Cele 40 de autobuze electrice cu finanţare europeană vor ajunge în Suceava în cel mult un an

> „Sistemul integrat de transport public” este cel mai important proiect al municipiului reşedinţă de judeţ din exerciţiul financiar european 2014-2020 > „Toată lumea vrea autobuze electrice şi este o concurenţă mare pe piaţă, vizavi de comenzi a declarat primarul Ion Lungu

Primăria Municipiului Suceava derulează patru proceduri de licitaţie aferente Proiectului „Sistem integrat de transport public ecologic în municipiul Suceava”. Primarul Ion Lungu a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că prima este cea pentru desemnarea furnizorului autobuzelor electrice, cu o valoare de 66,32 de milioane de lei, noile mijloace de transport de călători urmând fi aduse în Suceava în cel mult 12 luni.

„Ne dorim să vină mai repede aceste autobuze. Am fost pionieri la acest capitol, însă toată lumea vrea autobuze electrice şi este o concurenţă mare pe piaţă, vizavi de comenzi. Suntem optimişti că vor veni mai repede” arată Lungu, în cauză fiind 25 de autobuze electrice de mare capacitate, de 12 metri lungime, cât şi 15 autobuze electrice de capacitate mică. Execuţia sediului Diviziei electrice a societăţii Transport Public Local (TPL) este scoasă la licitaţie pentru 15,22 de milioane de lei, cu termen de realizare de 18 luni. Pe lângă cele de la platforma betonată de pe strada Căpitan Grigore Andrei, din Burdujeni-sat, lucrările vor include construirea staţiei de mentenanţă şi atelierelor de reparaţii; a standulului pentru verificări auto; spălătoriei auto; a depozitului pentru scule şi piese; a birourilor; grupurilor sanitare şi duşurilor; vestiarului pentru personal; amplasarea a 41 de staţii electrice de încărcarea a acumulatorilor, dintre care zece rapide; achiziţionarea unei staţii mobile de încărcare a acumulatorilor. Componenta de echipamente şi soft pentru dispecerat, monitorizare a flotelor şi sistemul de e-tiketing are o valoare de începere a licitaţiei de 10,47 de milioane de lei, cu un termen de materializare de 3 luni. În cele din urmă, o procedură de licitaţie de 3,52 de milioane de lei va fi lansată pentru modernizarea a 54 de staţii de îmbarcare-debarcare a călătorilor, un alt lot referindu-se la reabilitarea străzii Vasile Pîrvan, cu circa 2 milioane de lei din totalul amintit.

„Suceava este un caz fericit, deoarece avem un proiect integrat pentru transportul public ecologic. Există oraşe care au prins respectivele componente în proiecte separate, precum Iaşi, care are bani pentru tramvaie, dar nu şi pentru şine şi firul de contact, iar proiectul nu poate fi funcţional. Municipiul Suceava este un caz fericit, singurul dintre cele şase oraşe de la ADRNE cu un proiect finanţat integral” a evidenţiat ediul-şef Ion Lungu, accentuând că „Sistemul integrat de transport public” este cel mai important proiect al Sucevei din exerciţiul financiar european 2014-2020.

Pe 22 iulie 2019, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava şi Vasile Asandei, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamţ, au semnat contractul de finanţare a proiectului „Sistem integrat de transport public ecologic în municipiul Suceava”. Valoarea totală a proiectului este de 116,189 de milioane de euro, echivalentul a circa 25 milioane de euro. La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este în curs, de asemenea, procedura pentru furnizarea de autobuze electrice cu fonduri guvernamentale. Licitaţia a fost ţinută pe 14 august, în competiţie intrând Solaris Polonia, Bozankaia Turcia şi New Capel China, municipiul Suceava urmând a se alege cu 15 mijloace de transport electrice.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI