Politică de papagali…

 Fiecare cetăţean contribuabil vrea să ştie ce-i fac primarii şi ceilalţi aleşi, ce se întâmplă cu guvernarea şi cu patria sa, cum sunt gestionaţi banii adunaţi de stat de la populaţie. Fiecare îşi închipuie că este în atenţia aleşilor, că urmaşii îi vor trăi într-o ţară europeană, democratică, civilizată, fiind cu toţii egali în faţa legilor, educaţi şi sănătoşi. Dar în România lucrurile stau altfel: importante nu sunt buna guvernare, competenţele, sacrificiul pentru semeni, cinstea, onoarea, demnitatea, ci papagalul. Cu papagalul se câştigă alegerile, cu papagalul se guvernează. Politică de vorbe goale.

Apropo de papagal: mai observaţi apoi Domniile Voastre că, deşi ştiu bine ce aşteaptă poporenii de la ei, politicienii noştri numai la asta nu se gândesc. Ba mai mult, de ceva vreme practică un fel de politică SF: guvernanţii se laudă că avem creştere economică fără precedent, cea mai mare din UE, numai că în ultimele 6 luni au împrumutat peste 4 miliarde de euro şi preţurile cresc odată cu inflaţia, şi ea cea mai înaltă din UE; fără excepţie, toţi candidaţii la preşedinţie se grozăvesc că vor câştiga alegerile fiindcă numai ei sunt foarte buni, deştepţi, patrioţi, iar ceilalţi nu fac două parale. Deşi cei mai mulţi ştiu că nu au absolut nicio şansă, vor totuşi să devină mari prezidenţiabili, ce mai!, oameni de stat, salvatorii naţiei; un ditai partidul în frunte cu liderul său anunţă că iese de la guvernare, dar apoi renunţă. După ce a stat bine-mersi la guvernare aproape 3 ani, acelaşi lider o declară impotentă, iar programul adoptat şi de el însuşi merge „din inerţie”. Altul anunţă că intră la guvernare cu 4 miniştri, dar, ce să vezi, la câteva ore îşi schimbă decizia… Nu cumva ar trebui să mergem cu aceşti domni politicieni la psiholog sau chiar la psihiatru?

Dar să continuăm cu papagalul: au promovat cu tărie şi cu fală şi cu gras patriotism un referendum pentru sprijinirea familiei tradiţionale, în care au paradit o sumă uriaşă de bani publici, numai buni pentru modernizarea tuturor şcolilor, dar la o privire atentă am găsit între măreţii şi înfocaţii lideri pro-familişti: unul aflat la a V-a (a cincea!) căsătorie, altul şi-a abandonat familia şi a mai încercat şi mai încearcă vreo câteva amante, care mai demult se numeau ţiitoare, în această infamantă situaţie fiind o mulţime de alţi luptători pentru tradiţia familiei româneşti. Nici nu e mirare că lumea nu i-a luat în serios, însă n-am înţeles de ce s-au distrat pe banii contribuabilului român!

Dar să mergem şi mai departe tot cu papagalul: toate estimările interne şi externe vorbesc despre furtul banilor publici la cifre astronomice, adică între 28 şi 40% din PIB, adică între 280 şi 400 de miliarde de lei, dacă cifra PIB-ului furnizată anul trecut de ministrul Finanţelor este cea reală. Papagalii: în România nu este mare corupţie, ca în Olanda, Germania, Belgia, Spania, Italia…, aşa că legile noastre sunt prea aspre, iar apoi le-au îndulcit. Şi asta în timp ce ţăranul român vinde laptele cu 1 leu litrul şi statul vinde apa chioară cu 2 lei!

Văzând că ţine şmecheria cu papagalul, partidele îşi promovează reprezentanţii şi liderii pe bază de papagal: eşti tare în papagal, treci în frunte şi fii bătăios! De aceea, şi-au pregătit echipe de papagali clonţoşi care beştelesc tot ce vine de la adversari politici, care spurcă orice personaj doritor să-şi servească semenii, dacă nu e din gaşcă. O fac pe ecranele televizoarelor, pe reţelele de socializare şi pe alte site-uri de pe Internet. Cu mare greutate mai poţi găsi o informaţie corectă. Din păcate, în aceste condiţii cetăţenii vor vota luându-se nu după adevăr, ci după papagali.

Mă întorc puţin cu faţa spre istorie şi descopăr politicieni care şi-au dat ori şi-au sacrificat viaţa pentru viitorul României: vi-i puteţi închipui pe Barbu şi Lascăr Catargiu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, pe Ion C. Brătianu şi ceilalţi Brătieni, Petre P. Carp, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu şi pe atâţia alţii folosindu-şi papagalul şi vorbind doar ca să înţelegem noi cât de mult se strofocă ei pentru România? Spunând minciuni că se înroşeşte astă biată pagină? Ei care au făurit România întregită?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: