Ba din contra

Falimentul actualei majorităţi de guvernământ s-a produs, iar eşuarea guvernării se arată în toată urâţenia ei. Ambele au fost pe larg şi documentat anticipate încă din faza de proiectare, dinainte de alegeri, când liderii PSD şi mercenarii lor din presă se strofocau să ne demonstreze la tablă, împotriva tuturor evidenţelor, că vor ridica România pe culmi de progres şi bunăstare aplicând neabătut cel mai grozav program de guvernare, unul marca Dragnea & Vîlcov, „autorităţi” incontestabile în materie de prognoze. Vocile, părerile critice, argumentele specialiştilor independenţi, mediile academice… n-au fost luate în seamă, iar inevitabilul s-a produs.

De reţinut că eşecul a survenit cu toate măsurile de subvenţionare a bazinului electoral: salarii mărite diferitelor categorii de bugetari, creşteri de pensii şi ajutoare pentru defavorizaţi, toate pe datorie publică şi împrumuturi la cele mai mari dobânzi din UE. Creşterea economică nu a fost nici ea una sustenabilă, sănătoasă, apărând ca urmare a stimulării consumului de către guvern. De aici şi inflaţia cea mai mare din UE. Asta e concluzia economiştilor.

Lovitura a venit de unde nici nu se aştepta nimeni: de la populaţie care, de atâtea nefăcute, schimbări de guverne, lider la închisoare, manipulare groasă… şi-a pierdut încrederea, iar partidul de guvernământ a ratat ruşinos alegerile europarlamentare, pierderea electoratului tradiţional fiind şi din pricina numărului mare de cetăţeni plecaţi peste graniţă în căutarea unui loc de muncă. Sărăcia a devenit astfel inamicul de temut al social-democraţiei româneşti.

Mai sunt şi alte cauze. Căci o întoarcere bruscă spre trecutul antedecembrist a fost prima surpriză guvernamentală şi a majorităţii actuale: nu aplicarea „din scoarţă în scoarţă a cărţii” lui Dragnea & Vîlcov era ţinta de bază, ba din contra, acapararea justiţiei, mătrăşirea legilor în aşa fel ca liderii să beneficieze de impunitate, subordonarea totală a instituţiilor statului şi înfeudarea acestora împreună cu firmele rămase în portofoliul guvernului şi stoarcerea lor de bani. Iar acum societatea descoperă îngrozită realitatea, prăpastia căscată între ce spuneau măreţii lideri şi situaţia actuală: instabilitate politică, majoritate de guvernământ trădată de principalii aliaţi şi colaboratori, inflaţie, deficite bugetare ascunse, bugete cheltuite discreţionar, neîncredere în actul guvernării.

S-a încercat, şi parţial s-a reuşit, prin oficinele mediatice de partid, presă, televiziuni, site-uri Internet, motivarea acţiunilor prin găselniţe precum statul paralel (deep state), Soros, justiţia prea independentă şi abuzivă… preluate din recuzita iliberalismului maghiar şi polonez, din învăţăturile lui Vladimir Putin şi Erdogan, ba chiar şi din politicianismul american, aducându-se în discuţie ştiri false: cică au suferit abuzurile justiţiei statului paralel peste 100 000 de mii de cetăţeni nevinovaţi, ca să descoperim cu stupoare că era vorba de vreo 17-18 colegi de partid cu funcţii mai importante condamnaţi pentru acte grave de corupţie ca Năstase, Mitrea, Hrebenciuc, Şova…

Şi apoi, ieşirea din această tristă situaţie cu o datorie publică de peste 103 miliarde de euro în care ne-au adus inconştienţa şi incompetenţa diriguitorilor nu se poate face fără reducerea investiţiilor şi creşterea taxelor şi a impozitelor, căci mai devreme ori mai târziu banii vor trebui returnaţi. Situaţia Greciei iertate de zeci de miliarde de euro nu se va repeta, România neavând din păcate o poziţie internaţională privilegiată ca a vecinilor din sud. La ei se punea problema vânzării unor insule. Noi ce vom vinde?

Vorbim de inconştienţă şi nepăsare fiindcă aceste împrumuturi n-au fost folosite pentru investiţii şi dezvoltare economică, ci pentru o mulţime de salarii şi pensii speciale acordate de guvern clienţilor politici şi unor categorii de aleşi precum primari, parlamentari… A nu se uita nici sumele colosale acordate partidelor.

Ei, bine, adevărul acestor dure consecinţe va dinamita orice guvernare viitoare. Aceasta este una dintre moştenirile dezastruoase ale stelei în 5 colţuri Dragnea – Grindeanu –Tudose – Dăncilă – Tăriceanu. Şi asta, oricum ai da-o, va însemna o datorie în plus pe umerii fiecărui contribuabil, acum şi în viitorii cel puţin 30 de ani.

Dar, dând deoparte bătălia politică şi echipele de zgomote, a se observa că încă nu suntem conştienţi că nota de plată pentru toţi cetăţenii acestei ţări va fi cu atât mai mare cu cât a fost guvernarea mai proastă, iar ieşirea din această încurcătură financiară nu va fi una agreată deloc de electorat.

Sfârşitul lamentabil al actualei majorităţi parlamentare va fi unul notoriu: va rămâne în istorie ca perioada în care s-a încercat întoarcerea la dictatura ceauşistă prin reşaparea odiosului cult al personalităţii, printr-o corupţie sufocantă gata să gâtuie democraţia şi aşa destul de firavă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: