Unde ni sunt salvatorii ?

Parafrazându-l pe Alexandru Vlahuţă, care se întreba în secolul clasicismului românesc „Unde ni sunt visătorii?”, nu pot să-mi ascund dezamăgirea: politica românească a celui de-al XIX-lea veac a stat sub semnul autorităţii intelectuale a unor figuri luminoase ca Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, I. L. Caragiale…, stâlpii României moderne, iar azi stă sub papucul lui Liviu Dragnea, sub scâncetele Vioricăi Dăncilă, sub limbajul peltic al lui Florin Iordache şi ideologia frustă a lui Cătălin Rădulescu – Mitralieră. Sub semnul nimicului fudul şi arţăgos.

În secolul românesc al luminii, bazat pe pragmatism (germanic) şi onoare, erau la mare căutare visătorii, dar în ultimii 30 de ani societatea românească i-a căutat cu lumânarea nu pe visători, ci pe salvatori, pe mântuitorii neamului, aruncându-se când la picioarele lui Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu + Adrian Năstase, când în braţele lui Emil Constantinescu + Victor Ciorbea, ultimul tare în braţe fiind Traian Băsescu. De salvat, însă, n-au fost în stare, nu să ne salveze pe noi, poporenii, dar nici măcar pe ei înşişi, căzuţi în păcatul kantian al negării în sine.

Să nu ne închipuim că mitul salvatorului a pierit după această primă etapă, fiindcă mai sunt destui care s-au crezut şi se cred salvatori predestinaţi. Dorul de salvatori încă mai bântuie prin visele celor ce refuză cu încăpăţânare să-şi deschidă mintea spre ştiinţă, democraţie, cultura şi civilizaţia politică, aşa cum s-a întâmplat în perioada lui Carol I. Rând pe rând, populaţia s-a lăsat sedusă ba de „dragă Stolo”, ba de Călin Popescu-Tăriceanu, ba de Crin Antonescu şi „cârlanul nărăvaş” Victor Ponta, căzând în prostraţie în faţa ultimul mântuitor, Liviu Dragnea.

Acesta merită o menţiune specială: a înţeles să-i salveze pe „români” salvându-se mai întâi pe sine de Justiţie. Însă nu s-a referit niciodată la salvarea sa, ci doar „a sutelor de mii” de cetăţeni nevinovaţi căzuţi în ghearele Justiţiei „statului paralel”, în fapt, câteva zeci de tovarăşi de partide şi de guvernare corupţi până în măduva oaselor.

Odată cu condamnarea sa, am crezut că se va subţia cârdul de doritori să ne mântuiască, dar se vede treaba că iarăşi m-am grăbit. S-a iţit un nou lot de salvatori şi mai şi: Liviu Pleşoianu vrea să ne scape de statul paralel şi de străini, Viorel Cataramă ne salvează economia şi capitalul de multinaţionale, Ramona Bruynseels, în afară de poporul român, vrea să-l salveze pe „varanul” Voiculescu şi pe cei asemeni sieşi, iar Dan Barna vrea să se salveze de sine… Mai fuseseră înscrişi pe listă Şerban Nicolae, Mihai Fifor, Orlando Teodorovici, Gabriela Firea…, dar între timp numărul salvatorilor crescuse şi creşte în asemenea măsură, că trebuie să mai aducem de pe undeva amărâţi ai sorţii numai buni de a fi salvaţi. Să observaţi că de interlopi, criminali, violatori, de corupţie, de hoţie şi de sărăcie nu se îngrămădeşte nimeni să ne salveze! Noroc de justiţiari.

Să nu vă mâniaţi pe „români” (şi pe autor!), că de salvatori n-au scăpat nici alţii, unii ca şi noi: Rusia de Vladimir Putin, Moldova de Igor Dodon, Venezuela de Nicolae Maduro…, iar alţii (de mirare!) ca „perfidul Albion”, recte poporul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, posesor al primei „Constituţii” din lumea asta (Magna Charta Libertatum, 1215!), al cărui tenace Boris Johnson vrea acum cu orice preţ să-i salveze pe „supuşii” Măriei Sale, Elisabeta a II-a, din ghearele UE. Nici nu mai contează că britanicilor nu le-a mers deloc rău din 1973 încoace, iar City-ul londonez devenise centrul mondial al afacerilor şi al finanţelor.

A se mai observa că mitul salvatorilor merge mână în mână cu cultul personalităţii, numai că, sătui până peste cap de ceauşism, astăzi acest cult a căzut cu totul în banal şi desuetudine, născând imediat critici, contramăsuri şi chiar ironii usturătoare. A păţit-o recent liderul USR pe care l-a bântuit respectivul cult până la alegerea drept candidat prezidenţial. Poate aşa ne vom lecui şi vom învăţa să facem cu adevărat politică!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: