Vasile Mandicevschi – tatăl renumiţilor compozitori

Printre intelectualii secolului al XIX-lea, animatori ai vieţii muzicale în Bucovina, se numără şi familia Mandicevschi.

Vasile Mandicevschi, preot şi compozitor, s-a născut la 1824, în satul Băhrinesti, judeţul Rădăuţi, şi a murit în 1896, la Cernăuţi. El a fost căsătorit cu Veronica Popovici (Baloşescu), descendentă dintr-o veche familie de boieri din Moldova. Veronica Popovici (1834 – 1881), fiica lui Constantin Popovici, profesor la Institutul Teologic din Cernăuţi, era o mare amatoare de muzică şi o bună pianistă.

Ea a fost sora savantului cu renume european, Eusebie Popovici, profesor universitar la Institutul Teologic din Cernăuţi (a predat istoria bisericească) şi a venerabilului arhimandrit Clemente Constatin Popovici, care de asemenea a fost profesor universitar.

Vasile Mandicevschi a avut opt copii: Aurora, Virginia, Maria, Ecaterina, Eusebie, Constantin, Erast şi Gheorghe.

În jurul originii lui Vasile Mandicevschi se duc multe discuţii. Cine era şi unde s-a născut? Unii sunt de părere că el a fost un preot uniat din Galiţia, însă această afirmaţie este greşită.

În primul rând, Vasile Mandicevschi a slujit timp de mai mulţi ani ca preot în satul Băhrineşti, care este localitate ortodoxă de aproape 600 de ani.

În al doilea rând, în vechiul cimitir din sat se află mormântul preotului ortodox, care se numea Ioan (Iwan) Mandiceschi (a murit la 1853 în vârstă de 75 de ani), el este tatăl lui Vasile Mandicevschi. Din fondurile Arhivei Statului din Cernăuţi aflăm că Ioan s-a născut şi a murit în satul Băhrineşti. Astăzi este greu de spus când s-a născut părintele Ioan.

Din dosarul Cartea de înregistrare a decedaţilor din anii 1843-1890 din satul Băhrineşti găsim la pagina 96 sub numărul 57, că parohul Ivan Mandicevschi a murit pe 18 iunie 1853 şi a fost înmormântat pe 20 iunie în vârstă de 72 de ani.

În cimitirul vechi din satul Băhrineşti, unde este înmormântat părintele, pe cruce este scris că parohul Ioan Mandicevschi a trecut la cele veşnice la vârsta de 75 de ani. De asemenea, găsim informaţii despre Ioan (Iwan) Mandiceschi în „Documente Bucovinene” de Teodor Balan, în documentul Bahrineşti 1814, 05 Februarie sunt numiţi proprietarii satului: Antohi Stroici lasă copiilor săi Gheorghe, Manolachi, Petrachi, Mihalachi şi Neculai moşia sa Bahrineşti”. Documentul menţionează în final: „La această dată m-am întâmplat şi eu Iohan Mandetschewski, pastor local”. Ioan (Iwan) Mandicevschi a fost mult timp preot în satul Băhrineşti şi în satul Costina. Fiul lui, Vasile Mandicevschi, a urmat studiile teologice la Cernăuţi, unde a învăţat să cânte şi la flaut.

După studiile teologice, între anii 1847-1850, a fost hirotonit preot, apoi, în anul 1880, a fost numit exarh. A fost preot în Băhrineşti, Molodia şi Voloca pe Derelui. A lăsat în manuscript un volum de piese muzicale pentru pian: doine, hore, valsuri, scrise sub influenta soţiei sale, Veronica Popovici.

În revista bilingvă eparhială „Candela”, din 1896 (p. 512-513), la rubrica Cronică, aflăm că Vasile Mandicevschi a slujit liturghia în satele Bahrineşti şi Molodia timp de 46 de ani. În anul 1873, arhiepiscopul Teofil Bendella l-a distins cu Brâul Roşu, iar în anul 1880, arhiepiscopul Silivestru Morariu Andrievici i-a acordat titlul de exarh. Peste puţin timp, Vasile Mandicevschi a fost ales egumen al Mănăstirii Putna, dar moare în 1896 şi nu a reuşit să intre în această slujbă.

De asemenea, în baza statisticilor bisericeşti „Schematismus der Bucovinaer gr.-or. Archiepiscopal – Diöcese” (Anuarul ortodox bisericesc) pe anii 1847-1897, aflăm că Vasile Mandicevschi a slujit în satele Băhrineşti (1850 – 1867) şi Molodia (1868 – 1891).

Drd. VLADIMIR ACATRINIcolaborator la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi, preşedintele Societăţii Bibliotecarilor Bucovinei – Cernăuţi

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: