Protopopiatul Fălticeni

Tabără de meşteşuguri populare pentru 240 de copii din Protoieria Fălticeni

La parohia Sfântul „Prooroc Ilie” din satul Suha, comuna Mălini, s-a desfăşurat, joi 22 august, cea mai mare tabără de vară din zonă, la care au participat 240 de copii care au provenit din 10 parohii din Protopopiatul Fălticeni.

Desfăşurată anual fără întrerupere, tabăra de vară din parohia Suha, intitulată „Şcoala din Pridvorul Bisericii”, derulată la nivelul Protoieriei Fălticeni cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, vine ca o alternativă creată de organizatori pentru a petrece într-un mod cât mai plăcut o zi din vacanţa de vară atât pentru copii, cât şi pentru elevi.

Participanţii s-au bucurat de un program divers şi complet de ateliere şi activităţi educative, creative şi cultural-religioase, în contextul Anului Omagial al satului românesc din Patriarhia Română. În cadrul programului taberei un loc aparte l-a ocupat promovarea specificului etno-folcloric al zonei, desfăşurat în prima parte a zilei în cadrul atelierelor de creaţie artistică, de pe urma cărora copiii au avut ocazia să descopere multe lucruri noi în care s-au simţit împliniţi din punct de vedere educaţional şi spiritual.

Alături de parohia gazdă, colaboratori în cadrul acestui proiect au fost şi parohiile Leucuşeşti (pr. paroh Adrian Dulgheriu), parohia Sfinţii M.M. Mercurie şi Ecaterina din Rădăşeni (pr. Constantin Rotar şi pr. Georgian Rotar), parohia Gulia (pr. Lucian Tătaru şi pr. Victor Tătaru) şi parohia Sfinţii Voievozi din Siliştea Nouă – Dolhasca (pr. Paroh Mihail Agafiţei). Împreună cu parohiile colaboratoare au participat şi copiii din parohiile Dolhasca (pr. paroh Teofil Saftiuc), parohia Bogdăneşti I (pr. paroh Maricel Ursuţu), parohia Boroaia I (pr. paroh Silviu Maxim) şi parohia Râşca (pr. Ioan Dănilă şi pr. Gheorghe Dănilă).

Activităţile propuse au fost un bun prilej pentru participanţi de a redescoperi tradiţiile populare, dar şi cultivarea credinţei şi promovarea valorilor strămoşeşti ale satului românesc, mai ales că toţi copiii prezenţi la această tabără provin din mediul rural.

Tabăra de vară a fost deschisă cu slujba de binecuvântare a activităţilor, oficiată de către părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, ocazie cu care a rostit un cuvânt prin care a îndemnat copiii să se bucure „de această zi frumoasă care trebuie privită ca o sărbătoare, chiar dacă activitatea în sine este numită «şcoală», dar este o şcoală a bucuriei, care cu siguranţă aş fi dorit să dureze mai mult de o zi”.

Părintele paroh Pavel Norocel a prezentat programul activităţilor, iar după ce au servit micul dejun pregătit de către dna preoteasă Anca-Ionela alături de gospodinele parohiei, au asistat la o prezentare din care s-au deprins anumite cunoştinţe prin care se poate acorda primul ajutor medical în situaţii de urgenţă. Plt. adj. Dorel Burlui, plt. maj. Gigel Simion, elevul Scutelnicu Tiberiu şi voluntarul Claudia Coora, fiică duhovnicească a parohiei, au fost delegaţii dlui colonel Costel Ghiaţă, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina din Suceava, care au prezentat reguli de acordare a primului ajutor şi acţiunea în situaţii reale în caz de accidentări: traumatisme ale aparatului locomotor, hemoragii, lipotimie, înec, manevra Heimlich (pentru sufocare), dar şi al persoanelor cu stop cardio-respirator.

Activităţile propriu-zise au început imediat după repartizarea copiilor pe grupe, iar primul atelier l-a avut ca îndrumător pe Daniel Ifrim, din comuna Voineşti, judeţul Iaşi, care i-a iniţiat pe cei mici în tainele modelării lutului şi care a atras atenţia din plin. Copiii au probat roţile de olărit şi au modelat diferite obiecte ce au fost expuse în pridvorul bisericii parohiale.

Al doilea atelier a propus meşteşuguri populare şi s-a desfăşurat pe un podium special amenajat pe care înv. Viorica Amuscăliţei, înv. Monica Lehaci şi bunicile Parascheva Butnaru şi Elena Vodă le-au prezentat: cusutul costumelor populare, torsul lânii şi tehnica de împâslire ( lâna de pe oiţă care trece prin mai multe stadii pentru a fi confecţionate diferite haine). Fiecare grupă care a trecut în cadrul acestui atelier, la finalul activităţii a cântat cântece populare din zonele din care provin şi au încins câte o mică horă.

În biserica parohială s-a desfăşurat atelierul de muzică religioasă coordonat de către prof. Norocel Luminiţa, care este şi directorul căminului cultural din comuna Mălini, unde participanţii au învăţat câteva noţiuni legate de cântarea bisericească, prin intonarea celor mai cunoscute pricesne aduse ca laudă Maicii Domnului şi Sfinţilor.

La al patrulea atelier, prof. Rodica Corduneanu şi prof. Nicoleta Tofănel, i-au introdus pe copii în arta tradiţională de desen şi pictură, prin dobândirea cunoştinţelor de desen, culoare şi expoziţie. Compoziţiile copiilor au fost evaluate la sfârşit, iar cele mai reuşite au fost expuse în casa de prăznuire.

Ultimul atelier a fost o frumoasă surpriză pregătită pentru copii – tirul cu arcul, în care părintele Cezar Nesvadba, de la parohia Budeni – Dolhasca, i-a învăţat pe copii tehnicile de tragere şi manevrarea în siguranţă a echipamentului folosit. Este un sport care necesită multă răbdare, concentrare, dar şi deprindere, care dezvoltă capacitatea de concentrare şi mai ales îmbunătăţeşte echilibrul mintal, ceea ce părintele a reuşit să insufle celor mici cu desăvârşire. Părintele Cezar a fost ajutat la această activitate şi de către prof. Alexandru Iordache, prof. Mihaela Isăilă şi înv. Ana Maria Florişteanu, care i-au ţinut ocupaţi pe copii până la momentul când le venea timpul pentru a trage săgeţi cu arcul.

Masa de prânz a fost binevenită şi, după o pauză de odihnă, în a doua parte a zilei s-au desfăşurat celelalte activităţi recreative. De la biserica din Suha s-a mers spre locul numit Iesle, deplasarea făcându-se pe drumul istoric ce leagă judeţele Suceava şi judeţul Neamţ (Borca), pe un platou special amenajat pentru activităţile propuse. Cei care au dorit jocuri sportive au jucat fotbal pentru băieţi şi volei pentru fete, ceilalţi au învăţat paşi de dans atât pentru cel popular, cât şi contemporan, ca la final toţi participanţii să fie invitaţi la o mare horă.

Pentru că au fost cu toţii cuminţi, după ce au servit masa de seară, părintele Pavel Norocel le-a pregătit o frumoasă surpriză, fiecare primind îngheţată de la maşina londoneză.

Înainte de plecare şi de a-şi lua la revedere, fiecare a primit câte o diplomă de participare, iar părintele protoiereu Adrian Dulgheriu i-a binecuvântat şi i-a îndemnat să asculte de părinţii lor, dar şi de părinţii lor duhovniceşti, care au făcut un efort considerabil „de a organiza în cele mai bune condiţii această activitate, pentru că mulţi din cei ce au participat la această tabără nu au avut posibilitatea de a merge undeva în vacanţa de vară. Vă rugăm să vă jucaţi şi să vă trăiţi copilăria aşa cum odinioară ne-am petrecut-o şi noi, să socializaţi, să legaţi prietenii, şi să încercaţi să nu fiţi atât de mult captaţi de telefoane sau tablete, noi astăzi încercând să vă «deconectăm» de la aceste aparate. Felicităm pe părintele Pavel, neobositul părinte care cu atâta grijă se implică în tot ceea ce face, ţinând cont şi de bătrânii care se află în grija sa, la centrul social aflat în curtea bisericii parohiale. Strădania şi osteneala tuturor celor care s-au implicat direct în acest proiect prin bunăvoinţa părinţilor, dar şi a oficialităţilor au în primul rând răsplata zâmbetelor calde de pe faţa acestor frumoşi copii fericiţi”.

Părintele paroh Pavel Norocel a mulţumit tuturor celor care i-au fost aproape în aceste zile ca totul să decurgă bine, ţinându-se cont de numărul mare de participanţi faţă de ediţiile precedente, „mulţumire aducem şi cadrelor didactice pentru implicare, dar şi dlui primar Petru Nistor şi viceprimar Dumitru Amariei, care mereu sunt aproape de noi şi ne sprijină în toate activităţile noastre. Aducem slavă lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi tuturor Sfinţilor pentru această frumoasă zi şi rămânem cu speranţa că astfel de momente se vor repeta”.

Tabăra de vară de la parohia Suha, comuna Mălini, a fost ultima activitate integrată pentru vacanţa de vară pentru copiii din parohiile ce fac parte din grupul de cateheză din cadrul Protoieriei Fălticeni, urmând ca din toamnă să se organizeze alte activităţi socio-culturale dedicate Anului Omagial al satului românesc în Patriarhia Română. (Pr. GEORGIAN ROTAR)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: