Şi printre noi sunt îngeri

Iniţial voiam să denumesc materialul de faţă „Micul poet filosof”. Dar eroul meu, Sebastian Remus Crăciun, nu mai este mic. A devenit un adolescent Mare, care în ziua de 23 august 2019 a împlinit vârsta de 17 ani.

Pentru noi, cei ce îi suntem aproape, Sebi a rămas „micul poet şi filosof”, pentru că gândirea şi trăirile sale i-au fost întotdeauna altfel decât la alţi copii. A conştientizat de mic suferinţa sa fizică (Tetrapareză spastică) şi în braţele mamei, deşi avea trei – patru anişori, vârstă la care alţi copii zburdă, Sebi atrăgea atenţia tuturor rugându-se, cu mânuţele ridicate spre cer: „Doamne, ajută-mă să pot umbla!”

Speranţa şi credinţa nu l-au părăsit niciodată, nici pe el, nici pe Anca, eroina lui mamă, nici pe cei din întreaga familie, ajungând cu o voinţă de fier să fie ceea ce este astăzi, un scriitor deja cunoscut, un poet iubit şi citit cu interes şi admiraţie pentru profunzimea cu care scrie şi filosofia lui de viaţă. De altfel, Sebi vrea să studieze filosofia şi nu mă îndoiesc că generaţiile contemporane cu el şi poate şi cele următoare se vor mândri cu filosoful Sebastian Crăciun. Deocamdată, citeşte mult, gândeşte profund, depăşindu-şi vârsta, şi scrie versuri nu numai pentru el, ci şi pentru alţii. Din cele şase cărţi publicate până acum, mai cu seamă ultima, depăşeşte particularul, cum mărturisea el însuşi, şi aduce în faţa cititorului idei care ne frământă pe mulţi dintre noi.

Cartea la care mă refer, intitulată „Aş vrea să ştiu”, (editura SMArt, Gura Humorului), este un volum de versuri religioase, pe care autorul, preluând texte şi învăţături creştine, le comentează în proză. O viziune sinceră, îndrăzneaţă care îndeamnă la meditaţie şi este citită cu interes. (Tipărită pe foaie velină, cu viziunea grafică a directorului editurii, Gheorghe Boşca, cartea este întregită sugestiv de ilustraţiile lui Cătălin Nechita Mândrilă). Volumul despre care se face vorbire a fost lansat chiar în ziua de 23 august 2019, când Sebi a împlinit 17 ani, într-un loc parcă anume lăsat de Dumnezeu pentru îngerii ce mai sunt printre noi. Este vorba de complexul mănăstiresc „Acoperământul Maicii Domnului”, ridicat de soţii Elena şi Constantin Nisioi într-o poiană de pe Valea Seacă – Câmpulung, la poalele Rarăului.

Dubla sărbătoare s-a bucurat de prezenţa primarului Câmpulungului Moldovenesc, domnul inginer Mihăiţă Negură, preoţii prof. dr. Ilie Macar, parohul Bisericii „Sf. Nicolae”, Moroşan Nicolae, ctitorul şi păstorul bisericii maramureşene de la pompieri, Dumitru Mândrilă, câmpulungean de origine, dar care slujeşte la Dorna Arini (acesta, împreună cu cele 12 măicuţe vieţuitoare la mănăstire îndeplinind şi rolul de gazdă în locul egumenului complexului monahal, părintele Haralambie, care lipseşte temporar). N-au lipsit şi alţi prieteni ai tânărului scriitor, col. (r.) Vasile Vargan şi alţii, bineînţeles membri ai familiei proprii şi ai familiei Asociaţiei „Freamăt de speranţă”, asociaţie în care atât Sebi, cât şi mama sa au un rol deosebit de important. Sprijiniţi fiind de Primărie şi Consiliul Local, personal de către dl primar Mihăiţă Negură şi de alţi oameni de bine, cei treizeci de copii câmpulungeni membri ai asociaţiei, cărora li se adaugă peste 100 de copii şi adulţi cu probleme de sănătate din zonă, beneficiază de condiţii de recuperare aici la Câmpulung, clinica „Sf. Nectarie” înfiinţată nu demult de familia Crăciun, cu fonduri europene, dispunând de aparatură de ultimă generaţie şi de alte condiţii necesare pentru recuperarea celor cu probleme locomotorii sau cu handicap de altă natură.

Chiar în acest cadru, după ce l-a felicitat pe sărbătorit şi a evidenţiat rolul său în această comunitate, primarul municipiului, Mihăiţă Negură a menţionat că se desfăşoară lucrările de reabilitare a şcolii din cartierul Sâhla, în care activităţile de recuperare se vor desfăşura la nivelul cerinţelor actuale.

Despre sărbătorit şi cartea lansată s-au spus cuvinte frumoase, binemeritate, întreaga acţiune fiind moderată de Anca Crăciun.

„Dumnezeu l-a privat pe Sebi de bucuria de a merge ca un om normal, de a zburda ca toţi copiii, de a se deplasa singur acolo unde doreşte, (deşi de-a lungul anilor, prin operaţii şi tratamente Sebi a făcut progrese mari), dar i-a dat în schimb alte calităţi de preţ: minte sclipitoare, înţelepciune, talent creativ şi inventiv, bunătate şi înţelegere pentru semenii săi şi multe altele care-l fac să fie iubit şi respectat” (Vasile Vargan, A. Ignătescu).

„Din ceea ce i-a dăruit Dumnezeu, Sebi împărtăşeşte cu generozitate nu numai celor care sunt în suferinţă ca el, ci nouă, tuturor, pentru că prin tot ce face acesta ne oferă lecţii de viaţă” (pr. Nicolae Moroşan).

„Autorul ştie să lucreze în sobor cu Dumnezeu, cu oamenii şi pentru oameni, transmiţându-ne şi nouă dorinţa de a şti şi a-L mărturisi pe Dumnezeu, transpunând în viaţă învăţăturile sale, lumina care ne-o dă”, a spus în esenţă părintele Mândrilă.

Părintele prof. dr. Ilie Macar, el însuşi autor de literatură duhovnicească, i-a analizat cartea, citând şi recitând poemul „Ţie, Doamne”, aparent un strigăt de revoltă pentru încercările prin care trece, dar care îl face pe tânărul autor un mărturisitor al creştinismului, un autor care ne îndeamnă la speranţă, la credinţă adevărată.

Sebastian a citit apoi din poemele sale, fiind completat ingenios de momentul muzical creat şi interpretat cu acompaniament de chitară de prietenul său mai mare, Armin Ivan, voluntar al Asociaţiei „Freamăt de speranţă”. Momentul artistic a fost întregit şi de vocea caldă a altei voluntare, Andreea Georgiana Coca, colegă cu autorul la Colegiul „Dragoş Vodă”.

Un act cultural de suflet, desfăşurat într-un loc mirific care va rămâne în inima celor care l-au înfăptuit şi l-au urmărit cu multă dragoste.

Aşa că tu, iubite copile sau adult,/Să crezi în a ta viaţă, nu este chiar absurd,/Să crezi în Dumnezeu, că el aşa te-a dat,/Să crezi că el cu rost pe toate le-a creat!“

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: