La ceas de sărbătoare şi de gratitudine

Nu ţin minte când a început prietenia cu „Ateneu”, probabil că în tomul bibliografic pe care i l-a dedicat dna Marilena Donea la a 40-a aniversare, înainte de datele primelor mele colaborări, aş putea găsi titluri care şi peste decenii şi-au păstrat ecoul în memorie. Dar important este că revista, citit-scrisul ei, se suprapune, se îngemănează într-o măsură copleşitoare cu însăşi viaţa mea. Scriitorii realizatori şi scriitorii colaboratori ai „Ateneului” au fost cei dintâi cărora le-am căutat volumele în librării şi biblioteci, iar lectura revistei a însemnat din totdeauna o racordare la excelenţele cărţii româneşti ale prezentului parcurs împreună. Ca şi premiile, de altfel, care m-au provocat permanent la compararea cu propriile preferinţe, propriile ierarhii.

Însă legătura cu o revistă, în ipostaza de colaborator, reprezintă şi o legătură cu unul sau altul din redactorii săi. De aceea, la acest ceas de sărbătoare şi de gratitudine, simt nevoia să le mulţumesc încă o dată celor care în ani au reprezentat, reprezintă faţa prietenoasă a „Ateneului”, prima aplecată asupra propunerilor mele: Calistrat Costin, Constantin Călin, Carmen Mihalache şi Ioan Dănilă. Şi Ştefan Radu, fireşte.

În mănunchiul aprecierilor cu care mă mândresc, Premiul „Ateneului” este unul de prim-rang, şi pentru recunoaşterea ca atare, şi fiindcă mă include în elita valorizatoare a laureaţilor săi. Şi pentru ceremonialul pe care directoarea revistei, criticul de teatru Carmen Mihalache, l-a împământenit la Bacău, şi care face din decernarea acestor premii anuale un spectacol aparte, de înaltă calitate artistică şi sufletească, moment de vârf în viaţa spirituală a oraşului.

Nu pot să închei fără un cuvânt de laudă la adresa editorului, Consiliul Judeţean Bacău, care a avut înţelepciunea să păstreze prin furtunile nu o dată dărâmătoare de valori ale vremurilor de acum şi să sprijine viaţa acestei comori de literatură bună, de echilibru al atitudinii, de bun gust în toate privinţele – seria nouă a revistei fondate de George Bacovia şi Grigore Tabacaru.

La mulţi ani, „Ateneu”! La mulţi ani (sper) împreună!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: