Profesorul Vasile Sandu

 Îmi amintesc de apariţiile domnului profesor, în anii tinereţii, în rol de actor şi solist vocal, interpretând frumoase cântece italiene. Rolurile sale l-au consacrat printre vedetele iubite din acea perioadă. Activitatea lui s-a întemeiat pe vocaţia de dascăl vibrând în intensitate, relevând zăcământul unei fantezii echilibrate de sensul acut al emoţiei artistice.

Datele armonioase naturale, elanul liric consemnat în volume de poezii ca şi exuberanţa cuceritoare a replicii au fost valorificate în câteva dintre cele mai frumoase poezii. Candoarea masculină, vioiciunea atitudinii scenice din clasa de predare a limbii şi literaturii române, ori volubilitatea contagioasă a efuziunilor lirice etalate de acest frumos tânăr, mai ales în cuplul romantic cu soţia Teodora, s-a bucurat, în epoca tinereţii, de marile favoruri ale elevilor, dascălilor şi prietenilor. Predarea în şcoala Gulia i-a oferit un spor de matură şi gravă interiorizare, calităţi convertite în planul de instrucţie şi educaţie al elevilor.

În timpul şcolii a înregistrat mari succese, un personaj graţios şi temperamental, viguros în rolul de dascăl harnic şi vrednic, într-o şcoală de romi. A continuat să ofere şcolii valoare, consistenţă, încărcătură emoţională, atractivitate.

Ceea ce îl caracteriza pe profesorul Vasile Sandu era uşurinţa cu care alterna rolurile personajelor din manualele şcolare, reputaţia lui de dascăl, forţa şi inteligenţa de care dispunea. Avea un stil aparte de manifestare, se remodela continuu, avea un bogat registru expresiv, tonuri fascinante de manifestare verbală, pulsând de o intensă viaţă interioară, având forţa talentului viguros, specializat cu o lucidă şi sarcastică severitate profesională. Expresivitatea chipului, accentul anti-convenţional şi nonconformist psihologic, aprofundarea fină şi realistă a gestului şi-au relevat originalitatea între succes vast şi diversificat, bogat în rezultate de excepţie.

Dispunea de fantezie şi sensibilitate umoristică, de siguranţă, avea densitate emoţională în continuarea personajelor, o galerie bogată de fapte profesionale.

Anii s-au scurs iar domnul Vasile uneori este împresurat de nostalgii, gândindu-se la anii copilăriei, la părinţi, bunici, fraţi şi surori, la casa părintească. Alteori este bântuit de tristeţe, de anii scurşi prea repede.

Domnul Vasile reprezintă imaginea omului modest, cu un veritabil stil de adresare, cu eleganţă şi decenţa gusturilor, cu sinceritatea trăirii, cu sufletul plin de speranţă. Un om seducător, simplu, dar complex, plin de glorie profesională, un om care în ceasul de linişte visează şi scrie versuri spre alinarea sufletească. El conferă o amprentă extrem de personală în atitudine şi vorbire, un aer de străinătate, o luciditate agitată, plină de nelinişte, o activitate punctată de eforturi zilnice. Reconstituirea profilului domnului Vasile Sandu semnalează resursele unui talent dotat cu o extraordinară sensibilitate şi forţă de exprimare.

Impresionează prin francheţea şi prospeţimea accentului liric, un model bogat de inflexiuni, în nuanţe şi „tâlcuri” ale vorbirii populare. Uneori timid şi sensibil, de o remarcabilă modestie şi sinceritate, cu un temperament genuin, refractar vedetismului, pare predestinat profesiei de om al liniştii, romantismului, cu o inteligenţă de origine ţărănească sănătoasă, robustă, receptivă, subtilă care îl impun rapid printre marii dascăli ai învăţământului sucevean. O încarnare magnifică a generaţiei nobile, cu o seducţie aparte, un temperament ardent şi volitiv.

VALERIU SANDOVICI 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: