Radu Bercea, cu „Flori pentru flori”, la Fălticeni

Pictorul Radu Bercea revine pe simezele Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni pentru a doua oară în mai puţin de 3 luni, după ce, în perioada 10 – 30 iunie a.c., a fost prezent cu expoziţia de grafică „Memoria retinei gulagului românesc”. De data aceasta, cele 30 de picturi care fac parte din expoziţia „Flori pentru flori”, expuse în Galeriile de artă ale Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, lucrările fiind dedicate tuturor femeilor. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 20 august.

Joi, 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, de la ora 17, artistul plastic Radu Bercea se va întâlni cu admiratorii lucrărilor sale în Galeriile de artă, cu ocazia vernisajului expoziţiei. Despre autor şi arta sa va vorbi profesorul şi scriitorul Constantin Bulboacă, manifestarea fiind completată cu un moment muzical.

Devenit un reper al artei din Bucovina şi un punct de sprijin al acestor tărâmuri culturale, pictorul şi graficianul Radu Bercea, un om cu un destin aparte, este cunoscut prin cele peste 200 de expoziţii, realizate de-a lungul timpului în ţară ori peste hotare, în Ucraina, Ţările Baltice, Franţa şi exotica Brazilie, acolo unde primăria oraşului Rio Negro i-a acordat titlul de cetăţean de onoare. Şi, nu în ultimul rând, prin imaginile plastice ale infernului trăit în perioada de detenţie politică, în cărţi precum „Imagini din gulagul românesc“, „Memoria retinei gulagului românesc“, „Deportaţii“ ori „Mărturii din Infern“. Mai este cetăţean de onoare al localităţilor Port Marly (Franţa), Ostriţa (regiunea Cernăuţi) şi Gura Humorului.

Radu Bercea, născut pe 29 august 1939, în Cuciurul Mare, Cernăuţi, Bucovina, este şi un martir al neamului nostru, care a trecut prin gulagul românesc, iar ceea ce a trăit spune şi altora, dar nu prin cuvinte, ci prin imagini pictate, prin desen, printr-o expoziţie itinerantă, „Memoria retinei gulagului românesc“, care a poposit în numeroase oraşe din România, ca şi peste hotare.

Reamintim că pe 30 aprilie 1959, când era elev în anul III la Arte Plastice, la Şcoala de Pictură şi Arte Decorative „Octav Băncilă“ din Iaşi, a fost arestat de organele de securitate în urma unui comentariu la adresa Partidului Comunist pe care l-a făcut în timpul unei discuţii cu colegii săi. Tribunalul Militar Iaşi l-a condamnat pe elevul Radu Bercea la 20 de ani de muncă silnică şi 10 ani de degradare civică, motivele fiind „discuţii duşmănoase la adresa regimului din RPR, elogii la modul de viaţă din statele capitaliste, ponegrirea condiţiilor de viaţă din ţara noastră create de PRM şi Guvern“. A trecut prin lagărele din Balta Brăilei, unde i-a cunoscut pe scriitorul Alexandru Ivasiuc, acad. Alexandru Zub, scriitorul Alexandru Paleologu, în final fiind închis în Bacul Gironde, care avea arborat steagul francez, iar vapoarele care treceau pe Dunăre nu ştiau că acolo este o închisoare…

Muzeul de Artă Ion Irimescu va fi deschis pentru public joi, 15 august, şi vineri, 16 august, cu program normal pentru vizitatori, de la ora 9 la 17.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: