Tabără de vară la Şcoala din Mihoveni

Anul omagial al satului românesc, 2019, a adus la Şcoala Gimnazială „Niculae Popinceanu”, Mihoveni, o bucurie nouă şi o lucrare deosebită, în spiritul promovării valorilor şi tradiţiilor populare, prin intermediul unei Tabere de vară intitulate: „Două mâini dibace câte nu pot face!”

Cu acceptul şi sprijinul d-nei director Ioana-Smaranda Bahrincean, au pornit înscrierile elevilor şi prietenilor lor. La atelierele de cusut, de mărgele şi de pictură pe sticlă au luat parte 32 de elevi (din Mihoveni, Şcheia, Suceava, Costâna), îndrumaţi de 5 voluntari şi gospodine ale satului – Ciot Stela, Ciorbă-Andrian Carmen-Lăcrămioara şi Dîrja Maria – sub coordonarea d-nelor prof. Elena Berari, Alina-Elena Lăzăreanu şi Alexandra Munteanu şi a fostei eleve a şcolii, Megara-Georgiana Berari, de la care a şi pornit ideea taberei şi care ne-a mărturisit: „Am participat şi în alte tabere, în calitate de voluntar, la atelierele de cusături. Abia descoperisem eu însămi fascinanta poveste a acului, iar când am observat încântarea copiilor faţă de aceste activităţi, mi-am spus că o astfel de experienţă trebuie împărtăşită cu elevii din şcoala mea.”

Parteneriatul cu Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Mihoveni, reprezentată prin preotul paroh Florin Melinte şi preotul Viorel Lazăr, a contribuit la un deosebit debut de tabără, în duminica consacrată de Biserică pericopei înmulţirii pâinilor. Participanţii s-au întâlnit la biserică, unde au primit binecuvântarea preoţilor pentru activităţile practice din zilele următoare, s-au făcut rugăciuni, s-au binecuvântat pâinile pentru primirea oaspeţilor în tabără, o primire cu pâine şi sare, simbol al ospitalităţii şi împreună-lucrării. Activitatea zilei, care a constat în jocuri de cunoaştere interpersonală, a încântat elevii.

Zilele următoare au fost dedicate întru totul muncii pe ateliere. Călăuze în direcţia tradiţiei s-au găsit pe dată şi, binevoitoare, au însoţit grupurile de copii, iniţiindu-le în tainele lucrului de mână. Aici începe cu adevărat şcoala, în întâlnirea trecutului cu prezentul, în comunicarea reală şi nu virtuală, în comuniune, nu în pribegia pustie de emoţii a ecranelor.

Elevii de la atelierul de cusături au confecţionat semne de carte, trăistuţe şi brăţări din mărgele, iar cei de la atelierul de pictură au realizat tablouri cu motive tradiţionale şi icoane pe sticlă. Ca martori ai unei lumi schimbate la faţă, în sensul invers al aşteptărilor spirituale, descoperim că există în om o libertate care îl leagă de preocupări ale înaintaşilor, aceasta face parte din libertatea cea bună.

În ziua de Sfânta Maria, ultima zi a taberei, am închinat strămoşilor şi familiilor satului lucrul mâinilor noastre, rugând pe Dumnezeu să ne dăruiască să fim credincioşi muncii şi Bisericii, prin care vine toată îndulcirea sufletului, toată bucuria vieţii. Elevii, însoţiţi de părinţi, au luat parte la Sfânta Liturghie, la sfârşitul căreia s-a făcut rugăciunea de mulţumire pentru ajutorul primit, apoi vernisajul lucrărilor. Copiii, coordonatorii şi colaboratorii au primit diplome de participare şi câte un exemplar gratuit al cărţii „Lada de zestre. Poveşti cusute”, din partea reprezentanţilor suceveni ai Platformei Civice „Împreună”.

Reacţiile pozitive ale participanţilor la tabără, seriozitatea şi dăruirea de care au dat dovadă, ne îndreptăţesc să credem că osteneala noastră şi-a atins scopul – acela de a conştientiza lumea că satul mai deţine încă o putere izbăvitoare ce izvorăşte din legătura strânsă a omului cu tradiţiile, că oamenii satului sunt vasele de lut în care se mai păstrează pulberea de adevăr, de credinţă, rânduielile meşteşugurilor, valoarea morală a sufletului, cuminţenia şi ascultarea. Întâlnirea şi legătura dintre familii şi tradiţiile populare este una dintre cele mai binecuvântate răscruci din viaţa omului, din existenţa cărora izvorăsc armonia, liniştea şi frumosul. Munca îl ţine ocupat pe copil, ferindu-i mintea de otrava ispitelor. Copilul se cunoaşte prin muncă, dobândeşte încredere cu fiecare rezultat al mâinilor lui, capătă independenţă, gust pentru frumos, învaţă să găsească soluţii, dezvoltă o percepţie amplă a realităţii istorice în care trăieşte şi, cel mai preţios, învaţă respectul.

Atelierul de lucru nu este doar un loc în care se produc schimburi cu elementele lumii exterioare, ci este locul în care interiorul sufletului omului se dăruieşte pe sine liniştii interioare, o linişte a creaţiei, al cărei efect este, mereu, inspiraţia urmată de muncă.

Mulţumim partenerilor de tabără: pr. Paroh Florin Melinte şi pr. Viorel Lazăr din Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Mihoveni, care au fost prezenţi zilnic la activităţile noastre şi au oferit elevilor gustările de la pauză, d-lui primar Vasile Andriciuc, pentru că ne-a acordat o parte din suma necesară achiziţionării materialelor dedicate atelierelor de lucru, d-nei prof. Alexandra Munteanu, pentru sprijinul de specialitate, d-nelor Ciot Stela, Ciorbă-Andrian Carmen-Lăcrămioara şi Dîrja Maria pentru îndrumarea practică a elevilor în atelierul de cusut.

Prof. ALINA-ELENA LĂZĂREANU şi ELENA BERARI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: