De ce ne-am împotmolit?

 Îmi aduc şi acum aminte cu ce avânt am pornit să ne punem la punct ţărişoara imediat după revoluţie, să ne-o facem a noastră, a tuturora, civilizată, primitoare, democratică şi bine văzută în lume! Cu câte speranţe ne-am dus la primele alegeri libere din Duminica Orbului în 1990! Toţi eram convinşi că, prin muncă stăruitoare şi voinţă politică, în câţiva ani putem ajunge din urmă Occidentul… Praf şi pulbere s-au ales de dorinţele noastre, nu într-un an, doi, ci în aceşti 30.

Emanaţii revoluţiei au ştiut de la început că suntem un popor răbdător, nu şi pătimaş, dar visele nerealizate ne-au făcut cu timpul mai conştienţi de propria soartă, în acelaşi timp nerealizările devenind adevărate pietre de moară de gâtul politicienilor iresponsabili. De aceea, cu mici excepţii, instituţiile democraţiei şi-au pierdut credibilitatea, iar carierele la vârf nu au avut viaţă lungă în România, minciuna şi ticăloşia politică fiind instalate pe termen nedefinit.

Acum se vede cu claritate că ne-am împotmolit nu din delăsarea poporenilor, ci din pricina iresponsabilităţii şi a incompetenţei diriguitorilor: şi-au câştigat prin promisiuni mincinoase mandat după mandat, însă nu ne-au reprezentat cu cinste pe noi, cetăţenii acestei ţări, ci şi-au urmărit mai cu seamă propriile interese. În aceşti 30 de ani au reuşit să se îmbuibe, să-şi facă averi imense, jefuind banul public, în timp ce marile proiecte de modernizare a României, a şcolii, a sănătăţii şi a infrastructurii au fost şi sunt lăsate mereu moştenire, „greaua moştenire”, următorilor guvernanţi. Vindecarea de sărăcia endemică n-a fost niciodată un obiectiv asumat altfel decât în vorbe. De aceea progresul României, atât cât a fost, s-a făcut cu foarte mari sacrificii, toate suportate de populaţie.

Confruntaţi cu greutăţi generate de corupţie şi incompetenţă precum decizii proaste, nesiguranţa vieţii, minciuna ca politică de stat, şcoală şi sănătate abandonate în voia sorţii, promovarea slugilor şi a şmecherilor în funcţii de mare răspundere, singura şansă de realizare personală a cetăţenilor a fost fie să fure şi să corupă, fie să-şi părăsească patria, ajungându-se în situaţia fără precedent pe timp de pace ca aproape 10 milioane de români să-şi încropească viitorul în ţări străine unde munca le este apreciată. Urmează, însă, un prag peste care nu se va putea trece: atunci când cei plecaţi peste graniţe vor fi mai mulţi decât aceia rămaşi în ţară şi nici nu mai e mult până atunci: încă 2-3 milioane de imigraţi şi vreo 2-3 ani!

Din cât se vede, ne-am împotmolit din pricina încălcării principiilor democratice, poporul fiind înlăturat prin fel de fel de tertipuri de la conducerea treburilor publice: deşi votul ar fi trebuit să fie un contract între ales şi alegător prin care programul politic al fiecărui candidat să fie dus neabătut la îndeplinire, ei, bine, tocmai baza contractuală a votului a fost sabotată. Consecinţele? Cetăţeni nemulţumiţi, instituţii colmatate de incompetenţă şi indolenţă, iar acum au apărut şi crimele bandelor de interlopi ori de mafioţi, căci gulerele lor albe s-au asociat cu corupţii politici, năzuind spre putere. Se pare că au acaparat-o.

Încet-încet, perspectivele României au devenit sumbre. Deja vedeam în faţa ochilor ţări eşuate precum Mexicul, căzut pradă cartelurilor mafiote ale drogurilor, sau ca Venezuela, ţară bogată în petrol, dar cu cetăţeni murind de foame. Cursul acesta pare a fi întrerupt pentru o perioadă de timp de tragedia Alexandrei şi a Luizei de la Caracal. Groaza faptului împlinit pare că ne-a trezit la realitate.

Acum s-a născut ideea resetării statului de drept, a repunerii în locul lor firesc a instituţiilor acestuia devenite feude de partid şi a înlăturării din funcţii a clienţilor şi a sinecuriştilor de partid, a ticăloşilor, a corupţilor şi a leneşilor. Dar până nu va fi o altă majoritate parlamentară nu se poate întâmpla nimic… Şi mă tem că până la alegeri ideea aceasta se va topi în ceaţă. Ca şi altădată… S-ar putea ca ieşirea din mocirlă să nu fie atât de simplă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: