O guvernare împotriva cetăţenilor

În marea lor majoritate, Constituţia şi legile unui stat reglementează relaţia dintre guvernaţi, adică cetăţenii contribuabili cu familiile lor, şi guvernanţi grupaţi în Executiv, în majoritatea parlamentară de guvernământ, inclusiv în majorităţile consiliilor locale. România nu face excepţie.

Numai că, în timp ce aceste relaţii sunt bine reglementate de câteva secole în ţările cu democraţie consolidată, motiv pentru care excesele sunt taxate rapid de instituţiile independente ale statului de drept, de formaţiuni politice responsabile şi de cetăţenii participanţi activi la treburile publice, în România instituţiile sunt subordonate puterii politice şi cetăţenii nu sunt deloc stimulaţi să participe la luarea deciziilor. Pe deasupra, (ne)transparenţa nu a făcut posibilă scoaterea la suprafaţă a tuturor iniţiativelor şi a actelor puterii de guvernământ pentru a permite asumarea/neasumarea lor conştiente de către toţi membrii societăţii.

Diriguitorii actuali nu sunt deloc interesaţi de larga participare democratică la actul de guvernare, dominante fiind hotărârea actantului politic, secretomania, proasta comunicare şi manipularea, aşa că actele politice sunt adesea personalizate, netransparente, semitransparente în cel mai bun caz, iar populaţia este ţinută la distanţă de decizia politică, devenită astfel apanajul unei aşa-zise elite, din cât se vede şi se spune, necinstite, cleptocratice, „de pradă”.

Ce altă dovadă mai elocventă ne trebuie ca să înţelegem că Executivul, respectiva elită „de pradă”, şi-a abandonat propriul popor în ghearele mafiilor locale şi poate transnaţionale şi s-a pus în slujba unui preaputernic al zilei aflat acum după gratii? Judecând la rece evenimentele de la Caracal şi sutele de crime asemănătoare rămase cu autori necunoscuţi, sărăcirea populaţiei şi furtul grosier al banului public, viaţa plină de pericole, nesiguranţa cetăţeanului român, avem imaginea unei ţări cotropite de incompetenţă şi de flagelul corupţiei, a unui stat de drept devenit instrumentul bunului plac al unor partide şi lideri, „fiindcă pot”.

În loc de bună guvernare şi reprezentarea intereselor celor mulţi, avem de câţiva ani un adevărat război între cetăţenii nemulţumiţi, frustraţi şi lipsiţi de drepturi, inclusiv de dreptul la viaţă. Iar acest război a căpătat proporţii după incendiul de la Colectiv cu 65 de tineri arşi de vii, apoi după OUG 13 menită a-i scăpa pe politicienii corupţi de puşcărie şi cu averile intacte, culminând cu lecţia contondentă administrată de organele de forţă, jandarmerie, poliţie… la 10 august, anul trecut.

Cum se poate lupta cu o majoritate anarhică asociată cu funcţionari corupţi, incompetenţi şi grupele de interlopi care folosesc statul ca pe un instrument croit să le protejeze afacerile dubioase, privilegiile, averile făcute cine ştie cum şi carierele politice pentru care cei mai mulţi nu au nicio competenţă, nicio chemare? Cum se poate lupta cu o formaţiune de guvernământ care în loc de realitate foloseşte minciuna şi iluzia prostind în faţă populaţia prin purtători de vorbe, formatori odioşi de opinie şi televiziuni de partid?

În condiţiile în care Opoziţia politică nu a reuşit să găsească un limbaj comun, nici calea spre a stopa abuzurile, cetăţenilor nu le-au rămas decât protestele, revoltele, lupta de stradă şi, în ultimă instanţă, votul. Dar nu e suficient: după alegeri, puterea trebuie determinată să guverneze după legi şi să le reprezinte interesele celor ce au votat-o.

Or baza unei bune guvernări o constituie încrederea cetăţenilor, încredere care se poate pierde cu mare uşurinţă prin nesăbuinţă şi incompetenţă, cum s-a întâmplat după accidentele tragice de la Colectiv şi crimele odioase de la Caracal, după actele iresponsabile de slăbire a Justiţiei. De aici incapacitatea instituţiilor adânc politizate de a lupta cu crima organizată şi cu bandele de interlopi înfrăţiţi cu oameni politici. Încredere pierdută prin lipsa empatiei guvernanţilor faţă de necazurile groaznice ale unei populaţii lăsate de izbelişte în faţa ticăloşilor şi a escrocilor… Nu se poate guverna împotriva propriului popor fără consecinţe tragice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: