Constantin Mandicevschi şi directoratele sale din timpul Austriei şi Regatului României (II)

Secretar general pentru Instrucţia Publică

Din 4 aprilie 1920, Bucovina intră într-o altă fază a procesului de unificare a ţării, autonomia fiindu-i limitată treptat până la nivelul administraţiei locale. Guvernul Alexandru Averescu (13 martie 1920 – 17 decembrie 1921), interesat de „organizarea definitivă a vieţii interne” prin descentralizare administrativă, a decis desfiinţarea vechilor organe care asigurau administraţia proprie a provinciei. Atribuţiile Secretariatelor / Serviciilor de Stat din Cernăuţi trec asupra Ministerelor / Departamentelor de resort din guvernul central (Decret–lege nr.1476 din 4 aprilie 1920). În acest sens, s-a înfiinţat o Comisie naţională de descărcare a serviciilor publice din teritoriile alipite şi de unificare a lor cu Regatul României. În fruntea comisiei se afla şeful guvernului. La nivelul provinciilor funcţionau comisii regionale. În Bucovina, în cadrul acestei Comisii, la nivel de ministru, funcţiona o Comisie regională pentru descărcare şi unificare, formată din şapte secretari generali şi şapte delegaţi ai guvernului central, aleşi dintre funcţionarii superiori, recomandaţi de către Consiliul de Miniştri. Prin Decret-regal nr.1713 din 22 aprilie, au fost numiţi următorii: Dorimedont Popovici – preşedinte; Constantin Ştefanelli – Interne; Erast Tarangul – Finanţe; Vasile Hnidei – Comerţ şi Industrie; Ion Balmaş – Lucrări Publice; Constantin Scarlat – Agricultură; E. Ionescu – Salubritate; Traian Brăileanu – Instrucţie Publică (înlocuit cu Constatin Mandicevschi).

Noua hartă pentru lecţiile de geografie a ţării

Între 16 şi 18 mai 1920 a avut loc vizita perechii regale române Ferdinand I şi Maria de Hohenzollern în Bucovina. Au fost vizitate mai multe localităţi bucovinene. La Cernăuţi, în Palatul Mitropolitan, liderii minorităţilor etnice (polonii erau reprezentaţi de Kwiatkowski şi Gornecki) l-au asigurat pe regele Ferdinand de loialitatea lor, iar monarhul a declarat că „nu face nicio deosebire de naţionalitate: pentru el toţi locuitorii ţării sunt cetăţeni români cu drepturi egale”. Perechea regală a vizitat Casa Polonă din Cernăuţi şi celelalte edificii ale minorităţilor, a avut întâlniri cu membrii fiecărui cult religios în parte. În discuţia cu inspectorul şcolar-şef, Constantin Mandicevschi, regele Ferdinad I şi-a exprimat încrederea în faptul că „naţionalităţile din Bucovina se vor putea dezvolta ca şi până acum, în limba maternă”.

În Arhiva de Stat a Regiunii Cernăuţi, ce păstrează un dosar (Fond 213, inventar 1, dosar 128, fila 41) care se referă la anii 1919–1920: „Inspectoratul Şcolar al Bucovinei pe oraşul Cernăuţi”. Aici se păstrează o hartă a României Mari, însoţită de date statistice, realizată de G. Pop. Harta a fost comandată de către C. Mandicevschi pentru şcolile din Bucovina. Comanda s-a făcut la 19 iunie 1920 către Consiliul şcolar districtual, sub nr.2373/20: „Vă trimit odată cu această o hartă a României Mari întocmită de G. Pop, cu invitarea de a aduce la cunoştinţă tuturor conducătorilor şcolari din districtul DV că harta în chestiune, care, în lipsă de alte hărţi geografice mai mari, face serviciu destul de bun în mâna elevului la învăţământul din geografia patriei, se află la vânzare la G. Pop, str. Deparţiano Nr. 31, Bucureşti, cu preţul de 1.50 lei exemplarul. Transferul de bani se va face direct la adresa arătată aici. Director general C. Mandicevschi”. (Va urma)

 Drd. VLADIMIR ACATRINI, 

(colaborator al Bibliotecii Ştiinţifice a Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi, preşedintele Societăţii Bibliotecarilor Bucovinei – Cernăuţi)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: