În ciuda arşiţei

Seceta încă nu şi-a arătat colţii

> Există apă în sol, iar prognoza arată că va mai ploua, susţine Haralampie Duţu, şeful Direcţiei Agricole, pe fondul pregătirii terenurilor pentru campania de toamnă > Prima cultură care se înfiinţează este cea de rapiţă, anul trecut, din cauza lipsei de precipitaţii, agricultorii fiind nevoiţi să „întoarcă” 160 ha din această cultură

Chiar dacă trece printr-o perioadă cu temperaturi caniculare, judeţul nostru nu se confruntă cu fenomenul de secetă. Acesta este opinia lui Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, care spune că defectul de apă din sol nu este unul îngrijorător, chiar dacă, într-adevăr, cantităţile de precipitaţii căzute nu au fost uniform distribuite pe întreaga suprafaţă a judeţului. Afirmaţiile sale vin pe fondul eliberării terenurilor agricole şi pregătirii acestora pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. „Nu cred că există zonă în judeţul Suceava în care să nu fi plouat în această vară. La această dată există umiditate în sol, iar prognoza arată că vor fi ploi. În acest condiţii, prima cultură şi ce mai sensibilă este rapiţa, pentru care sperăm ca, în acest an, să existe condiţii pentru însămânţarea în condiţii normale” evidenţiază şeful Direcţiei Agricole. Duţu reliefează că în condiţiile în care se reuşeşte înfiinţarea la timp a culturii de rapiţă, în condiţii de umiditate, răsărirea va fi uniformă, creându-se premisele unei evoluţii ulterioare favorabile. Aceasta având în vedere şi faptul că din cultura anului trecut au fost întoarse sub brazdă circa 160 ha cultivate cu rapiţă, cauza constituind-o, în acea perioadă, deficitul accentuat de apă din sol. „Am avut ploi până la început de august, după care s-a instalat o secetă care a durat până în octombrie-noiembrie. Au fost unii producători care au avut norocul să prindă umiditate în sol, însă alţii s-au încurcat cu semănatul, în speranţa că vine ploaia. Nu a mai plouat, iar lucrurile s-au complicat, culturile fiind înfiinţate cu dificultate, inclusiv cele de păioase de toamnă” a explicat Haralampie Duţu. Până acum, în judeţ au fost eliberate pentru noul an agricol 15.500 ha de terenuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: