„N-am pierdut vremea astăzi, aici…”

Ferma din Bursuceni a familiei Mătrăşoaie – Vasile, Maria şi fiul lor Marius – a fost la mijlocul săptămânii trecute gazda unei manifestări oarecum rar întâlnită la noi în ultima vreme. Am numi-o schimb de experienţă, dar în nici într-un caz unul dintre un colhoz cernăuţean şi un CAP de pe la noi, cum s-a întâmplat cândva, împrospătând tematica vestitelor bancuri ale vremii.

De data aceasta, sub autoritatea firmei Universal Seminis, varianta românească a firmei Seminis cunoscută în toată lumea, la ferma cunoscutului legumicultor sucevean s-au adunat fermieri din judeţ şi din judeţele vecine pentru a vedea cu ochii proprii producţia de roşii (în special) aflate deja în rod într-unul din solariile moderne ale legumicultorului nostru. Pe spaliere atârnau roşii din numeroasele soiuri create de Seminis, oferindu-li-se participanţilor la manifestare dovada concretă a calităţii şi validităţii seminţelor cultivate în „grădina lui Mătrăşoaie”, cum a glumit un participant.

În dialogul dintre reprezentanţii fermei şi participanţi, Vasile Mătrăşoaie a ţinut să accentueze că această colaborare a fermei sale cu celebra companie are ca principală ţintă punerea în evidenţă a calităţii producţiei obţinute, cumpărătorul final dându-şi banii pe un produs care-şi etalează calitatea, „înfăţişare” la care, a precizat Vasile Mătrăşoaie, se adaugă gustul, datorat şi condiţiilor de întreţinere şi creştere, pe care le consideră esenţiale. „Gunoiul de grajd ca îngrăşământ este important, el contribuind la perpetuarea gustului cunoscut al roşiei româneşti. Au gust, nu sunt fade, ca altele…”

„Noi facem o ofertă la pachet, ne-a spus dl Aurel Cernahoschi, directorul firmei, care înseamnă seminţe, combatere biologică a dăunătorilor – insecte «bune», care le elimină pe cele «rele» şi stimulenţi biologici, hormonali în locul îngrăşământului chimic”. Expoziţia de legume – roşii de toate culorile şi dimensiunile, ardei graşi, gogoşari, dovlecei etc. – întăreşte convingător spusele celor doi parteneri, produsele arătând excepţional. Vizita în solar a fost, însă, cea care a impresionat cu adevărat, numeroasele soiuri – de la cele uriaşe, la cele de mărimea cireşelor sau a strugurilor „ţâţa caprei” de toate culorile şi pentru toate gusturile – trădând dificila muncă de a da viaţă seminţei. „Puţini îşi imaginează câtă muncă presupune ajungerea roşiei la maturitate şi culegerea ei”, remarca o fermieră participantă.

S-au discutat multe acolo, ca între specialişti. Noi am dorit să vedem ce poate însemna concret o asemenea colaborare.

„Vasile Mătrăşoaie oferă un exemplu ce trebuie de urmat. L-am ales pe el pentru ceea ce am făcut astăzi aici pentru calitatea evidentă a ceea ce face şi a produselor sale, dar şi pentru dedicarea cu care face ceea ce face”, remarca directorul Seminis. Vasile Mătrăşoaie l-a completat: „Să aveţi dragoste pentru ceea ce faceţi, căci planta te simte. Primele care vorbesc sunt frunzele. Dacă sunt ţanţoşe, e bine; dacă sunt pleoştite, e semn că ceva n-ai făcut bine. Să nu uitaţi: e vorba de dragoste!”.

Cu această ocazie, echipa Seminis i-a înmânat lui Vasile Mătrăşoaie un trofeu, semnificând nu doar recunoaşterea unui bun meseriaş, ci şi calitatea de „cetăţean patriot” a bursuceneanului, cum l-a numit directorul „aripii” româneşti a companiei.

Au fost de faţă şi autorităţi judeţene în domeniul agricol, dar semnificativă mi s-a părut remarca fermierului Dinu Gh. Ursu din Fântânele: „N-am pierdut vremea astăzi, aici…”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: