Alegeri ca acestea, mai rar !

Botoşani. În Botoşani lucrurile merg atât de prost încât şi unicul cerşetor italian din România care a ajuns prin această zonă a ţării a dat bir cu fugiţii. El s-a aciuat vreo sută şi ceva de kilometri mai jos, mai exact la Piatra Neamţ. Acolo a fost descoperit de jurnaliştii de la Vestea.net, cărora le-a povestit prin ce greutăţi a trecut în nordul extrem al Moldovei. „Cel mai rău a fost la Botoşani. Foarte răi poliţiştii de acolo, stăteau pe capul meu că nu e legal să cer bani pe stradă. Dar eu nu dau în cap nimănui, nu cer. Am cartonul, cine vrea dă un ban, mănânc şi eu, iau o pâine şi la căţei. La Piatra Neamţ Poliţia m-a lăsat în pace, dar aici e rău cu grupurile astea de copii cerşetori. Sunt răi, sunt violenţi. Sunt foarte agresivi. Trebuie să mă păzesc că îmi dau târcoale” a spus italianul. La polul celălalt se află Arad, oraş în care omul străzii a povestit că a rămas foarte impresionat de o familie care l-a ajutat şi i-a oferit găzduire şi mâncare pentru câteva nopți.

Cinema. „Lumea e universul ideilor, e realitatea luminoasă din afara peşterii lui Platon. Cinefili sunt cei ce se lipesc de ecranul cinematografului sau televizorului şi nu vor să iasă la lumină, nu vor să ştie că lumea adevărată e alta, nu vor nici măcar să se uite în spate, să întoarcă puţin capul. Cred doar în umbrele proiectate pe ziduri şi sunt fericiţi. Filmele sunt peştera artei. Cinematografia este arta celor care nu iubesc îndeajuns viaţa.”

Deputat. „Nedumerire adâncă a cuprins întreg poporul român din districtul Sucevei. Grea lovitură a îndurat acest district în campania electorală reeşind deputat ales, prin terorisarea din partea nechemată, prin lipsa de conştiinţă şi abusul de încredere comis faţă de electori, persoana cea mai puţin populară, care a făcut legătură de sânge cu duşmanii de moarte a tot ce e român, pentru a-şi înjosi naţia şi împila biserica. Să nu creadă cineva cumcă, prin această tărăgănare enigmatică fără rost, va creşte iarbă peste ranele adânci şi mortale ce le-a îndurat biserica şi naţiunea prin purtarea neruşinată şi împreunată cu cele mai infernale planuri ale unui călugăr rătăcit şi răutăcios”. („Patria”, Anul II, nr. 184, Cernăuţi, Septemvrie 1898)

Femei (de evitat). „Nu-mi dau eu cu părerea, liniştiţi-vă, e doar o listă, pe care am găsit-o mai demult în Kama-Sutra, cu femeile care trebuie evitate când vine vorba de căsătorie. Mie mi s-a părut amuzantă: femeile cu un nume care sună urât; femeile cu fruntea proeminentă; femeile cu forme de băiat; femeile care nu iubesc curăţenia; femeile chele; femeile cu pulpele turtite; femeile cu nas de om deprimat ori cu nările în sus… Dacă vă regăsiţi, îmi pare rău. Numai să nu mă întrebaţi de ce citesc Kama-Sutra…” (Nicoleta Dabija)

Greaţă. „Frigul munceşte pe dealuri/ Noaptea târziu coboară lângă streşini/ Suflă-n burlane şi încearcă hoţeşte şi inima mea/ Frigule, zic, sunt obişnuit/ Caută-ţi altă adresă,/ Pe aici trecut-au ample cohorte de geruri/ Ele iscă iernile care mutilează o patrie/ Sunt în plasma plină de viscolele minciunii,/ Aici în odaie,/ Sunt în votul meu de mâine,/ În ochiul orb al alegătorului/ Şi-n steaua polară a neputinţei/ Sunt obişnuit, frigule,/ Călit chiar ca o cămilă care duce în spate deşertul,/ Pe mine nu mă mai poţi speria/ Aştept zăpezile care să acopere greaţa, în decembrie.” (Lucian Avramescu)

Precum. „Precum presimt copacii c-or să-i taie/ Securile, ce-acum sunt minereu/ Se zbat din rădăcini şi se îndoaie/ Şi fără vânt se zbuciumă mereu,// Tot astfel, de avânturi mă despoaie/ Durerea ce există-n Dumnezeu/ Şi-am îndoit la cea mai tristă foaie:/ Nescrisa carte-a sufletului meu.// Adorator al lumii vegetale/ Nu pot să-mpiedic marele dezastru,/ Când toate frunzele emit semnale/ Despre destinul scris citeţ în astru/ Şi pasărea, cu puiul încă-n coajă, Îngheaţă-n cânt, precum un sfânt pe glajă.” (Marin Sorescu)

Rinichi. Emoţiile negative ce pot conduce la dezechilibre de natură fizică în zona rinichilor sunt frica, starea de vinovăţie, ruşinea şi frigiditatea. Atunci când suntem în echilibru pe zona renală, experimentăm stări de calm, pace interioară, linişte şi gentileţe.

Romantism. El: – Cu tine, iubito, nu pot să fiu decât romantic. Îţi plac stelele? – Da! – Perfect, ştiu un hotel care are patru! În zonă!

 Vot. „Alegeri generale demne, mai liniştite şi mai libere ca acestea de acuma, mai rar se întâmplă undeva. Jandarmii, chemaţi să ţie ordinea, au fost ţinuţi mult în afară de raza de votare, ba unii au interpretat legea astfel încât nu i-a admis decât până la marginea satului în care a avut loc secţia de votare, sub pretext ca nu cumva să influenţeze alegătorii. Dacă opoziţia a ieşit atât de înfrântă din aceste alegeri, explicaţiile sunt altele decât pretextul neserios că alegerile nu au fost libere. Dovada cea mai bună că alegerile au fost libere este faptul că acolo unde opoziţia a avut trecerea cuvenită şi-a luat voturile şi mandatele neîmpiedicată de nimeni. Unde însă organizaţiile politice din opoziţie erau slabe, neserioase, mâncate de certuri lăuntrice şi având în frunte şi oameni fără nici o pregătire şi pricepere politică, fireşte că alegătorii cu dezgust s’au îndepărtat de ei”. („Glasul Bucovinei”, Anul X, nr. 2430, Iulie 1927)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: