Din toamnă

Prima parcare supraterană a Sucevei va fi ridicată la sediul Primăriei

> Amenajarea a 10 parcări supraetajate, cu un total de 1.400 de locuri, ar urma să coste circa 11 milioane de euro, la o medie de 8.000 de euro pentru un singur loc

 Cea dintâi parcare supraetajată din municipiul Suceava va fi cea din „Areni”, din spatele sediului Primăriei. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de către primarul Ion Lungu, care a precizat că aceasta va fi de înălţimea imobilului în care funcţionează serviciile executivului local. Deoarece în actualul exerciţiu financiar al Uniunii Europene nu s-au prevăzut fonduri cu această destinaţie, Lungu şi-a pus speranţa într-o eventuală realocare a finanţările europene în cadrul POR 2014-2020, însă, deoarece şansele sunt reduse, s-a decis ca procedurile să demareze cu susţinere din bugetul municipal. „Vom demara această procedură cu studiul de fezabilitate, studiul geologic şi studiul topografic, iar în măsura în care unele lucrări de investiţii nu vor fi finalizate în acest an, vom face redistribuiri de fonduri şi vom începe realizarea primei parcări supraterane din municipiul Suceava” a declarat şeful municipalităţii, adăugând că execuţia ar putea începe încă din această toamnă. În plan sunt 10 suprafeţe de teren, pe care ar putea fi construite noile parcări, dintre care 5 în zona centrală a Sucevei. „Estimăm ca aceste parcări să coste 11-12 milioane de euro, respectiv peste 1 milion de lei de fiecare parcare. Acestea vor fi amenajate în sistem clasic, pe structură metalică, şi nu cu sistem hidraulic. Se vor folosi elemente modulare, iar în funcţie de suprafaţa disponibilă, obiectivul în cauză poate avea o capacitate mai mică sau una mai mare” precizează şeful executivului local.

Pe lângă cel de lângă sediul Primăriei, obiective de acest fel vor fi amenajate în preajma Pieţei Mari, Palatului Administrativ, sediului organizaţiei judeţene a PSD, Colegiului Naţional de Arte, Hotelului „Bucovina”, Pieţei Mici, fostului magazin „Mobila”, fostului Centru Judeţean de Proiectări şi în apropierea Protopopiatului din Zamca. O parcare supraetajată ar fi „relativ mică”, având circa 140 de locuri. Conform unui calcul al specialiştilor, amenajarea totalului de 1.400 de locuri de parcare ar urma să coste 11,2 milioane de euro, la o medie de 8.000 de euro pentru un singur loc.

În proiectul de buget pe anul 2019, autorităţile locale au prins, pentru întocmirea studiilor necesare, o sumă de 70.000 de lei. În noiembrie 2016, edilul-şef susţinea că noile parcări supraterane trebuie să se încadreze în specificul urbanistic, numărul de etaje urmând a fi stabilit în funcţie de acesta. La acea dată, primarul Ion Lungu arăta că o singură parcare supraterană ar costa până la două milioane de euro, finanţarea urmând a fi atrasă prin perfectarea de parteneriate public-private.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: