Profesorul universitar Gheorghe Sarău – „Spiru Haret” al romilor, părintele limbii romani culte şi al învăţământului minorităţii rome din România

 Gheorghe Sarău s-a născut la data de 21 aprilie 1956 în satul Segarcea-Vale (judeţul Teleorman), într-o familie de etnie română. A absolvit în anul 1983 Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (FLLS), specializarea rusă-maghiară, din cadrul Universităţii Bucureşti. Fiind student, a participat la mai multe cursuri de vară: cursuri de vară de limba, literatura şi civilizaţia bulgară – Universitatea Veliko-Târnovo, Bulgaria (1980), cursuri de vară de limba, literatura şi civilizaţia maghiară – Universitatea din Debreţin (1981). În afară de aceste limbi, a mai învăţat, ca autodidact, şi limbile spaniolă, romani şi germană. De asemenea, ştie şi limbile engleză şi franceză. Atât în timpul facultăţii, cât şi după absolvirea acesteia, a publicat studii, recenzii, traduceri şi articole în reviste de specialitate. După absolvirea facultăţii, a lucrat ca profesor de limba rusă la Şcoala Nr. 3 şi la Şcoala Nr. 2 din municipiul Satul Mare. Apoi, din iunie 1984, se transferă ca profesor de limba rusă şi traducător din limbile maghiară, bulgară şi rusă în Bucureşti. De la 1 iunie 1990 lucrează ca referent de specialitate, apoi ca inspector de specialitate în Ministerul Învăţământului în cadrul Direcţiei de Relaţii Internaţionale, Serviciul de Relaţii Bilaterale. În paralel cu activitatea de la minister, activează şi ca profesor de limba rusă la Şcoala Nr. 165 din Bucureşti, iar apoi între anii 1991-1994 este profesor de limba romani la Şcoala Normală din Bucureşti. În paralel, în perioada 1 mai 1991 – 30 aprilie 1998, este metodistul Ministerului Învăţământului pentru limba romani şi romi la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Din anul 2006, este şi formator naţional în programul educaţional Phare pentru romi al ministerului. Limba romani a învăţat-o ca autodidact, la încurajarea academicianului prof. univ. dr. Gheorghe Mihăilă, a prof. univ. dr. Emil Vrabie şi a lect. univ. Ioana Prioteasa.

În anul 1983, fiind student şi căutând nişte cărţi la Biblioteca Academiei pentru a face un referat, a dat accidental de o lucrare despre romi a lui Jean Vaillant, unde a găsit o minigramatică a limbii romani de vreo 13 pagini şi un minivocabular. Le-a copiat pe amândouă şi a început să le studieze. Împrumutând şi alte cărţi de la bibliotecă, a ajuns la cartea lui Barbu Constantinescu din 1878, „Probe de limba şi literatura ţiganilor din România”, apărută într-o ediţie bilingvă, română şi romani, şi a început să înveţe limba romani exact după aceeaşi metodă prin care Jean Champollion a descifrat hieroglifele. Dacă avea dubii cu privire la o formă a unui cuvânt, apela la romii simpli de pe stradă, la florărese şi la lăutari.

„Întâi de toate, am început să fişez cartea lui Barbu Constantinescu. Fiind de formaţie lingvist, mi-a fost uşor să descopăr care erau căsuţele libere în structura limbii, în scheletul morfologic al limbii. În momentul în care aveam vreo 10-15 fişe care mă trimiteau spre o formă de ablativ, locativ sau dativ, mi se confirma că aceea era căsuţa de completat. Deci, exact cum a făcut Champollion. Pornind de la nimic, am descoperit scheletul limbii. Am fost autodidact şi asta e dovada cea mai clară că oricine vrea să înveţe această limbă poate reuşi foarte uşor şi singur (…). Totul a început pur şi simplu ca un hobby, apoi am început să descopăr secretele acestei limbi, lucru care m-a fascinat” mărturiseşte el.

La data de 1 mai 1991, profesorul Sarău a fost trimis de conducerea Ministerului Educaţiei ca metodist la Liceul Pedagogic din Bucureşti, unde se preda limba romani. Neavând niciun curs la dispoziţie pentru a-i învăţa pe elevi limba romani, el a alcătuit un curs de învăţare a acestei limbi, pentru clasele I-IV. În februarie 1992, se înscrie la doctorat în domeniul limba romani, având-o ca îndrumător pe prof. univ. dr. Lucia Wald. În octombrie 1992, la iniţiativa prof. Gheorghe Sarău şi a Catedrei de Limbi Orientale, s-a deschis cursul facultativ de limba romani (ţigănească) la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, acesta fiind primul curs universitar de limba romani din România. Cursul a fost ţinut în fiecare an începând de atunci, prof. Sarău fiind autorul programei de studii universitare pentru limba romani. În anul universitar 1997/1998, ca urmare a demersurilor sale, a fost înfiinţată secţia de indianistică (hindi – romani) ca secţie B, cele două limbi studiindu-se în egală măsură. Prima promoţie de zece absolvenţi avea să se înregistreze în anul 2001. În anul universitar 1998/1999, s-a înfiinţat şi s-a autorizat provizoriu secţia de limbă şi literatură romani, ca secţie B, în cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi al Facultăţii de Litere – Universitatea Bucureşti, acordându-se zece locuri distincte pentru candidaţii romi.

La 1 februarie 1999 se transferă la Universitatea Bucureşti, unde ocupa prin concurs din anul 1997 postul de lector asociat de limbă romani. De asemenea, în aprilie 2000, Gheorghe Sarău a fost iniţiatorul şi coordonatorul specializării „Limba şi literatura romani” la Colegiul CREDIS de învăţământ deschis la distanţă din cadrul Universităţii Bucureşti.

A organizat cursuri naţionale de limba romani, precum şi lecţii de învăţare a acestei limbi la radio şi televiziune, cursuri de metodică, olimpiada naţională de limba romani etc. În anul 2002, a obţinut gradul didactic de conferenţiar universitar la secţia de Limba şi literatura romani de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (FLLS) din cadrul Universităţii Bucureşti.

El a pus bazele învăţământului pentru romi din România, realizând primul manual de studiu al acestei limbi în şcolile primare, primul curs care s-a predat la facultate şi primul dicţionar. Într-o perioadă de 15 ani de când predă limba romani, el a format peste 460 de profesori de limba romani. A reorganizat gramatica limbii romani, a realizat şapte dicţionare şi 15 manuale de studiu, realizând studii despre cele patru dialecte principale ale limbii romani: cel al ursarilor, al căldărarilor, al spoitorilor şi al romilor carpatici.

Profesorul Sarău se bucură de o recunoaştere internaţională, fiind invitat să predea această limbă în străinătate (Italia, Franţa, Germania, Finlanda etc.), alături de cei mai importanţi specialişti ai limbii romani.

LUCIAN DIMITRIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: