Politică la derută

E clar că actuala guvernare avea / are nevoie ca de aer de bombe de presă, de subiecte grele, de viaţă şi de moarte, care să creeze vâlvă mediatică pentru a ascunde în spatele ei incompetenţa celor ce au de gestionat un buget de criză şi să nu se vadă fapte reprobabile legate de imaginea publică a liderilor de partid, acte discutabile ale Guvernului. Ca drepte dovezi, campania aiuritoare de mătrăşire a informaţiilor despre crimele de la Caracal şi introducerea în ecuaţie a atâtor factori perturbatori. Pentru Palatul Victoria era şi este foarte important ca în mass-media să nu se arunce din nou vina asupra PSD şi a unor membri ai Executivului, ci asupra foştilor cai de bătaie de pe vremea lui Dragnea, adică a Justiţiei statului paralel, a procurorilor şi a bandelor de interlopi. Semn că nimic nu s-a schimbat. Pe deasupra, se tem că viitoarea campanie electorală îi prinde complet descoperiţi.

Doar nu degeaba se zbat de dimineaţa până seara un unchi şi un avocat al victimei, recte Alexandru Cumpănaşu şi Tonel Pop, plus televiziunile de partid, fie să desconsidere activitatea de cercetare a cazului, fie să lanseze acuze la adresa autorităţilor şi a celor de altă părere, inventând piste false ori teme parazite precum justiţiarii impasibili la durerile cetăţenilor sau legăturile dubioase ale acestora cu mediile infracţionale, legături bazate mai puţin pe dovezi, cât pe fabulaţiile unora şi ale altora. Nici vorbă de profesionalism şi cumpătare. De asemenea, câteva televiziuni, cică de informaţii, invită în studiori, pe lângă specialişti autentici, tot felul de “mari / buni cunoscători”, adică părerişti, manipulatori şi chiar cititori în stele care de care mai primitiv-inventivi, pentru a abate atenţia de la fondul problemei, de parcă vor să facă de ruşine breasla jurnalistică.

Fireşte, înţelegem că e vacanţă, iar televiziunile au nevoie de rating, adică de bani, că domnii din fruntea ministerelor se află în concedii de refacere după un an “istovitor”, an cu alegeri pierdute ruşinos şi cu liderul maxim corupt pus la păstrare, numai că nu ţi se oferă şansa, onoarea de a-ţi servi patria orişicând, de aceea se cerea mai multă responsabilitate: n-ar fi trebuit să-şi secretizeze deciziile Ministerului Finanţelor Publice, nici să-şi ascundă de ochii contribuabililor urgenţele, controversele, greşelile şi folosindu-se de serviciile unor influenceri, comunicatori şi jurnalişti pentru care adevărul nu contează nici cât o ceapă degerată.

Care erau urgenţele? O guvernare coerentă, în folosul tuturor cetăţenilor, menţinerea avansului economic obţinut cu atâta trudă, atragerea capitalului şi a investitorilor străini, pregătirea programelor şi a proiectelor cu finanţare europeană, inclusiv a infrastructurii, a autostrăzii Moldova – Ardeal, pregătirea unui nou an şcolar în care să se rezolve în sfârşit problemele mereu amânate: abandonul şcolar, manualele, spaţiile şi personalul calificat, autorizaţiile de funcţionare, alimentarea cu apă şi weceurile din fundul curţii, unele ucigaşe (4 copii morţi). O urgenţă era şi anularea aberaţiilor legislative în domeniile anticorupţiei şi ale codurilor penale conform cerinţelor MCV şi ale Comisiei de la Veneţia, dar actuala majoritate se teme să iasă din câmpul tactic stabilit încă de Liviu Dragnea.

La fel de derutantă este şi situaţia majorităţii de guvernământ: încercarea de a aduce la putere facţiunea “de stânga” a lui Victor Ponta nu a reuşit, iar ALDE şi Călin Popescu-Tăriceanu pun condiţii tot mai greu de digerat pentru prim-ministra Viorica Dăncilă, ameninţând ba cu ieşirea din coaliţie, ba cu schimbarea programului de guvernare, punctul fierbinte fiind candidatura la preşedinţie… Nemulţumirile sunt legate şi de starea critică din sondajele de opinie, toţi membrii coaliţiei de la putere fiind pe trend descrescător, cu toate zbaterile şi eforturile de revenire.

A se mai lua în calcul şi apropierea campaniei electorale din noiembrie şi eşecul ajungerii la un acord în privinţa candidatului unic, fie măcar al PSD, fie al majorităţii parlamentare actuale. Au fost şi alţi doritori din rândurile social-democraţilor, iar unul, Liviu Pleşoianu, a ameninţat unitatea partidului, şi aşa zdruncinată de interesele baronilor şi ale PRO România. A nu se uita nici cota descurajantă din sondaje a Vioricăi Dăncilă, care nu reuşeşte să-l ajungă din urmă măcar pe liderul ALDE. Din păcate, timpul nu curge deloc în favoarea unei reuşite, în sensul de a intra în al doilea tur al alegerilor.

De aceea, singura şansă a fost şi rămâne politica la derută, în speranţa că propriul bazin electoral nu se va mai risipi, iar ceilalţi alegători se vor ţine cât mai departe de urne. Nu degeaba sunt reactivate teme riscant-vetuste ca străinii duşmănoşi, punându-se semnul egal între germani şi fascişti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: