Sfârşit de iulie şi început de august în Rădăuţi

Sfârşitul de iulie şi începutul de august schimbă radical atmosfera din municipiul construit în jurul Bisericii „Sfântul Nicolae”, înălţată cu mai bine de şase veacuri şi jumătate în urmă de Bogdan Vodă, întemeietorul statului independent Moldova.

Străzile devin aglomerate cu maşini, multe cu numere străine, iar trotuarele, populate cu bărbaţi cu pantalonii scurţi, cu încălţări comode, cu borsete destul de umflate, cu chipuri zâmbitoare, cu femei îmbrăcate elegant, unele cu ii brodate în motive naţionale, purtând poşete în culori vii, asortate cu fusta sau pantofii, cu părul de obicei scurt şi vopsit, cu cercei, lănţişoare şi brăţări strălucitoare, păşind vioi şi arătând un chip luminos, mulţumit de sine şi de viaţă. Multe se opresc şi îşi fac poze la statuia ecvestră a domnitorului şi în faţa chioşcurilor de pe marginea parcului.

Micile terase din faţa localurilor de alimentaţie publică sunt mereu pline de figuri joviale, discutând cu voce tare în faţa unor halbe de bere, iar pe la colţuri de stradă şi pe lângă băncile instalate în centrul oraşului vezi mereu grupuri-grupuri de oameni întorşi probabil din ţări diferite, bucuroşi să se întâlnească şi să-şi împărtăşească experienţa de viaţă dobândită.

La casele de schimb valutar şi la bancomate sunt momente când se înşiră şi câte patru-cinci persoane la rând, băncile lucrează la foc continuu, iar stomatologii stau ore multe peste program ca să facă faţă cererilor. Confecţionerii de mobilier amână comenzile localnicilor, pentru a face loc unor urgenţe ale celor veniţi pe timp scurt în concediu.

S-a schimbat cu totul şi structura trecătorilor. Dacă în celelalte luni, pe trotuare, prin parcuri, pe la magazine, predomină numeric persoanele în vârstă, multe cu bastoane, cu chipuri emanând suferinţă sau resemnare, unele în cărucioare pentru invalizi, acum predomină numeric persoanele tinere, sprintene, luminoase, păşind cu demnitate de stăpâni pe sine şi pe situaţie. O adevărată invazie de tinereţe, de veselie, de optimism a cuprins oraşul, iar atmosfera aceasta şi forfota însoţitoare, acompaniată de melodii din casetofoane, se prelungeşte uneori până târziu în noapte.

În zilele de sărbătoare, şiruri de oameni, bărbaţi, femei, tineri, vârstnici, copii, în haine îngrijite, se îndreaptă spre bisericile din oraş, unde, de afară, de la umbra copacilor sau din interior, ascultă sfânta slujbă. Din parcul „Bogdan Vodă” se aud, alternativ, sunetele cu tonalităţi diferite, de la clopotele voievodale, de la catedrală şi de la Biserica „Sfântul Dumitru”, mângâind sufletele ascultătorilor.

Într-una din zile, văd aşteptând în faţa porţii de la intrarea la cabinetele doctorilor Biesiadovschi doi părinţi tineri, îmbrăcaţi elegant, însoţiţi de doi copii, unul de vreo 4 ani, altul de vreo 6, blonduţi, frumuşei, cu părul scurt, cu hăinuţe comode şi curate. Bărbatul mă întreabă:

– Rog… cabinet… doctor Biesiadovschi…

– Da. Pentru copii sau pentru maturi?

Bărbatul se uită derutat. Soţia:

– Pentru copii, pentru copii.

Băiatul mai mic îi spune ceva maică-si, cu nişte cuvinte care nu mi s-au părut a suna româneşte. Întrebând din ce ţară vin copiii, mama a spus că din Anglia. Înseamnă că, născuţi acolo, erau cetăţeni englezi şi vorbeau limba ţării natale.

Stau şi mă întreb: aceşti copii de români îşi vor mai păstra ceva din fibra poporului din care provin şi îşi vor mai cere vreodată cetăţenia părinţilor şi a bunicilor şi a străbunicilor şi se vor mai întoarce pe pământul în care au adormit înaintaşii lor? Sau vor rămâne să întinerească şi să împrospăteze sângele naţiunii ce i-a adoptat? Mă mai întreb şi dacă va veni vremea când atmosfera tinerească, optimistă, luminoasă va cuprinde România pe tot parcursul anului, nu numai în lunile de vară, când vine diaspora în concediu.

TRAIAN REI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: