Dispută cu concluzie tristă în CJ Suceava

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut, luni, o dispută în plenul Consiliului Judeţean Suceava cu consilierul judeţean PSD, Dan Ioan Cuşnir, în ceea ce priveşte întârzierea executării lucrărilor de modernizare a drumului Suceava-Iaşi, finanţat prin POR 2014-2020.

Consilierii judeţeni au votat, în şedinţă extraordinară, noii indicatori tehnico-economici pentru realizarea acestui drum după ce, la licitaţia organizată, nu s-a prezentat niciun ofertant, nici la licitaţia organizată de CJ Iaşi şi nici la cea organizată de CJ Suceava, motiv pentru care ambele judeţe au propus creşterea valorii contractului pentru că de la iniţierea proiectului şi până acum a crescut atât costul manoperei, cât şi cel al materialelor.

Consilierul judeţean Dan Ioan Cuşnir l-a acuzat pe preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, că a întârziat acest proiect şi i-a spus că nu s-a prezentat nimeni la licitaţie pentru că nu s-au actualizat valorile.

„Au trecut trei ani de când fostul preşedinte al CJ Suceava, pe atunci PSD-istul Cătălin Nechifor, a lăsat acest proiect la cheie. Deşi fostul preşedinte al CJ Suceava era membru PSD, iar fostul preşedinte al CJ Iaşi era membru PNL, au găsit căi de comunicare astfel încât să ducă acest proiect la capăt. Vi l-au lăsat la cheie. Dumneavoastră, în loc să găsiţi căile de comunicare eficiente cu preşedintele CJ Iaşi, v-aţi plimbat cu lopata în spate la şoseaua de centură”, a spus Cuşnir.

Gheorghe Flutur i-a cerut acestuia să discute despre proiect şi nu politică şi i-a transmis că ar fi cazul să spună dacă îi este dor de Pro România sau de Cătălin Nechifor.

Cuşnir a răspuns că din punctul său de vedere licitaţia putea avea loc înaintea OUG 114/2018.

„Eu mă aşteptam la dumneavoastră să găsiţi soluţii, nu explicaţii ale eşecurilor”, a spus Cuşnir, care consideră că proiectul a fost întârziat nejustificat.

Flutur a spus că înţelege discursul politic, dar că situaţia care este acum cu proiectele europene se întâmplă la nivel naţional şi a subliniat că, în ceea ce priveşte acest drum, CJ Iaşi este lider de proiect şi a adăugat că pe lângă faptul că procedurile de selecţie au durat mult, CJ Iaşi a solicitat şi un audit de trafic care a mai durat câteva luni, iar CJ Suceava nu avea cum să intervină în procedurile derulate de CJ Iaşi.

El a atras atenţia că toate aspectele cu care se confruntă autorităţile locale au fost generate de legislaţie, de inflaţie sau de preţurile care au sărit în aer sub guvernarea PSD.

Preşedintele Flutur a spus că i-a atras atenţia ministrului Dezvoltării, căruia i-a spus că este un fenomen naţional că nu sunt ofertanţi la licitaţii şi că trebuie să fie găsite soluţii.

„Nu eu am dat ordonanţa 114/2018 pentru care nu a venit de trei ori la licitaţii nimeni, nici pe PNDL. Nu arătaţi cu degetul către noi. Uitaţi-vă în grădina guvernului dumneavoastră”, a spus Flutur.

Şi administratorul public al judeţului Suceava, Irina Vasilciuc, a explicat că legislaţia naţională a fost cea care a generat aceste blocaje, arătând că în primul rând a existat o problemă legată de Apele Române privind realizarea investiţiilor la poduri, situaţie care a fost reglementată abia la finalul anului 2017, după ce CJ Suceava a sesizat situaţia, şi care a fost soluţionată apoi pentru toate proiectele din ţară.

Ea a mai spus că s-au respectat toate procedurile pentru acest proiect, dar a subliniat că proiectantul nu a fost la dispoziţia autorităţilor sucevene, fiind angajat de liderul de proiect, CJ Iaşi, iar CJ Suceava a făcut toate presiunile posibile pentru ca acest proiect să fie realizat mai repede.

Irina Vasilciuc a mai arătat că s-a constatat, în urma licitaţiilor organizate pentru mai multe investiţii, că nu sunt ofertanţi şi că pentru aceste proiecte primele licitaţii au fost realizate în baza studiilor realizate în perioada 2015-2017, dar că după apariţia OG 214/2018, care a modificat salarizarea în domeniul construcţiilor, a fost nevoie de o actualizare a indicatorilor tehnico-economici.

„Sunt probleme pe piaţa construcţiilor”, a spus Vasilciuc.

Flutur a adăugat că dacă în România inflaţia era rezonabilă nu se ajungea ca preţurile să sară atât de sus şi că la unele materiale preţurile s-au dublat şi că trebuie văzut cine este de vină pentru aceasta.

„Nu am avut un minut noi, CJ Suceava, întârziere să facem ceva şi nu am făcut”, a spus Flutur, care a arătat că ar fi preferat să folosească bani europeni în loc să asigure finanţare de la bugetul judeţean pentru modernizarea de drumuri.

„Problema este în altă parte. Şi legislaţia care a venit. OUG 114 ne-a dat peste cap toate proiectele. Uitaţi-vă ce avem pe PNDL-uri în momentul acesta”, a spus Flutur.

Dan Ioan Cuşnir a spus că explicaţiile Irinei Vasilciuc au fost lămuritoare.

„Aceasta va fi blestemul acestei legislaturi. Mai avem un an şi, la sfârşitul acestei legislaturi, nu vom putea prezenta nicio realizare, doar nişte explicaţii şi nişte vinovaţi ai nerealizărilor acestui mandat”, a spus Cuşnir.

El a mai spus că actuala conducere a CJ Suceava „a omorât” proiectul lui Cătălin Nechifor privind terminalul de la aeroport şi i-au mai trebuit doi ani pentru asocierea pentru Parcul industrial.

„Pe vremea fostei administraţii s-a construit Transrarău, s-a făcut transferul de la Silvic la Consiliul Judeţean pentru terenul pentru bellevue, iar dumneavoastră l-aţi îngropat şi pe ăsta”, a spus Cuşnir, care consideră că sunt prea multe întârzieri adunate pentru ca vinovaţii să fie în altă parte.

Flutur i-a răspuns lui Cuşnir că în ceea ce priveşte terminalul de la Aeroport, Guvernul nu a clarificat după atâţia ani dacă un consiliu judeţean este eligibil pentru a face o asemenea investiţie. În ceea ce priveşte Parcul Industrial el a amintit că s-a început cu clusterul de biotehnologie, dar că nici până acum Guvernul nu a emis ghidul pentru finanţarea acestor clustere, iar în ceea ce priveşte asocierea pentru parcul industrial încă nu se ştie care sunt fondurile europene care pot fi folosite.

Mai mult, Flutur a spus că o mare problemă nerezolvată a Guvernului este pentru proiectul de apă-canal de 290 de milioane de euro pentru 14 localităţi din judeţ.

„Am făcut tot ce trebuia, inclusiv cofinanţare. Nici la ora asta Suceava nu este luată în calcul”, a spus Flutur, care a arătat că ar fi trebuit să discute problemele acestea cu premierul.

„La capitolul bani europeni lucrurile mergeau mult mai bine în primul meu mandat. Eu am lăsat proiecte la cheie, cum ar fi Ilişeşti-Stupca. Eu le-am lăsat şi mai multe, fără încâlceli. Am lăsat multe proiecte la cheie”, a spus Flutur.

El a subliniat că România nu performează deloc la absorbţie de fonduri europene.

„Dacă depindea de noi mai mult, credeţi că nu mergeam să deblochez? Facem drumuri în judeţ cu ce avem noi. Că asfaltăm la Volovăţ, că asfaltăm la Straja şi că dăm drumul la Stulpicani din ce putem noi. Nu făceam economie dacă foloseam bani europeni? OUG 114 a încurcat foarte mult”, a spus Flutur.

Administratorul public, Irina Vasilciuc, a explicat că în ceea ce priveşte punctul de bellevue din Masivul Rarău, de la Piatra Şoimului, nu au venit firme de proiectare care să realizeze acest proiect ce presupune ancorarea unui postament de sticlă în stâncă şi că au fost organizate trei licitaţii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: