Cultivarea soiurilor de castan comestibilîn zona montană

Castanul comestibil (Castanea sativa) este un arbore ornamental şi medicinal care este cultivat în ultima perioadă de timp în livezile fermierilor din zona montană a României. Soiurile de castani care se cultivă în grădinile fermierilor din zona montană sunt: Iza, Mara, Hobiţa, Polovraci, Tismana, Prigoria, Precoce şi Maraval. Varietăţile de castani care se cultivă în grădinile fermierilor din zona montană sunt Castanea sativa şi vesca. Aceste soiuri găsesc condiţii foarte bune de creştere şi de productivitate în zona montană pe solurile luto-nisipoase, argiloase, brun-roşcate de pădure şi negre de fâneaţă. Lucrările care se pretează la cultura castanului în perioada de vegetaţie sunt: administrarea îngrăşămintelor minerale şi organice, efectuarea de praşile manuale în jurul plantei, efectuarea tăierilor de rodire şi de fructificare, irigarea prin brazde şi prin picurare, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente pe piaţa agricolă şi recoltarea fructelor în luna septembrie.

Conform cercetărilor horticole şi naturiste s-au scos în evidenţă multiplele efecte terapeutice ale castanelor.

Consumul de castane proaspete vindecă: astenia, depresia, osteoporoza, stomatita,varicela şi bolile de ficat şi de rinichi. Castanele conţin vitaminele A, B1, B2, C precum şi proteine, zaharuri, acizi graşi, amidon, antiociani şi cumarine. Cercetările naturiste ne relatează faptul că acestea pot vindeca: varicele, bolile de ficat, flebita etc. Datorită efectelor terapeutice deosebite, castanul comestibil este rentabil din punct de vedere economic şi merită să fie extins cât mai mult în zona montană a României. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: