DSP Suceava

Nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii în urma incidentului nuclear din nordul Rusiei

Direcţia de Sănătate Publică Suceava informează că prin laboratorul de igiena radiaţiilor a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului naţional şi că nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii.

„Vă informăm că în ceea ce priveşte incidentul nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august 2019, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, prin laboratorul de igiena radiaţiilor, a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului naţional – deci nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii”, transmite DSP Suceava.

Amintim că informaţiile privind un posibil nor radioactiv care ar acoperi România au apărut în contextul unui incident nuclear din nordul Rusiei, petrecut pe 8 august.

Potrivit presei independente din Rusia, pe un poligon militar din Arhanghelsk ar fi explodat, în timpul testării, lichidul reactiv din motorul unui utilaj militar.

Totuşi, aceste informaţii nu au o confirmare oficială şi se pare că autorităţile ruse încearcă să minimalizeze incidentul.

Cu toate acestea, semnele unui incident nuclear există. De exemplu, la o zi după explozie, jurnaliştii din Arhanghelsk au anunţat că din farmaciile din oraş a dispărut iodul, fiind cumpărat de localnici. De asemenea, Ministerul de interne a închis golful în care a avut loc explozia, fără a motiva decizia. Pe lângă asta, în presa rusă au apărut informaţiile precum că medicii care au intervenit primii la faţa locului nu au fost anunţaţi despre faptul că s-a produs un incident nuclear şi au intervenit fără echipamente de protecţie, primind astfel doze de radiaţie. Totodată, aceştia au fost impuşi de FSB să semneze acte de confidenţialitate, conform cărora le este interzis să vorbească despre incident. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: