Aproape 40% dintre unităţile de învăţământ intră în noul an şcolar fără a fi autorizate sanitar

> Printre cauzele care au condus la această situaţie se numără lipsa sursei corespunzătoare de apă potabilă curentă, a sistemului de colectare şi îndepărtare a apelor uzate, dar şi inexistenţa grupurilor sanitare interioare

Anul şcolar 2019-2020 începe cu 287 de unităţi de învăţământ care deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, din totalul celor 743 care funcţionează în judeţul Suceava. Aşa informează Direcţia de Sănătate Publică Suceava, care, într-o analiză transmisă Prefecturii, arată că sunt autorizate 98 de grădiniţe, dintre care 44 în mediul urban; 136 de şcoli, respectiv 34 în mediul urban; 37 de licee (31 în mediul urban), la care se adaugă şase unităţi speciale din oraşe, o şcoală postliceală şi nouă cluburi ale copiilor.

Înaintea începerii noului an şcolar, în curs de autorizare erau Şcoala Gimnazială Baineţ şi Grădiniţa cu Program Normal Băineţ, ambele din comuna Muşeniţa, precum şi Şcoala Gimnazială Moişa şi Grădiniţa cu Program Normal Moişa, amândouă din comuna Boroaia.

Printre cauzele care au făcut imposibilă obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare se numără lipsa sursei corespunzătoare de apă potabilă curentă, a sistemului igienic de colectare şi îndepărtare a apelor uzate, grupurilor sanitare interioare, separate pe sexe, cât şi pentru cadre didactice, situate la fiecare nivel al imobilului şi dotate cu obiecte sanitare în funcţie de numărul de elevi. Autorizaţii nu au putut fi eliberate pe motiv de neasigurare a de

spaţii corespunzătoare şi conforme pentru depozitarea produselor alimentare distribuite şcolarilor în cadrul programului „Laptele şi cornul”, dar şi a celor necesare desfăşurării tuturor activităţilor educaţionale, adică a laboratoarelor, sălilor de clasă, sălilor sau terenurilor de sport. Conform surei citate, în urma verificărilor inspectorilor DSP, s-a constatat că în unele şcoli nu există locuri speciale pentru păstrarea substanţelor biocide, materialelor de curăţenie şi nici a vestiarelor destinate personalului de îngrijire. Totodată, unele unităţi de învăţământ nu au respectat prevederile legale privind amplasarea şi distanţele faţă de vecinătăţi, iar altele, pur şi simplu, nu au cerut autorizaţie sanitară de funcţionare de la DSP. În acest context, în vedere este pus faptul că orice modificare de structură a unei unităţi de învăţământ se face doar cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi, de aceea, „este importantă respectarea proiectului avizat”.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava transmite că unităţile de învăţământ sunt autorizate doar dacă respectă procedurile de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi celor privind funcţionarea obiectivelor care desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei. Nu în cele din urmă, pentru a fi autorizate sanitar, unităţile de învăţământ trebuie să îndeplinească normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, dar şi reglementările referitoare la producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, după caz.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: