Interesaţi de subvenţie de 2 lei/kg

Peste 140 de crescători suceveni nu au unde livra circa 100.000 de tone de lână

> Firma colectoare din Fălticeni a avut probleme cu livrarea la export, cel mai apropiat colector de lână fiind o societate de prelucrare din Buhuşi > În urmă cu mai bine de un an, în program erau 852 de crescători, însă acte justificative au adus doar 110, cu o cantitate predată de 123.770 kg

 Programul pentru sprijinirea colectării şi comercializării lânii este pe cale se poticnească. Cel puţin aşa semnalează Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, conform căruia numărul crescătorilor care au făcut cereri pentru subvenţia de 2 lei/kg de lână este unul apreciabil, existând, însă, riscul ca oierii să nu aibă cui să-şi vândă produsul.

„Anul acesta se acordă 2 lei/kg, faţă de 1 leu pe kg, cât a fost anul trecut. Încă suntem în faza în care se aduc documente pentru a se face dovada valorificării. Până pe 15 mai, termenul-limită de solicitare a sprijinului, am avut 141 înscrişi, însă urmează să vedem câţi vor aduce şi respectivele documente doveditoare privind comercializarea” arată şeful Direcţiei Agricole.

Până în luna noiembrie, fermierii trebuie să vină cu dovada predării lânii către un „preluator” autorizat. Însă, din păcate, firma fălticeneană care aduna lâna pentru a o livra la export a renunţat la această activitate, iar oierii nu-şi permit să o transporte în judeţe mai îndepărtate din ţară.

„Au intervenit şi unele sincope, în sensul că acest colector de la Fălticeni a avut unele probleme la export, motiv pentru care nu a mai făcut colectare. Astfel, la acest moment, crescătorii nu mai au unde livra, întrucât celelalte centre de colectare sunt în afara judeţului şi nu îşi mai permite nimeni să suporte contravaloarea transportului” a precizat Haralampie Duţu. El apreciază că în acest an crescătorii care s-au înscris deja în program ar avea un potenţial de livrare de circa 100.000 de tone, la fel ca şi în anul anterior. Deocamdată, cel mai apropiat colector de lână este o societate de prelucrare din Buhuşi, judeţul Bacău, existând informaţii că un altul şi-ar deschide porţile în judeţul Harghita.

În urmă cu mai bine de un an, din judeţul nostru, în program erau înscrişi 852 de crescători, însă acte justificative ale comercializării produsului au prezentat doar 110 dintre cei înscrişi, cantitatea comercializată fiind de 123.770 kg. Beneficiarii programului sunt persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, persoanele juridice şi alte forme asociative cu personalitate juridică. Valoarea sprijinului a crescut la 2 lei/kg de lână comercializat. Dosarul pentru intrarea în programul pentru sprijinirea colectării şi comercializării lânii trebuie să conţină cererea tip; declaraţie pe proprie răspundere; copie după cartea de identitate sau actul de constituire de la ONRC, după caz; dovadă de cont activ; documentul de la medicul veterinar prin care se atestă că exploataţia este identificată în registrul naţional cu numărul respectiv; cantitatea de lână previzionată pentru livrare. La dosar se adaugă şi documentele doveditoare ale comercializării lânii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: