Dimensiuni

Sunt şi eu fiu al comunei Zvoriştea şi am fost unul dintre participanţii la festivitatea care a marcat dezvelirea bustului Mariei Bararu, cea care a „provocat” evenimentele din ziua de hram a zvoriştenilor. Am fost şi coleg de şcoală (e drept mai mic cu doi ani) cu cei doi principali „eroi” ai Zilelor comunei, alături de primarul Constantin Barariu – Mircea Sfichi şi Ioan Iţco. Fostul nostru coleg de redacţie a fost „maestru de ceremonii”, pe care primarul l-a avut ca aliat în organizarea „zilei…”, iar profesorul Ioan Iţco a fost cel cu ideea de a o readuce în conştiinţa oamenilor Zvoriştei, ai judeţului, ai ţării, pe talentata cântăreaţă născută în Stânca. De altfel, fapt merituos până la urmă, toţi bărbaţii pomeniţi aici, mai puţin autorul rândurilor de faţă, sunt consăteni ai cântăreţei: cetăţeni ai satului Stânca.

Mircea Sfichi, aşa cum scriam în ziarul de ieri, şi-a înscris în palmaresul zilei şi un merit special. El şi-a lansat cartea „Maria Bararu – La fântâna cu uluc”, care încearcă să imortalizeze biografia cunoscutei cântăreţe moldovence (deloc bucovineancă, la vremea celebrităţii ei…) şi s-o aşeze în rama amintirilor multora dintre cei care au cunoscut-o: localnici, colegi de şcoală, colegi de breaslă, oameni care au iubit-o şi au admirat-o.

Un merit special are şi Ioan Iţco, care i-a adus ca oaspeţi ai aşezării aflate în sărbătoare, pe lângă cernăuţeanul autor al bustului, şi o delegaţie din partea nordului Bucovinei, de la Cernăuţi, din care a făcut parte şi colegul nostru de breaslă de la „Zorile Bucovinei”, cunoscutul ziarist Ştefan Broască.

Şi astfel, manifestarea a căpătat nu doar o dimensiune naţională, prin personalităţile date ţării de comună care au răspuns invitaţiei de a se afla „acasă”, ci şi una internaţională, prin prezenţa cernăuţenilor oaspeţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: