Ultimele zile pentru vizarea carnetelor de rentier agricol

Rentierii agricoli se pot prezenta la vizarea carnetelor doar pe durata acestei săptămâni, informează, printr-un comunicat de presă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava. Carnetele pot fi vizate la Centrul Judeţean al APIA din municipiul Suceava, personal, de către titular, ori prin mandatar, curator sau tutore. Rentierii trebuie să se prezinte la aplicarea vizei având asupra lor carnetul de rentier agricol; contractul de arendare; actul de identitate în original; extras de cont bancar şi, după caz, decizia de la comisia de expertiză medicală, pentru gradele de invaliditate I şi II. În cazul în care solicitarea este făcută de un reprezentant legal, este necesară prezentarea procurii notariale, curatelei sau hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile, din care rezultă că solicitantul este tutore sau curator al rentierului agricol. „În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanţi nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră se suspendă până la data completării dosarului, conform prevederilor legale în vigoare” se arată în comunicatul APIA.

Renta viageră se achită într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este solicitată. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan vândut şi contravaloarea a 50 de euro pe an, în cazul fiecărui hectar de teren extravilan arendat. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În acest caz, renta datorată acestuia pentru anul 2018 poate fi încasată de către moştenitori, cu condiţia respectării prevederilor art.8 al Legii nr. 247 din 2005.

În toamna lui 2018, pentru anul 2017, în judeţul Suceava, către rentierii viageri agricoli s-a îndreptat un total de 186.957 de lei. Plăţile au demarat în luna octombrie a anului 2018, la acel moment banii fiind destinaţi celor 220 de beneficiari. Centrul Judeţean Suceava al APIA a preluat activitatea desfăşurată de Biroul Judeţean al Oficiului Naţional de Rentă Viageră Agricolă la 1 ianuarie 2011. Dosarele pentru obţinerea rentei viagere agricole au putut fi depuse încă din luna ianuarie 2006 la reprezentanţa judeţeană a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: