Festivitate de deschidere a noului an şcolar la Săndeni

> Aici se află relocaţi temporar, până la terminarea reabilitării şcolii din localitate, elevii Şcolii Gimnaziale Gulia

 Ca de fiecare dată, deschiderea noului an de învăţământ reprezintă un moment de mare bucurie, atât pentru elevii, cât şi pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar. Astfel, luni dimineaţă, (aproape) toate drumurile au dus la şcoală – fie ea grădiniţă, şcoală primară sau gimnazială, ori liceu. Aglomeraţie serioasă, aşadar, şi la deschiderea noului an şcolar în comunitatea Gulia. Pe aceştia îi aşteaptă un început de an şcolar ceva mai dificil, întrucât Şcoala Gimnazială Gulia, unde aceştia învaţă, se află în reabilitare generală. Cu ajutorul Primăriei Dolhasca, elevii din satul Gulia vor fi transportaţi la Săndeni, în localul fostei şcoli, unde se speră că vor învăţa până cel târziu până la sfârşitul anului calendaristic. Revenind, aşa cum se întâmplă la fiecare început de septembrie, curtea şcolii s-a umplut de copii, părinţi şi profesori.

Deschiderea festivă a avut loc la ora 10 şi s-a desfăşurat în curtea şcolii. De la „micuţii“ clasei pregătitoare, continuând cu prichindeii clasei a V-a, respectiv cu viitorii absolvenţi ai gimnaziului din clasa a VIII-a cu mic, cu mare, învăţăceii (unii însoţiţi de părinţi) au fost întâmpinaţi de învăţătorii, diriginţii şi profesorii lor, de conducerea instituţiei de învăţământ (reprezentată de directoarea Şcolii Gimnaziale Gulia şi de reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean –, subsemnatul, inspectorul şcolar prof. Lucian Dimitriu) toţi aceştia marcând în mod festiv deschiderea oficială a noului an de învăţământ.

După momentul solemn reprezentat de intonarea Imnului Naţional (moment ce trezeşte de fiecare dată în fiecare dintre noi un sentiment de dragoste, de devotament faţă de ţară, de mândrie, solidaritate şi unitate naţională), a urmat un moment de rugăciune şi de binecuvântare, rostit de părintele-profesor Apăvăloaie Mihai. Inspectorul Lucian Dimitriu a dat citire mesajului transmis de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. Şi cum Şcoala Gimnazială Gulia – care reprezintă o veritabilă miniatură a multiculturalismului, a diversităţii etnice şi confesionale care particularizează oraşul Dolhasca –, de un secol şi jumătate încoace ea oferind spaţiu de educaţie atât în limba română, cât şi în limba romani, a adresat câteva cuvinte în această a doua limbă directoarea liceului, prof. Elana Roman.

„Curiozitate, emoţie, nelinişte, nostalgia unei prea scurte vacanţe mari sunt stări pe care le resimţim privindu-vă. Ele compun un vibrant început de an şcolar în Şcoala Gimnazială Gulia”, aşa îşi începea discursul directoarea Elena Roman. „Eu vă asigur că profesorii acestui colegiu se vor strădui să transforme informaţia în cunoaştere, iar cunoaşterea în experienţă. Vor fi perseverenţi pentru că astfel îi vor învăţa pe elevii lor să preţuiască viaţa, speranţa, motivaţia, fermitatea, precum şi capacitatea de a depăşi orice obstacole şi eşecuri. Vă dorim să fiţi încrezători, să găsiţi la noi mai mult decăt v-aţi fi aşteptat, dar mai ales – să vă găsiţi pe voi înşivă!” a mai spus în cuvântul său prof. Elena Roman.

La finalul ceremoniei, pe fundalul sonor reprezentat de piesele legendarei formaţii de muzică Damian&Brothers (responsabil cu sonorizarea evenimentului fiind prof. Neculai Constantin, un mare meloman, de altfel…), elevii au intrat la clase. Unii dintre ei, bobocii, au fost nerăbdători să-şi cunoască noii colegi şi profesori, în timp ce alţi şcolari s-au revăzut în clasele lor cu diriginţii şi au stabilit împreună un plan „de bătaie” pentru noul an şcolar care îi aşteaptă.

 LUCIAN DIMITRIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: