţii. Cele mai multe contracte mediate au fost cele ale persoanele plecate în Germania, Belgia şi Olanda.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: