Preambul pentru… 80

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Galeriile de Artă ale Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a fost vernisată expoziţia „Flori pentru Flori”, a pictorului humorean Radu Bercea. Sunt expuse 30 de lucrări dedicate tuturor doamnelor şi domnişoarelor, realizate în tehnică proprie – acrilic, cu reprezentări florale de mare sensibilitate artistică, având ca centru de greutate chipul unei femei.

Teodor Brădăţanu, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, gazda evenimentului, a considerat că se cuvine ca în numita zi de mare sărbătoare, în instituţia pe care o conduce să fie o sărbătoare a florilor, „pornind de la Maica Domnului, floarea creştinătăţii, la floarea creaţiei, care este femeia. Iată că domnul Radu Bercea, acest prolific artist, un om de o mare ţinută spirituală, a binevoit să ne prezinte această elegantă expoziţie, care are şi un titlu pe măsură, ales de domnia sa, «Flori pentru flori». Dacă la limita dintre religie şi laic se află floarea, ca simbol al frumuseţii în creaţie, iată că florile pe care le dăruieşte domnul Bercea sunt nu doar frumoase, ci sunt şi la locul lor într-un muzeu de artă. Radu Bercea încearcă în concepţia sa despre artă şi despre viaţă să ne arate detaliile, pentru a duce lucrurile spre esenţial, şi reuşeşte să facă aceasta prin smerenie. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este un tandem între culoare, cuvânt şi sunet. Domnul Bercea este un maestru al culorii de o modestie şi o simplitate extraordinare şi asta îi dă valoare”, a spus managerul Teodor Brădăţanu.

Despre autor, arta sa şi expoziţie a vorbit profesorul şi scriitorul Constantin Bulboacă.

„Florile ne reprezintă pe toţi, dar în primul rând pe femei, pentru că ele înseamnă frumosul pentru toţi oamenii care înţeleg viaţa şi taina maternităţii. Florile acestea sunt expresia unui suflet care iubeşte lumina, care iubeşte ceea ce este desăvârşit în om. Observaţi că fiecare floare în parte are o anumită particularitate. Chiar dacă nu ar fi semnat fiecare tablou, un privitor avizat şi-ar da seama să este vorba de omul Radu Bercea. În lucrările expuse astăzi aici, vă puteţi găsi anumite stări sau anumite momente fericite. Este o generozitate cromatică, o diversitate, o tehnică aparte care îl caracterizează şi care ne face să fim onoraţi că am venit astăzi aici şi ne-am îmbogăţit sufletul cu o imagine frumoasă”, a precizat scriitorul Constantin Bulboacă.

Şi scriitorul Vasile Moroşanu a vorbit despre grafica realizată de Radu Bercea pentru patru dintre cărţile publicate de domnia sa, scoţând în evidenţă talentul graficianului humorean, dar şi capacitatea de a adapta rapid desenul la un text.

Cunoscut pentru modestia sa, pictorul şi graficianul Radu Bercea „a lăsat culorile să vorbească” în locul domniei sale.

„Florile, pentru mine, în primul rând sunt la fel ca şi frumoasele noastre prietene, doamne, soţii şi aşa mai departe. Vă mulţumesc că faceţi în aşa fel încât, de fiecare dată când vin aici, să mă simt la fel ca acasă. Aş fi venit cu lucrări mari, dar este mai greu, şi atunci am venit cu lucrări mai mici, adresate doamnelor”, a spus artistul Radu Bercea.

Manifestarea a fost completată şi cu momente muzicale deosebite ale flautistului Filarmonicii din Bucureşti, Nicolae Maxim.

Expoziţia de pictură reprezintă a doua prezenţă a lui Radu Bercea pe simezele Muzeului de Artă „Ion Irimescu” în mai puţin de trei luni, în perioada 10 – 30 iunie 2019, artistul humorean fiind prezent cu expoziţia de grafică “Memoria retinei gulagului românesc”.

Pe 29 august, Radu Bercea va sărbători 80 de ani, „80 de toamne, de ierni şi hai să zicem şi de primăveri”, cum a precizat chiar domnia sa, printr-o expoziţie cu 80 de lucrări, vernisată la Centrul Cultural din Gura Humorului, în prezenţa a cel puţin 80 de prieteni.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI