Judeţul Suceava are cele mai multe cuiburi de barză din ţară

> Cuibul situat la cea mai mare altitudine din ţară se află la Moldova-Suliţa

Numărătoarea berzelor albe din România s-a încheiat cu un total de 3.206 cuiburi introduse cu ajutorul aplicaţiei „Uite, Barza!”, anunţă Ovidiu Neculai Bufnilă, responsabil de comunicare al Societăţii Ornitologice Române.

 Cel mai important, în perioada 25 iunie – 31 iulie 2019, utilizatorii aplicaţiei dezvoltate de SOR cu sprijinul companiilor Enel din România au descoperit un număr de 693 de cuiburi noi.

Berzele – cifrele din 2019

2019 este anul cu cele mai multe cuiburi recenzate cu ajutorul aplicaţiei. Au fost înregistrate 3.206 cuiburi, dar numai 2.788 au fost validate.

„Pentru a valida un cuib, trebuie ca acesta să fie recenzat pe loc, nu din maşină. Ne-am trezit cu cuiburi aflate la 5 kilometri distanţă de locul unde fuseseră introduse, şi aşa am ajuns la cifra de 2.788 de cuiburi validate. Din acestea, multe au fost recenzate de două sau trei ori, de mai mulţi utilizatori. După ce am suprapus intrările dublate sau chiar triplate, am rămas cu un număr de 1.901 cuiburi. Din acestea, 1.105 cuiburi de barză sunt amplasate pe stâlpii de electricitate, iar 626 de cuiburi de pe stâlpi au cuib artificial montat de furnizorii de energie electrică din România. Ca număr de păsări, avem un total de 6.580 de păsări din care 3.044 sunt adulţi”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al SOR.

Top judeţe cu berze

În 2019, are loc o nouă schimbare în clasamentul judeţelor şi localităţilor unde au fost numărate cele mai multe cuiburi de barză: Suceava – 230 cuiburi, Harghita – 211 cuiburi, Călăraşi – 162 cuiburi, Constanţa – 160 cuiburi, Tulcea – 139 cuiburi, Botoşani – 92 cuiburi, Timiş – 71 cuiburi, Ialomiţa – 70 cuiburi.

Top localităţi cu berze: Siculeni (HR) – 42 cuiburi, Luncaviţa (TL) – 38 cuiburi, Turcoaia (TL) – 38 cuiburi, Murighiol (TL) – 37 cuiburi, Isaccea (TL) – 35 cuiburi, Vicovu de Sus (SV) – 32.

Cuiburi extreme

Cel mai nordic cuib de barză numărat în 2019 se află în judeţul Botoşani, în comuna Coţuşca.

Cel mai sudic cuib de barză numărat în 2019 este în judeţul Teleorman, comuna Bujoru.

Cel mai estic cuib de barză numărat în 2019 se află în judeţul Tulcea, la Sfântu Gheorghe.

Cel mai vestic cuib de barză numărat în 2019 se află în judeţul Arad, la Nădlac.

Cuibul situat la cea mai mică altitudine în 2019, 1 metru peste nivelul mării, se află la Pardina, judeţul Tulcea.

Cuibul situat la cea mai mare altitudine în 2019, 985 de metri peste nivelul mării, se află la Moldova-Suliţa, judeţul Suceava.

Recordul de pui în 2019

Numărătoarea berzelor albe a adus în 2019 un record absolut pentru un cuib de barză din România. Pentru prima oară, avem un cuib cu 7 (şapte) pui de barză albă. Cuibul se află în satul Horodnic de Sus din judeţul Suceava, iar numărul record de pui a fost înregistrat de biologul Lucian Fasolă Mătăsaru. Berzele pot avea între 1 şi 7 pui, dar este foarte greu pentru un cuplu să îi crească pe toţi cu succes, părinţii trebuie să aibă la dispoziţie resurse foarte bogate de hrană pentru a-i creşte pe toţi. Până acum, în baza de date a SOR au mai existat cuiburi cu şase pui, dar acesta este primul cuib în care părinţii reuşesc să crească şapte. Astfel de cazuri sunt extrem de rare şi unul dintre ele a mai fost înregistrat anul trecut în Bulgaria. „Acesta este primul caz cu şapte pui şi va trebui să facem un nou update de aplicaţie, noi nu avem nici măcar posibilitatea de a introduce şapte pui, nu ne aşteptam să se întâmple acest lucru”, a mai spus Ovidiu Bufnilă de la SOR.

În iulie, Suceava ocupa locul patru în ţară în ceea ce priveşte numărul cuiburilor de barză

Datele care ajută berzele

Munca utilizatorilor „Uite, Barza!” s-a încheiat, dar abia de acum încep să se vadă efectele benefice ale aplicaţiei. Datele preluate sunt acum în plin proces de sintetizare. Cuiburile au fost validate, dar specialiştii de la SOR pregătesc statisticile pentru furnizorii de energie electrică din România. Sunt sortate cuiburile care au nevoie de ajutorul companiilor de distribuţie. Acolo unde cuibul pune reţeaua electrică în pericol, acolo unde firele neizolate pun viaţa berzelor în pericol, este nevoie de suport de cuib artificial. Toţi aceşti stâlpi sunt acum analizaţi, iar situaţia lor va fi livrată de SOR către operatorii de distribuţie a energiei electrice din grupurile Enel, CEZ, E-On şi Electrica, astfel încât electricienii să poată monta cuiburile artificiale pe stâlpi. Acestea pot fi montate doar până în luna martie, când revin păsările la cuibărit, iar SOR va livra punctele GPS unde se află cuiburile care au nevoie de ajutor. (Comunicat de presă, extras)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: