Un punct de vedere

Moştenirea lui Păcală

Zilele trecute am pus pe WhatsApp un articol de pe site-ul unui important cotidian naţional, intitulat „Carte cu ode incredibile la adresa lui (nume) publicată la Cluj. Fostul cleric caterisit de Biserică şi acuzat de pedofilie este prezentat ca un făcător de minuni”.

Eram curios să aflu atitudinea cunoscuţilor, amicilor şi schimbătorilor de mesaje pe WhatsApp despre această situaţie ciudată. Un scriitor clujean a preluat câteva zeci de păreri istorisite de unii fani ai personajului în cauză, le-a corectat şi redactat într-o carte la o editură din Cluj cu titlul „Între Cer şi Pământ… un Om”, prin care-l prezenta pe fostul preot acuzat de pedofilie şi condamnat pentru evaziune fiscală ca fiind un fel de Mesia şi făcător de minuni. Este practic sfidată ostentativ autoritatea Bisericii Ortodoxe Române şi a justiţiei din România.

Scriitorul clujean şi editura din Cluj încurajează practic, prin îngrijirea şi publicarea cărţii, manipularea grosolană a populaţiei să aduleze un asemenea personaj puţin spus controversat.

 Ca sfidarea să meargă până la capăt, autorităţile locale dintr-un alt oraş transilvănean invită personajul sus amintit la „zilele oraşului” şi alte întâlniri publice cu foarte multă lume, prezentându-l ca pe o mare vedetă, aproape ca pe un erou supranatural. Iar „eroul” este extrem de scump şi ca interpret de muzică populară, plătit, evident, cu mulţi bani publici. Un asemenea „erou” aproape supranatural este, evident, şi un mare aducător de voturi.

Atât timp cât exerciţiul de manipulare a populaţiei a reuşit acum, va putea reuşi şi în viitorul apropiat, pe alte subiecte mai grave, dar mai folositoare manipulatorilor. Repet, nu personajul controversat este subiectul articolului, putea fi oricine altcineva, ci atitudinea faţă de situaţia prezentată.

În momentul când un popor are drept erou popular un personaj ca Păcală, din punct de vedere moral un escroc, un hoţ, în mentalul colectiv acesta ajunge a fi modelul, peste timp, demn de laudă şi adulare publică.

Din păcate, pe WhatsApp am primit majoritatea opiniilor parcă scrise de Păcală, prin care demn de dispreţ este cel păcălit, fraierit, escrocat, manipulat şi aproape admirat escrocul, hoţul, manipulatorul etc.

În viziunea unor amici transilvăneni, păreri trimise pe WhatsApp, nu „Şcoala de manipulare de la Cluj” (scriitorul şi editura în acest caz) era problema, ci fraierii de români catalogaţi majoritatea ca fiind de-a dreptul proşti.

Probabil nu întâmplător primarul Clujului a spus, când a fost întrebat de ce Primăria nu a astupat groapa de la Sala Sporturilor din Cluj (Sala Primăriei), unde a căzut un copil de la 4 metri în gol şi a intrat în spital, că vinovat este copilul, că nu s-a uitat pe unde calcă, nu Primăria, care a dat dovadă de o neglijenţă gravă ce a pus în pericol viaţa unui om. În concluzie, vinovată ar fi victima, nu călăul, hoţul, escrocul, manipulatorul etc.

Conform acestei logici, vinovatu-i omul de bună credinţă pentru că-i naiv, uşor de păcălit, escrocat, manipulat. Conform logicii amicilor transilvăneni şi primarului Clujului am putea concluziona, în ultimă instanţă, că nici Hitler nu ar fi chiar vinovat pentru coşmarul declanşat, ci poporul german de atunci care l-ar fi crezut şi deci s-a lăsat manipulat, adică vinovată-i victima, nu călăul.

Acceptând de la mulţi semeni ai noştri un asemenea mod imoral şi periculos de a emite judecăţi (publice), ar trebui să ne aşteptăm ca toţi escrocii, hoţii, tâlhării, manipulatorii să fie nu doar liberi, ci şi consideraţi uneori de-a dreptul eroi, iar oamenii de bună-credinţă condamnaţi moral şi social pentru că ar fi fraieri, proşti şi-şi merită soarta. Călăii liberi şi deseori eroi publici, iar oamenii NORMALI blamaţi, desconsideraţi, de ce nu, la un moment dat chiar şi în puşcărie, să se înveţe minte proştii!

La aşa erou, aşa moştenire!

Prof. VASILE CONSTANTIN BOGHIAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: