Propuneri de modificări constituţionale ale liderului Pro România Cătălin Nechifor

> Guvernul să fie demis dacă nu obţine descărcarea bugetară pe anul anterior, iar preşedintele să fie ales doar pentru un mandat şi apoi să fie senator pe viaţă, consideră oportun deputatul de Suceava

 Vicepreşedintele pentru administraţie al Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că propune modificări constituţionale pentru a se evita situaţii de blocaj guvernamental, dar şi în vederea funcţionării normale a ţării.

Cătălin Nechifor a spus că a constatat, cu regret, că de 30 de ani România parcă nu poate progresa şi că se înregistrează cu regularitate conflicte în puterea executivă partajată dintre Guvern şi Preşedinţie.

„Trebuie să înţelegem mecanismele politice care stau la baza Constituţiei şi că ce se întâmplă cu un guvern lipsit de putere şi cu un preşedinte care refuză nominalizări de miniştri pe bandă rulantă nu ne ajută” a spus deputatul Pro România.

El a arătat că, până de curând, Klaus Iohannis doar întreba unde să iscălească şi că, astfel, a numit peste 80 de miniştri şi trei guverne PSD în decurs de doar trei ani.

Nechifor a spus că PSD este un partid în picaj după ce a avut o guvernare în care au schimbat trei prim-miniştri şi zeci de miniştri, astfel încât nu mai poate genera încrederea populaţiei.

Pentru ca situaţii de acest fel să se evite, Cătălin Nechifor propune schimbări în Constituţie astfel încât Guvernul să fie demis dacă descărcarea bugetară anuală nu este aprobată de Parlament, dar şi ca preşedintele ţării să fie ales doar pentru un mandat, urmând ca apoi să fie senator de drept.

Potrivit lui Nechifor, un guvern care nu şi-a îndeplinit obiectivele stabilite prin legea bugetului pe anul precedent trebuie să fie demis şi înlocuit.

El a spus că un astfel de model este în Olanda, unde Guvernul cere Parlamentului descărcarea bugetară.

„Guvernul este obligat să vină în Parlament după exerciţiul financiar anual şi să spună ce a făcut cu banii. Nu este suficient să împarţi resursele ţării, ci trebuie să vii şi să dai explicaţii cum ai cheltuit banii alocaţi, pentru că e control parlamentar. Dacă Parlamentul nu aprobă descărcarea bugetară, Guvernul este demis fără să fie nevoie de moţiune de cenzură” a spus Nechifor.

El a arătat că, în acest fel, un guvern care nu-şi îndeplineşte prevederile din Legea bugetului adoptată tot de Parlament este destituit şi înlocuit.

Nechifor a arătat că, acum, Guvernul are deja un deficit bugetar de 9 miliarde de lei pe termen scurt şi că situaţia este gravă. Dar situaţia aceasta putea fi prevenită dacă, în prima parte a anului, exista acest mecanism de descărcare bugetară.

Totodată, deputatul Pro România propune ca preşedintele ţării să aibă un singur mandat, urmând ca apoi să fie senator de drept, pe viaţă.

El a explicat că, în acest fel, preşedintele, care nu mai are motive să fie partinic, poate îndeplini corect prerogativele de mediator între instituţiile statului şi între stat şi societate. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: